ideal Punto?

mercury

Üye
Kayıt
12 Temmuz 2008
Mesaj
37
Tepki
1
Arkadaşlar merhaba
benim bir sorum olcaktı. Bu dergi broşur vb. çalışmalarında;
atıyorum başlıklar 12 punt, alt başlık 10 punt, yazılar 9 punt olacak şeklinde bir kriter varmıdır?
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
böyle bir kriter aslında yoktur.
ve hatta yazı katakterlerine görede bu oran değişmektedir.
yukarıda verdiğiniz oranlar genel itibari ile doğru denebilir.
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
Tamamen yaptığınız tasarıma bağlıdır.. Bunu bir kalıp içerisine sokmak, tasarımı kısıtlamak demektir... Oysa tasarım yaparken özgür olmalısınız... Yeterki vermek istediğiniz mesajı verin ve okutmayı kolaylaştırın...
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Aslında klasik dergi tasarımcılığında ( bilgisayar öncesi ) bu tür sınırlamalar vardı. O dönem genellikle dergi sayfa mizampajını hazırlayan sayfa sekreteri bu tür genel font punto büyüklüklerini önceden tanımlar yazı ve fotoğraf alanlarına ayrılan yerleri sayfa mizampajında düzenler ve sonrasında konuya ait ham yazıları dizgi servisine verirdi.

Genellikle hesaplamalarla ve matematiksel işlemlerle geçen bu süreç oldukça sıkıntı verici bir durumdu. Genel olarak dergiyi bittikten sonra elinize aldığınızda konsepte uygunluk dışında bir tek düzelik ya da zorunluluktan kaynaklanan eşleşmişlik hemen göze çarpardı.

Gelişen süreçte bilgisayarın grafik tasarımda ön plana çıkmasıyla birlikte tasarıma bakış açısı ve tasarımcının tasarlama sürecindeki esnekliğinin sınırları da ortadan kalktı. Artık özgür ve kişiye bağlı olarak özgün tasarımların dönemi de başlamış oldu. Genellikle bu tür çalışma örneklerini dünyanın sayılı magazin dergilerini inceleyerek görebilirsiniz.

Özgün ve özgür çalışmadan yana olması gereken bizim gibi grafik tasarımcılar için sınırlamanın ne bir mantığı ne de bir yararı olacağını düşünmüyorum. Sanatsal açıdan uygun, tipografik açıdan algılanabilir genel görsel bakış açısından ise doğru tanımlanabilir tasarımların içerisinde döndürülen her öğe aynı zamanda tasarımcının kişisel sanatsal ve kültürel bakış açısına bağlıdır.

Algılaması oranında, sanatsal bakış açısı çerçevesinde ve seçeceği tipografinin konuya uygunluğu ile bezenmiş bir tasarımın sınırlarını belirleyen ancak derginin boyutu olabilir. Sanal anlamda tasarımını derginin boyutlarının dışına taşıyabilenlere ise söylenecek herhangi bir sözümüz olamaz....

Saygılar...
 
Kayıt
12 Kasım 2008
Mesaj
35
Tepki
0
Bu konuda hiçbir kriter-kısıtlama yoktur! Sadece mantık vardır. Meraklandıracak olan; Üst başlıktır.. Dikkatinizi çekip okutacak olan Başlıktır... Kısa bir anlatım yapıp detayları pas geçende alt başlıktır...

Durum böyle olunca... Başlık büyük, alt başlık ve üst başlık birbirine yakın puntolarda olur. Yazı da sana kalmış ister 10 ister 9 ister 11 ama düz bir yazının 11 veya 11,5'tan büyüğü ve9 puntodan küçüğü iyi durmaz. Düz yazıda kullanacağın fontlarda önemli. Yukarıda yazdıklarım dergi ve gazeteler içindir. Broşürlerde de pek fark etmez. Fakat mesela bir başlık 12 punto olması mümkün değildir. (Gazete ve dergi) broşürde de 12 punto çok küçüktür.

Saygılar...
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Punto yerine mm cinsinden bir değerlendirme yapmak daha doğru olacak sanırım. Çünkü gelişen teknolojiyle beraber font üretimi ve deformasyonu o kadar arttı ki, punto artık fontun hacim ölçü birimi olmaktan çok uzaklaştı. Örneğin 24 punto Helvetica'nın Büyük harfinin yüksekliği 6 mm, küçük harfinin yüksekliği 4.5 mm gelirken Textile'in Büyük harfinin yüksekliği 7 mm, küçük harfinin yüksekliği 6 mm gelmektedir.
Bu yüzden punto standardı yerine Melih Bey'in de dediği gibi algılanabilirlik, estetik ve sayfa içerisindeki konumu dikkate alınmalı.
Bu arada sütun genişliğini de (algılama kapsamında) hesaba katmak gerekiyor.
 
Yukarı Alt