İllustrator büyük dosyalarda çalışmak

coyistik

Üye
Kayıt
24 Mart 2012
Mesaj
28
Tepki
1
Merhaba, dosya ne kadar ayrıntı içeriyorsa şu şunun altına gelecek, bu bunun üstüne gelirse şunun altında kalacak. Eğer altında kalırsa başka bir bölüm bozuntu verir. Bir türlü işin içinden çıkamadım. Bunun yolu nedir? Eğer tablet veya grafik monitör olsa yeni bir layera gerek kalmıyor. Ve kolayca yapılabiliyor. Fakat mouse ile çalışmaya gelince hiç kolay değil.
Buna benzer hatta daha karmaşık şeyler var. Ne öneriyorsunuz bu durumda?
 

coyistik

Üye
Kayıt
24 Mart 2012
Mesaj
28
Tepki
1
Zaten isim veriyorum ama içinden çıkılabilecek birşey değil. Uğraşanlar daha iyi anlar.

Misal şunu yapmak, benim için hayalden de öte.. Ders izlenmiyor ki olan dersleri indirdim fakat yok yok. Mouse üzerinden bu şekil çalışmaları gösteren hiçbir kaynak yok. Digitaltutors, Lynda derslerini indirdim fakat yok.
 
Son düzenleme:

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Hayalden öte dediğiniz şey çok zor değil ki, bunu yeniden çizmek ve renklendirmek çok basit.
Burada sorun şu ki siz 1. basamaktan 3. basamağa atlamak istiyorsunuz, size bu çalışmanın hayal gelmesi ve çok zorlandığınızı düşünmeniz bu yüzden.
Eğitimlerde bir kademe olur ve öğrenci bu müfredata göre eğitilir.
1. Seviye: Beginner
2. Seviye: Intermediate
3. Seviye: Advanced
4. Seviye: Expert
5. Seviye: Master
Siz bildiğim kadar Beginner'siniz, dolayısıyla bu yöndeki müfredatı takip etmeniz bu işi adamakıllı öğrenebilmeniz için gereklidir.

Tabii ki bu sadece Program Eğitimi için geçerli, yoksa bir de en başında kendiniz beginner görseller çizebiliyor olmalısınız.

Misal şu iki görseli yeniden çizip ardına ışık ve gölge ekleyerek renklendirin gibi...
 

Dosyalar

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
kafanızdan Işık ve Gölge tayin edemezseniz ben yerlerini belirtip yüklerim yeniden.

iyi çalışmalar.
 

coyistik

Üye
Kayıt
24 Mart 2012
Mesaj
28
Tepki
1
Yok mesele o değil. Ben çizimde bir sıkıntı yaşamıyorum. Yanlış anladınız. Gölgelendirmelerde yapıyorum gösterdiğim resimdeki şeyleri tek tek çizmesi tabi ki kolay. benim zorlandığım şey bu kadar karmaşık resimleri katman sistemiyle çözemiyor olmamız.
Sanırım doğru bir resim koymalıydım. Şuna bir bakın yüzlerce katmanla nasıl başa çıkacaksınız?

Bu kadar karmaşık resimleri nasıl çizeceksiniz? Bunu yapmak ne kadar zamanınızı alır?

Çizimi kabus gibi birşey daha Bunu değil çizmek ae de oynatması bile ne kadar güç.

Ve son olarak başlarda kolay gibi gelen sonra çileden çıkan bir çalışma.


Aşağıda ki resimleri ben çizdim. Gölgelendirme hiç sorun değil.





Ayrıca çizimleri oynatma kısmındayım.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Merhabaaa ;

Ben sizi yanlış anlamadım, siz ne yazdıysanız ona göre cevap yazdım, bakın yazmışsınız ki:
"Misal şunu yapmak, benim için hayalden de öte.. Ders izlenmiyor ki olan dersleri indirdim fakat yok yok."

Yazmışım ki: "Hayalden öte dediğiniz şey çok zor değil ki, bunu yeniden çizmek ve renklendirmek çok basit."

