"Günlük" Adlı Çalışmam.(MX-VRY-PS)

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Hayran kaldım diyebilirim.. çok ama çok güzel güzel olmuş.... tebrikler hakan...
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
@unsaltr

Yukarıdaki cümleyi hangi psikolojiyle kurdunuz çok merak ettim :)
(Gülüp geçebileceğim bir cümle kurulmuş fakat Türkçe dersi verdiğimize inanılmış, o halde düşünceler sekteye uğramasın.)

Evet ders almak isteyene ders veriyoruz, DİLİNİ bilmeyeni
Dili hakkında bilgilendiriyoruz, burada Diline sahip çıkmayanı Diline sahip çıkması için uyarıyoruz.
Örn:
Dilimizde bazen ünlü ve yahut ünsüz düşmesi görülebilir.
Kök kendisinden sonra gelen ünlü ya da ünsüz eki dışarı atabilir.
(Aşağıdaki örneklere nazır kuşkusu olan, bütün edebi kaynakları araştırabilir.)
Ne Yapsam= Napsam (Ünlü+ünsüz düşmesi.)
Kahve altı= Kahvaltı (Ünlü düşmesi)
Ne olur= N'olur (Ünlü düşmesi)
Küçükcük= Küçücük (Ünsüz düşmesi) v.b...

Örnekler çoğaltılabilir...

Not:Cümlenizde anlam belirsizliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu da mevcuttur.
 

unsaltr

Üye
Kayıt
12 Mart 2010
Mesaj
4
Tepki
0
Gülüp geçmeyeceğinizi bildiğim için ve birçok konu da site üyelerine karşı tutumunuzdan dolayı bu konuya değinmek istedim
1- Bazen günlük hayattaki konuşma dilimiz yazılarımıza da yansıyor.Bu nedenle kişilerin sizin de yapmış olduğunuz hatalara düşmesi kaçınılmaz
2- Durumdan vazife çıkararak beceriniz dışında olan konularda da ahkâm kesmeniz eminim ki birçok arkadaşı rahatsız ediyordur
3- Yazdıklarımdan nasıl bir psikoloji içerisin de olduğum sizin üstünüze vazife değildir.Madem ki sordunuz en az sizin kadar okuduklarımı etüd edebilecek psikolojiye sahibim
4- Evet Türkçe'de bunun gibi birçok örnek var fakat bunların yazım dilimi yoksa konuşma dilimi olduğunu belirtmekte de fayda vardır diye düşünüyorum
Ne olur örneğini vermişiniz burada (') işareti olması gerekiyor çünkü ünlü ve ünsüz düşmesini belirten işaret bu > yani ne yapsam'ın yazılış şekli napsam değil N'apsam olmalıdır

Normal de bu hataları görmem fakat sizin bazı konular da sergilemiş olduğunuz saldırgan tavır dikkatimi çektiği için ben de gereksiz olmasına rağmen bunu belirtmek istedim
Not: Yazım dili ile konuşma dili farkını öğrenmeden bilmeden kimseye ders veremezsiniz en azından bu misyonu temeliniz olmadan üstlenemezsiniz,kimseye anlatamazsın > Elbette dilimize sahip çıkalım,koruyalım,yazım ve konuşma kurallarına uyalım demeliyiz bu herkesin üstüne düşen bir görevdir fakat bunu yaparken neyi ne kadar biliyoruz bunu tespit etmeden ortaya dökmekte konunun ciddiyetine sekte vurur diye düşünüyorum.Polemik olsun diye bunları yazmıyorum siz de bu şekilde anlarsanız sevinirim.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
:)
Son yazılanlara nazır diyebilirim ki:
El-Yüz yıkansa oralardan anlamsız, çelişkili bolca yazı akardı.
***
İddialara istinaden:
Şahıs bir yandan, Dil dersi verdiğimi, buna ehliyetim yoksa (Bunu nereden anladıysa!) bunu yapmamam gerektiğini şiddetle beyan ederken,
“Yazım dili ile konuşma dili farkını öğrenmeden bilmeden kimseye ders veremezsiniz en azından bu misyonu temeliniz olmadan üstlenemezsiniz, kimseye anlatamazsın.”

