illustrator nesneyi tekrar boyutlandırmak ?

filipiti

Üye
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
33
Tepki
0
Selamlar arkadaşlar ben corelden illustrator programına geçiş yapmaya çalışıyorum yavaş yavaş tüm özelliklerini öğreniyorum illustrator'ın fakat bir yerde takıldım. Corel'de herhangi bir nesnenin üstüne tıkladığımızda nesnenin en boy oranını mm,cm cinsinden değiştirebiliyordum illustratorda mesela bir kare çizmeye başlamadan önce rectangle tool'a çift tıklıyorum mm cinsinden çalıştığım için mm olarak karenin en boy oranını giriyorum burada bir problem yok, peki ben bu karenin boyutunu mm olarak tekrar değiştirmek istiyorum mesela 100mm ye 150mm yapmak istiyorum.Nasıl yapıcam bunu her seferinde rectangle tool ile yeni bir kare açıp en boy oranımı giricem ?​
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Evet, haklısınız.

Corel Draw'da bir nesnenin boyutlarını, açısını, esnetmeyi vs. hemen yukarıda property bar üzerinde rahatlıkla yapabiliyordunuz. Hatta, Arrange menüsündeki transformation satırından size komutuna geçerek, tıpkı Photoshop'taki gibi reference point seçeneğiyle nesnenin belli bir tarafını kilitleyerek yeniden ölçülendirebiliyordunuz..

Aynı prosedürü Illustrator'de uygulamak için nesne seçili iken window menüsünden transform panelini açarak rahatlıkla yeniden ölçü verme işlemini yapabilirsiniz. Fakat Corel Draw'da yine properti bar üzerinde, isterseniz büyütme işlemini yüzde oranı olarak da belirleyebiliyordunuz. Oysa Illustrator'da bir nesneyi yüzde oranı olarak büyütmek veya küçültmek istiyorsanız, Object menüsündeki transform satırından Transform each komutunu girerek gelen pencerede scala kısmı içinde yüzde oranı girebilirsiniz. Aslında bu pencerede aynı anda Move (taşıma), Rotate (çevirme), Mirror (yansıtma) komutlarını kopyalama miktarını belirleyerek aynı zamanda çoğaltarak da çalışabilirsiniz.

Evet, bu pencerenin daha profesyonelce çalıştığına tanık olacaksınız. Dikkat edin, Reference Point buradan da işaretlenebilir. Özellikle ambalaj tasarımı yapanlar için bu oldukça verimli bir özelliktir.

Umarım anlaşılır olmuşumdur. Yine de sorun yaşıyorsanız, bu bilgiyi size ekran görüntüleriyle de anlatabilirim.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

filipiti

Üye
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
33
Tepki
0
@Tuncer Özkan

Tuncer bey çok teşekkür ederim evet window,transform menüsünde with ve height değerini buldum.Defalarca transform menüsünü açıp nasıl göremedim hayret ettim şimdi.Ayrıca diğer çevirme döndürme ayna efektlerinide inceliyorum.Benim gibi illustrator programına geçiş yapanlara faydalı olacak sağolun tekrar. :clap2:
 
Yukarı Alt