Sonra diyorsunuz ki beni anlamadınız ben zaten çiziyorum ve renklendiriyorum, sorunum sayfa organizasyonu :)
Herneyse.

Şimdi öncelikle çizimlerinize ve ışıklarınıza yeniden baktım, siz yukarıda bu kısımları kendinizde hallettiğinizi yazmışsınız ancak çalışmalarınızda bunu göremedim. Ben şu an hala çizimde çok kötüyüm, anatomi çok zor bana göre ve proporsiyonları kavrayabilmem daha çok zaman alacak ancak sizin çalışmalarınız da halen çok ama çok ham.

Çizimlerinizde anatomi çok basit , neredeyse hiç yok. Orantılar karmaşık ve sıkıntılı, ışığı hala hem kötü çiziyorsunuz hem yanlış yönlendiriyorsunuz. Siz bana göre halen Beginner seviyesindesiniz. Bu yüzden size attığım meyveleri yeniden çizip ışık ekleyin.
Yani bunda gocunacak bir durum yok eğer öyle ise. Ben şu an hala o size attığım objeleri çiziyorum ve ışıklandırıyorum, kaldı ki
çok da zevkli ve öğretici :)
Forumda bazı çok alçakkk gönüllü karakalem ustaları var, onların çalışmalarını da incelemeniz ışık ve çizgi kavramını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır kanımca.
Onları aşmadan bu çizimleri yapmak gelişim sürecinizi olumsuz etkileyecektir unutmayın. Öğerenim sürecinizi uzatmak ve eksik bilgilerle yaşamak gibi...

Gelelim diğer sorunuza.
Evet buraya birkaç görsel iliştirmişsiniz ve bu çizimlerin program içerisinde katman organizasyonunun üstesinden nasıl gelebileceğinizi sormuşsunuz.
Aslında cevap çok basit: Deneyim.

Herkesin kendine göre bir yöntemi vardır bu konuda, tıpkı ışıkta olduğu gibi.
Ancak ben olsam ne yapardım ?
Illustrator'u sevdiğim için bunu onda çizmek isterdim. Corel'de de çizebilirsiniz ki Corel de dehşet bir programdır.
neyse...

Öncelikle çalışmayı şöyle bir incelerdim, mizanpaja bakar içerisindeki çizgileri kaç parçaya böleceğime karar verirdim. Bu 3D'den gelen bir alışkanlık bende. Sonra böldüğüm her obje için bir katman açardım. Burada hiyerarşik bir yapılanmaya giderdim.
Örneğin Oda, oda içinde insanlar, içinde burun, burun içnde.... neyse geçelim bunu :)

Şimdi öncelikle EV katmanı açardım, altına Oda katmanını oluşturur ve odanın duvarlarını, desenlerini çizer bu katmana koyardım.
Sonra EV katmanına İnsanlar Katmanı açardım, bunun içine Kaba Adam adında bir sublayer/altkatman daha açardım ve içne kaba adamı meydana getiren parçaları çizerdim. Yine insanlar katmanına Zayıf Çocuk adında alt katman açar içerisine onu meydana getiren uzuvlar vb...

Böylece çalışmayı tamamen nizami ve pratik bir şekilde bitirmş olurdum.

Şimdi gelelim sizin canınızı sıkan soruya, bunca çok layer iç içeyken ben sonradan istediğim bir layer içerisindeki objeye nasıl müdahale edeceğim?
Cevap çok basit: Group Selection Tool ile.
Bu araç ile katman içerisindeki tüm alt ve daha alt katmanlara sol dokunuşla ulaşabiliyor, üzerinde doku ve path değişiklikleri yapabiliyorsunuz.
Benim bildiğim başka bir yöntemi yok...
 