bir yandan da bize iyi olmayan bir Dil Bilgisi kültürüyle (Yazılarındaki sürekli imla hataları ve anlatım bozukluklarından bu kanıya varıyorum, boş atıp dolu tutmaya çalışmıyorum.) Dil dersi vermeye kalkmış fakat o bunu yaparken yazısındaki imla hataları “Timsah Yürüyüşü” yapmış, Trencilik oynamıştır.
***
"fakat bunu yaparken neyi ne kadar biliyoruz bunu tespit etmeden ortaya dökmekte konunun ciddiyetine sekte vurur diye düşünüyorum"
Derken kendisi, yine ötede beyan ettiğim imla hataları nedeniyle, savına nazır açık bir çelişki içerisinde bulunmuştur.
***
Hem bazen de malzemecilik tutumu nedeniyle inisiyatifim kullanılmaya çalışılmış. Güldüm!
***

Şu iki ibareyi değerlendirince bu kişinin beni çok seven biri olduğu kanısına varıyorum.(!)
1:
beceriniz dışında olan konularda
2:
sizin bazı konular
da sergilemiş olduğunuz saldırgan tavır
Bulguları takiben:
Şahsın kendisine göre var olan Dil hataları sonradan yine kendisince lüzumsuz görülmüştür.(!)
Normalde bu hataları görmem fakat sizin bazı konularda sergilemiş olduğunuz saldırgan tavır dikkatimi çektiği için ben de gereksiz olmasına rağmen...
Ötede Şahıs tarafından saldırgan olduğum gerekçesiz bir şekilde ilan edilmiş.
Oysaki kendisinin yazısında:
2- Durumdan vazife çıkararak beceriniz dışında olan konularda da ahkâm kesmenizeminim ki birçok arkadaşı rahatsız ediyordur..."
Şeklinde, tamamen art niyetli bir cümle kurulmuş.
Hem bu iddiaya karşı diyeceklerim de vardır mutlaka:
Kendisine göre, birilerine karşı zararlı tutumlarımın varlığı iddia edilmiş, oysaki paylaşıma açılan çalışmalara karşı oturup uzun-uzun eleştiriler yazdığım, buna nazır teşekkür edildiği ve birilerine faydalı olmaya çalıştığım gerçeği görmezden gelinmiş. Oysaki sanatsal ya da gerçek eleştiri ne zor ne fedakâr bir eylemdir de bilinmez…
Ve Yargı güç iştir, herkes bunu sağlıklıca yapamaz, çoğu insan bu konuda yeterince objektif olamaz.
O halde bu tutumlar da doğaldır.
Sonra:
Bu benden rahatsız olan üyeler kimlerdir ve hangi yazılarımdan, tutumlarımdan rahatsız olmuşlardır, olmuşlarsa bu güne kadar neden hiç kimse kendilerinin çalışmasına yaptığım uzun eleştirilere ( İmla da dahil.) nazır teşekkür etmek yerine bu sıkıntılarını dile getirmemiştir yine iddiaya karşı merak konusudur.
Ki ciddi anlamda böyle birileri varsa -Ayrı IP adresine sahip olmak kaydıyla ve vicdanıyla. : ) - buraya hangi tutumumdan rahatsız olduğunu yazsın lütfen.
Biz iyi biliriz ki Dil konusundaki bu savunmacılık her yurttaşın en asil görevidir.
Ve kültürlerin ayakta kalabilmesi için, diline karşı ne denli bağımlı olduğu da açıktır.
Yine bu konularda diğer yurtseverlerle de hemfikir olduğumuzun inancını taşıyorum.
***
Ve şahsın daha yazabileceğim birçok çelişkili-isabetsiz-tutarsız ifadeleri yine mevcuttur...

Analiz:
“Yine de pek bir şey yazmadım, yazmıyorum, fazlasına lüzum dahi yok, çünkü tüm bunlar çok gülünç.” Diyorum.
“Bu vurgunculuklarla yeniden uğraşacak vaktim yok.” Diyorum.
“Kendisiyle çelişen insanlarla fazla yazışmak vakit kaybıdır, bence siz, siz olun bunu yapmayın, vaktinize yazık olur.” Diyorum.
“Toplumda bireyler arasında Antipati doğaldır, olasıdır, benden hoşlanmayanlar da olabilir, normaldir, bu Egolar için gerekli bir ihtiyaçtır.” Diyorum.
“Sentez hep olacaktır, devingendir, kaçınılmazdır.” Diyorum.
“Meyveli ağaç, taş, top, tüfek hatta belki esiri olsan elektrikli sandalye, ama doğaldır yine de.” Diyorum.
“Yazılan her çelişkili ifadeye cevabım vardır.” Diyorum.

