İllustratörde Renk ayırımı yapmak mümkün mü?

Kayıt
4 Mart 2013
Mesaj
7
Tepki
0
selamlar. ben tekstil desen tasarımıyla ilgili bir kursa gidiyorum. orada kullandığımız program photoshop genelde piyasada photoshop ağırlıklı çalışıyor. fakat daha önceden biraz da olsa bildiğim illustrator programı desen çizmek için daha kolay geliyor ve yaratıcı işler çıkartabiliyorum. ancak konu renk ayrımına gelince illa ki photoshopa ihtiyaç duyuluyor. benim ilk sorum illustratorde renk ayrımı mümkünmü ikincisi illustratorden photoshopa desen atarken anti-aliasing denen zımbırtının olmaması mümkün mü? ben kurcaladım ama bulamadım. yardımlarını için şimdiden teşekkürler..
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Elbette mümkün tam olarak yapmak istediklerinizi yazarsanız yardımcı olabiliriz
 
Kayıt
4 Mart 2013
Mesaj
7
Tepki
0
bir tasarımı, örneğin esarp tasarımı baskıya hazır hale getirmek için yapılan renk ayrımını bu programda yapabilir miyim. desen tramlı veya lab desen olabilir.
 
Kayıt
14 Eylül 2008
Mesaj
27
Tepki
0
Tekstil sektörü karışım renkleri kullanmaz. Renkler EKSTRA, Pantone renk olmalı. Illustrator'da çalışırken kullandığınız tüm renkler EKSTRA olmalı. Color Books klasöründen ilgini pantone renk sıkalasını kullanın. Windovs menüsünde Separations Preview var oradan kullandığınız renklerin tek tek açıp kapatarak denetlemeniz mümkün.
 

macserver

Üye
Kayıt
8 Şubat 2010
Mesaj
9
Tepki
0
Seperations menüsü aktif değilse yazıcı ppd lerini eksik yüklemişsinizdir... İyi çalışmalar
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
@kedikafası

Sayın Kedikafası merhaba,

Böyle "Kedikafası" şeklinde hitap etmek biraz tuhaf kalıyor ama yapacak birşey yok.

Sorularınıza gelecek olursak, A.İ.'de tabii ki renk ayrımı yapılır. Zaten renk ayrımı olmadan renkli işler basılamaz.
Çalışmanız emprimeye yönelik olduğuna göre renk ayrımınız tramlı olmaması gerekir. Yani her renk karışım olmadan düz renk şeklinde olmalı. Bunu da ancak her renk için ayrı renk kalıbı şeklinde olacak şekilde renk ayrımı yapmak gerekir. O zaman tasarım yaparken renk uzayı pantone veya onun gibi olan renk katalogları olmalı. A.İ. bu katalogları içerir. Hangi renkleri kullanırsanız, A.İ. o kadar kalıp renk ayrımı yapacaktır. Ayrıca bu renklerin color guide panelinde asla tonlamaları kullanılmamalıdır. Ofsette bu mümkün, fakat emprimede bunu yapamazsınız.

Diğer sorunuz ise anti-aliasing ile ilgili.
Antialiasing, aslında ofsette faydalı bir iştir. bir tasarımı, tif veya jpg yaparken, nesnelerin kenarlarının daha net görünmesi için bu özellik tercih edilir. Fakat konu emprime ise, kenarların keskin olması gerekir. O zaman tasarım, A.İ. de export edilirken, ister tif olsun, ister jpg, export ederken gelen pencerede "anti-aliasing" satırında "None" cevabı işaretlenmelidir.

Öte yandan, madem tekstil desen tasarımı ile ilgileniyorsunuz, şunu da bilmelisiniz.
Emprimede, daha geniş tanımıyla serigrafide her renk ayrımı trapping dediğimiz bir işleme tabi olmalıdır. Bu, her renk ayrımının, mikron düzeyinde şişirilmesi demektir. O zaman, baskı ipeğinin baskı sırasında esnemesi, genişlemesi vs. sonucu renklerin arasında ince boş çizgi oluşması engellenir. A.İ. bunu ayarlar. Hatta bu ayarlara müdahale de edebilirsiniz. Yani bu şişirme miktarı işin niteliğine göre, baskı koşullarına göre artırılabilir. Bu şişirme yapılmamışsa, kalıp çekilirken, orijinal filmi ile kalıp arasına asetat gibi malzemeler konularak da mekanik olarak şişirilebilir.

Bütün bunlar tabii ki serigrafinin uzmanlık isteyen konuları.
Ama bir tasarımcının da bu konulara hakim olması beklenmelidir.

Ayrıca "tekstil desen tasarımıyla ilgili bir kurs" demişsiniz. Böylesine uzmanlık isteyen bir kurs eğitmeni, kursiyerlerini neden tam olarak aydınlatamaz?
Bu da bir Türkiye gerçeği diyelim artık.

Kolaylıklar, başarılar
Tuncer ÖZKAN-İSTANBUL
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Hocam emeğinize sağlık, şahsım adına forumda emeğinizin kesinlikle karşılıksız olduğunu düşünüyor ve saygılar sunuyorum...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Yaşar Bey, sizin de oldukça verimli katkılarınız için teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
Benden de size saygılar, sevgiler.

T.Ö.
 
Yukarı Alt