coyistik

Üye
Kayıt
24 Mart 2012
Mesaj
28
Tepki
1
Anatomiyle ilgilendiğimi ya da fabrika çıktısı gibi çalışmalar yapmamı kim söyledi ki? Bu bir sanattır.
Bahsettiğiniz layer sistemi çok basit. İçerisene dövmeler, gölgeler, çizgiler, kırışıklar... gibi şeyler eklendiğinde göçüyor. Ve bu koyduğum resimlerin hiçbirisi için çözüm değil.
Yani anlatmaya çalıştığım şey.
Sağ kol ve sol kolun ortasında sakal var. Kolları ayrı layerlarda çizmek feci sorunlara yol açıyor. Aynı layerda çizmek ise sol kolun üstünde ki saçın, sağ kolun arkasında olması gerektiğinde karışıyor. Basit gelebilir ama deneyen biri olarak söylüyorum ki değil. Ben artık bu tür çizimleri bıraktım. İşe yarar yanı yok. Onları puppet veya kemik sistemleriyle oynatabilmeye kafayı taktım. Zira profesyonel değil dediğiniz beginner çizimler için çok çalışmaya gerek yok. Bakara prof. çalışmalara benzetebilirim. Yani zor birşey değil. Çünkü şuan elim acayip derecede yatkın.
2.Resimdeki detayların nasıl çizilebileceğini hiç kastetmiyorum bile.
İllustratorde çizmek tambir kabus. Çok uğraştırıcı ki ben en fazla on dakika ayırabiliyorum bir çalışmaya.
Ayrıca sizin çalışmalarınızda da pek uzmanlık yok hani... Benimkine nazaran bir artısını da göremedim. Geçen göstermiştiniz o zaman iltifat edeyim dedim nezaket gereği ama madem gerçekleri konuşuyoruz bir çocuk netteki videolardan öğrendikleriyle daha iyisini bile yapabilir.
Sorulara cevap vermek yerine bildiğim şeyleri tekrarlıyorsunuz. Sanırım beni illustrator bilmeyen biri olarak görüyorsunuz.Ne diyebilirim ki. Gelgelelim ilk değindiğiniz konuya ben ders yok dedim. Gerçekten de yok ama siz çok basit diyorsunuz :) Sayın Hakan bey. Bu bir cevap değil. Ayrıca hayalden öte dediğim şey bir soru değildi.
Anladığınızı sanıyorsunuz ama tek cevap göremiyorum. Normalde alttan alırdım iltifat ederdim filan ama sivri diliniz beni tüm açıklığıyla konuşmaya itti.
Ayrıca gocunma filan da yok. Ne söylerseniz söyleyin çalışmalarımda ki anlamı anlamayan birisinin hiçbir lafıyla gocunmam.
Grafikerler forumu olmasına rağmen gördüğüm tek icraat "ilk photoshop çalışmam nasıl olmuş?"
"Photoshopta logo nasıl yapılır acil yardım?" başlıklı konular. Sormak hataydı kabul ediyorum. Prof birileri çıkabileceğini düşünüyordum ama sanmıyorum. İngilizce bilseydim de orada ki forumlara girseydim. Gösterdiğim resimler deviantarttan alınma ve bu insanlar gerçekten işini biliyor ve sorduğunuzda tüm açıklığıyla anlatırlar. Çünkü deneyim tecrübeleri var. Burada bırakın yorum yapmayı sizden başka kimse yok forumda. Sizde modellemecisiniz 2d'den pek birşey anlamıyorsunuz. Meyve sebze gölgelendirerek zaman harcayamam.
 

ZxxxE

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
17 Eylül 2008
Mesaj
1.974
Tepki
1.621
Konuyu boştan yere dallandırıp budaklandırmaya gerek yok. İlk mesajımda belirtmiş olduğum çalışma şekli sorunuzun cevabıdır. Çizimler ne kadar karışık olursa layerlarla çalışmak o kadar önem taşır ki sadece istediğiniz bölüme müdahale etme seçeneği sağlar. "Uğraşanlar daha iyi anlar" derken bu tür çizimlerle ilk defa karşılaşmıyoruz belki bu kadar değil ama 300 layerli çalışmalarım var ve bilgisayarın kasması dışında hiç bir şikayetim olmadı. Kısaca verdiğim cevabı Hakan Bey genişleterek daha açık ve anlaşılır biçimde anlatmış, layerları gruplamak ve seçimi grup olarak yapabilme imkanı sizin sorunuzun tam cevabıdır...
 
Yukarı Alt