Müteakip:
Sözüm ona amacım birileri üzerinden siyaset yapmakmış.
“Ben Üniversitede siyaset içerisinde yeterince bulundum, HUKUK-SİYASET- SOSYOLOJİ benim alan derslerimin başında gelmiştir, (Edebiyat aşkım ve kültürüm ise yine Üniversitedeki Edebiyat Topluluğumuzdan, bu konuda düzenlenen seminerlerden, toplantılardan, tiyatrolardan gelir.) siyasetin nerede kime nasıl yapılması gerektiğini çok iyi bilirim.” Diyorum.
“Gereksiz olgular üzerinden siyaseti ancak ve ancak aciz insanlar yapar ki benim siyaset yapmaya ihtiyacım yok.” Diyorum.
Buraya bu konu hakkında başka bir şey yazmıyorum.
“Çünkü karşımdaki insan evvela yazılanlar hakkında doğru kanaatler getirebilme ehliyetine sahip olabilmeli.” Diyorum.
“Çünkü yazışacağım kişide herkeste olması gereken bazı basit ölçütler yoksa Alfabemizdeki harfleri gece-gece daha fazla rahatsız etmenin manası yok.” Diyorum.
Bu -çok düzeyli- sohbet için ise size teşekkür ediyorum.







 

unsaltr

Üye
Kayıt
12 Mart 2010
Mesaj
4
Tepki
0
Düşündüğüm gibi bir cevap geldi,zaten farklı bir tutum beklemek saçmalık olurdu : ) Sayfalarca yazmışsınız ama hatanızı kabul etmemişsiniz.Yazımda da ifade etmiştim burada hatalar olabilir çünkü Dilekçe yazmıyoruz,şahsen kendi adıma çok önemsemiyorum.
Rahatsız olan arkadaşlar vardır dedim ve sadece bu tavırlarınızdan bahsederek konuştum.yoksa sizi sevmek,sevmemek,kıskanmak,meyve veren ağacı taşlamak vs gibi bir derdim olamaz benim için hele de bu yazıdan sonra sadece etkisiz elemansınız.
Burada sahnelenen bir oyun mu var ? Direk bana konuşmak yerine topluma hitap edermiş gibi birşeylerin ispatını içerisine girmişsiniz : ) bütün bir yazı hakkında konuşmuyorum sadece size ' bak sende yanlış ve imla hatası yapabiliyorsun,bu nedenle insanlara bu hataları söylerken daha kibar ve yetkinin büyüsüne kapılmadan yap ' diyorum.
Ne yapsam ile napsam arasında olan farkı bilmeyen ve bunu iddia edip sonrada yanlışlığını kabul etmek yerine kameraları çağırıp bakın ben ne güzel top sektiriyorum hadi beni çekin dercesine reklam peşinde olan müstesna bir şahsiyet ile daha fazla tartışmanın bir anlamı yok diye düşünüyorum.ben gidip timsah yürüyüşü(!)me devam edeyim : )
not : belki ne yapsam ile napsam arasında olan fark konusunda çelişkiye düşmüşsündür.
tiyatro metinlerin de ( film,dizi,reklam senaryoları gibi ) napsam olarak kullanılır,günlük konuşma dilidir.hak hukuk eğitimi almışsınız demekki öss ya da ösy sınavlarına girdiniz,eski testleri karıştırın bakalım 'hangisinde yazım yanlışı vardır ?' diye bir soruyla karşılacak mısınız ?
Ayrıca siyaset yapıyorsunuz diye birşey söylemedim çok abartmışsınız sayın hakan dağdeviren.
Bu kadar basit ve edebi süslemelerle mahalle ağzı konuşmalarınız dikkatten kaçmıyor.siz diyerek söylenen ile sen diyerek söylenen gerçekten çok farklı: ) bu hinliği kavrayıp kullanmak,kurulan cümleler arasına bir kaç tane sokak ağzı serpiştirmek herkesin yapabileceği bir iş değil ..... tebrik ederim sizi
Gerçekten eğlenerek okuduğum bir yazıydı , katıldığım bir çok nokta var.en çok ' gereksiz ' demişsiniz ya ( bende yazımda belirtmiştim ) aynen katılıyorum ve son noktayı koyuyorum.
Not 2 : tarafımca bu konu kapanmıştır........zaten bana hitaben birşey yazmayacağınızı düşünüyorum taraftar için yapacağınız çalışmalar da beni ilgilendirmez,son yazınızda olduğu gibi yine tribün çalışmalarına devam edebilirsiniz.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Sayın unsaltr;


