Güzel sanatlar eğitimi

Özge Mardi Bayar

Seçkin Üye
Kayıt
7 Nisan 2009
Mesaj
38
Tepki
14
Sanat; sanatçının duygu, düşünce ve izlenimlerini estetik düzeyde dışa vurmasıdır. Kısaca sanatçının kendini anlatma çabası olarak da düşünülebilir. Sanat eğitimi de bireyin duygu, düşünce ve izlenimlerini, yeteneklerini ve yaratıcılık gücünü estetik bir düzeyde geliştirir. Güçlü ve etkili eğitim aracı olan güzel sanatlar, insanların ortak davranış geliştirmelerine, estetik duyarlık kazanmalarına, yaşama sevincini yakalamalarına, nitelikli insan, verimli yurttaş olmalarına büyük katkı sağlar. Böyle bir ortamda, güzellik duygusu ve estetik bilinci, günlük yaşama da karışır. Küçük yaşlardan itibaren alınan güzel sanatlar eğitimi, toplumsal olarak da aydınlanma demektir.

Çocuğun resim, heykel, fotoğraf vb. görsel dışavurum araçlarıyla tanışabilmesi aile bireylerinin sanata olan ilgisine bağlı olarak gelişir. Bu konuda yönlendirme önemlidir. Ailenin katıldığı resim, fotoğraf, heykel sergileri, müze gezileri büyük ölçüde yönlendirici olur. İlköğretimde alınan görsel sanatlar eğitimiyle birlikte çocuğun yeteneği keşfedilebilir. Lise ve Üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümlerine yönlendirilebilir.

Güzel Sanatlar Liselerinde Resim, Heykel, Grafik Tasarım bölümleri, Güzel Sanatlar Bölümü olan Üniversitelerde;

Resim

Grafik Tasarım

Çizgi Film ve Animasyon

Heykel

Fotoğraf

İç Mimarlık

Endüstriyel Tasarım

Moda Tasarım

Görsel İletişim Tasarımı

İletişim Ve Tasarım

Multimedya Tasarımı

gibi bölümlerde okuyarak mesleğini seçebilir. Lise ve Üniversitelerin bu bölümlerine Yetenek Sınavlarında başarılı olanlar okumaya hak kazanırlar. Peki bu sınavlara girmek için neler gereklidir, neler sorulur? Nasıl hazırlanmak gerekir?

Güzel Sanatlar Lisesi sınavlarına İlköğretim Okullarının 8.sınıfını bitiren öğrenciler başvurabilirler. Diploma notu en az 3.00, girecekleri alanla ilgili dersin, 4′üncü, 5′inci, 6′ncı, 7′nci ve 8′inci sınıflarına ait yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00, olan öğrenciler sınava girmek üzere başvurabilirler. Sınavlar genellikle Ağustos ayında 2 aşamalı olarak yapılır.

Üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümleri için; YGS’den taban puan almak yeterlidir. Sınavlar genellikle Ağustos ayında çok aşamalı olarak yapılır.

Yetenek sınavı ile öğrencinin algı ve görsel yeteneği test edilir. Bu amaçla her lise ve üniversite her yıl farklı yöntemler uygular. Genel olarak tüm üniversitelerde; birinci aşama desen sınavında bir model veya objeye bakılarak resmedilmesi istenir. Birinci aşamayı geçen öğrenciler ikinci aşamada hayalindeki bir imgeyi resmeder. Bu aşamalar karakalem olarak çizilir. Ayrıca mülakat yapan okullar da vardır.

Görsel İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Multimedya Tasarımı, Çizgi Film ve Animasyon bölümlerinin sınavlarında farklılıklar olabiliyor. Örn; Tasarım ve sanat kültürünü içeren çoktan seçmeli test, ardından storyboard gibi haraketli çizimler, hayali çizim, mülakat ve portfolyo aşamaları gerçekleştirilir. Tüm bu sınavlar bakmakla – görmek, çizgi ve leke dengesine bağlı olarak karakalem tekniği, genel kültür bilgisi vb. sanata ve tasarıma olan ilgisi ve yeteneği ölçmek için yapılır.

Öncelikle Güzel Sanatlara ilgilisi olan biri yetenek sınavlarına hazırlanmak için; temel çizim/desen, görsel algı-görüş geliştirme, anatomi, sanat tarihi, perspektif, imgesel tasarım, porfolyo hazırlık gibi konularda çalışması gerekir. Çeşitli kurslarla bu eğitim alınabilir. Yalnızca sanat eğitiminin kalabalık bir ortamda olmayacağını bilmek önemlidir.