@unsaltr

Hakan Bey Türkçe dersi vermiyor, bu konuda duyarlı her kişinin yapması gereken yapıyor mesajlarında hassasiyet gösteriyor elinden geldiği kadar düzgün ve imla kurallarına uygun bir Türkçe kullanmaya çalışıyor ve kişileri de bu konuda hassas olmaya davet ediyor. Siz de zaten aşağıdaki mesajınızın ikinci maddesinde böyle hatalara düşmenin kaçınılmaz olduğunu söylüyorsunuz.


@unsaltr

Madem ki böyle hatalara düşmek kaçınılmazdır ve normaldir siz niçin bunun iyimserliği içinde değilsiniz de tahammül göstermeyip Hakan Bey'in hatasını bulmaya çalışıyorsunuz..
Üyelik tarihiniz mart 2010. Bu kadar kısa bir sürede Hakan Bey'in üyelere olan tutumu hakkında nasıl fikir sahibi oldunuz.? Diyelim ki bunu tespit ettiniz bu durum sizi nekadar alakadar ediyor, üyeler şikayetçi olmadıkça..?

Sizi samimi bulmuyorum sayın unsaltr.. Sanki daha önceden bir sebeple Hakan Bey'e kinlenmişsiniz de şimdi gelmiş öcünüzü almak istiyor gibi duruyorsunuz.?
 

boro

Üye
Kayıt
18 Kasım 2009
Mesaj
66
Tepki
3
1594 mesajı olan bir yöneticinin mesajlarını tek tek inceleme zahmetinde bulunmuş arkadaş:) belli ki bir çekememezlik var ortada.
Hakan dağdevirenin yazılarını faydalı buluyorum eminim bütün site üyeleri benimle aynı düşüncededir.
Neyse fazlada uzatmaya gerek yok
Siteye geliş amacı belli olan birinin mesajları dikkate alınmamalı bence.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Konuyu andınlatmaya istinaden konuya katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim Ahmet Bey.
Sizin de yakaladığınız noktalardaki açıklar gibi tarafıma yazılan satırlarda daha birçok çelişki mevcuttur ama neyse!

Kısa ve öz bir açıklama yapmak gerekirse: (Şahıs için değil, bu yazdıklarımızı okuyan diğer forumseverler için.)
Haklısınız, Ahmet Bey iddiadaki gibi kimseye oturup Türkçe dersi vermiyoruz, paylaşılan çalışmalarda renklerden yazılara ve imlaya kadar herşeyi değerlendirdiğimiz süreçte varsa dil hatalarını da yazıyoruz, bu sadece burada gündeme geliyor ya da birileri dilini sürekli forumdaki her insana (Yönetici-üye-admin-mod...) uygulanan kuralların dışında kullanıyorsa bu hatayı orada gündeme getiririz ki bunun nedenini siz zaten gayet iyi açıklamışsınız. Bu hem vatandaşlık görevidir hem forum kuralıdır.
Yoksa birileri normal bir yazışma ortamında dil hatası yapmışsa kimse kalkıp "O öyle yazılmaz şöyle yazılır." dememiştir.
Sonra şahsın toplam 4 mesajı var ve zaten hepsini bana yazmış.
Mesajlarının 4'ü de gayet nezaket içeriyor. (!) :)
Kaydolma amacı ise ortadadır.
Hem ne diyelim, tutumlarım saldırganlıksa birbirine faydalı olmak isteyen herkes saldırgan olsun bence.
***
Bu açıklamalarınızdan dolayı size de çok Teşekkür ederim sayın Boro.
Bilirsiniz işte, yazdığınız gibi, "Niyet" çok önemli.
Fakat ötede de dediğim gibi ki bunu herkes bilir zaten: Sizin ve hepimizin seveni de olacaktır sevmeyeni de.
Biz kendimizi yazılarımızla( Eleştiri,Şiir,Tartışma,Betimleme.) ya da çalışmalarımızla zaten yeterince kanıtlıyoruz.
Dışındakiler Kuru Kalabalık diyoruz.
 
Yukarı Alt