Bu bölümlerden mezun olan sanatçı ve tasarımcılar topluma faydalı bireyler olurlar. Çalışma hayatında mesleklerinde başarılı bir şekilde ilerlerler. Sanat eğitimi boyunca süren usta-çırak ilişkisi, çalışma hayatı boyunca da devam eder. Çünkü araştırmacı kişilikteki sanatçı için kendini yenilemek olağan bir süreçtir.
Başarılar
 

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
İyi günler Hocam, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Şu an için güzel sanatlar fakültelerini düşünen arkadaşlar için güzel bilgiler. Benim size bir sorum olacaktı Hocam, umarım konu ile ilgili bilginiz vardır. Daha önce konu açıp sormuştum fakat bilgi veren olmamıştı. Şimdi sizin yazdıklarınızı okuyunca aklıma geldi.

Şimdiden teşekkür ederim...

Ben Bilgisayar Öğretmenliği mezunu biri olarak Grafik Tasarım bölümünde yüksek lisans yapmak istiyorum fakat herhangi bir yetenek sınavı var mıdır ? yok mudur ? Herhangi bir bilgiye sahip değilim. Bu konu ile ilgili bilginiz var ise eğer cevap verirseniz çok mutlu olurum.

Bu arada Photoshop CS6 kitabınızı bizlere bu kadar güzel ve anlaşılır bir şekilde sunduğunuz için çok teşekkürler...
 

Özge Mardi Bayar

Seçkin Üye
Kayıt
7 Nisan 2009
Mesaj
38
Tepki
14
Merhaba;

Türkiyede Üniversitelerle ilgili YÖK'ün açıkladığı bilgilerden yola çıkarsak. Yetenek sınavıyla girilen Bölümlerde okuyanlar (GSF) yine yetenek sınavıyla girilen Yüksek Lisans (GSF) bölümlerinde okuyabiliyorlar. Bilgisayar bölümü Lisansta yetenek sınavıyla almadığı için bu şartlarda Güzel sanatlarda yüksek lisans okuyamıyorsun. Ancak bir arkadaşım var senin durumda olup Ankara Gazi'de Yüksek Lisansn Grafik Tasarım Bölümünde okuyor. Nasıl yaptı bilmiyorum ancak Bilgisayar bölümü okurken tasarım ofislerinde çalışığı kendini geliştirmiş ve çok iyi bir portfolyo ile başvurmuştu. Başvurusu kabul oldu. Şuanda okulunu bitirmek üzere.

Birtavsiye; Görsel İletişim Tasarımın Bölümleri İletişim Fakültesine bağlı olan üniversitelere başvurabilirsin. Tabiki iyi bir portfolyo şartıyla. Bu bölümlerde okuyabilirsin. :)

Sorularınız olursa bekliyorum. Başarılar dilerim
 

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
@Özge Mardi Bayar

Bu konuda YÖK'ün açıklamalarına ters düşen çok fazla örnek görmeye başladım ve şu an Tezsiz Yüksek Lisans olanağı sağlayan bölümlerde arttığı için yetenek sınavı ile ilgili bir bilgi yazmıyor bölümlerin kendi sitelerinde. Bundan ötürü belirsizliğin içinde kalmamak için size sordum. Bu arada Gazi Üniversitesi Grafik Tasarım Yüksek Lisansı için yetenek sınavına tabi tutmuyor diye kulaktan dogma bir bilgi edinmiştim ki demek ki doğruymuş...

Saygılarımla...

NOT: Konu ile ilgili ben de kısmen kısmen araştırma içine giriyorum. Konu ile ilgili bilgi edindikçe foruma yazarak daha sonra konu ile ilgili bilgi edinmek isteyen arkadaşlara yardımcı olmaya çalışırım..

Cevap verdiğiniz için teşekkürler...
 

Bahtınur YILDIZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
19 Haziran 2008
Mesaj
1.144
Tepki
461
Merhaba,
Oğlum 9 yaşında. Aşağıda çizdiği resimleri ekledim. Ben yetenek olduğunu düşünüyorum :) Yanılıyor muyum? Sizinle paylaşma istedim. Niyetim Güzel sanatlar lisesi. Onunda niyeti kesinlikle resim. Çünkü durmadan resim çiziyor :) durduramıyorum


 

ZxxxE

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
17 Eylül 2008
Mesaj
1.986
Tepki
1.625
@Bahtınur YILDIZ

Allah bağışlasın. Yetenekli olduğu ve babasına çektiği kesin ...
 

5213

Üye
Kayıt
13 Ocak 2013
Mesaj
352
Tepki
462
Maşallah oğlunuz gerçekten çok yetenekli.Benim oğlum da 12 yaşında ve küçüklüğünden beri güzel resim çiziyor.Yetenek meselesi.Ama oğlum topçu olmaya hevesli, hayırlısı. Oğlunuzun bahtı açık olsun.
 
Yukarı Alt