Şablon sayfada bazı sorunlar var. Örneğin Quark şablonunda otomatik metin alanı açtığınızda, bunu bütün sayfalarda otomatik olarak görebilir ve yazınızı istediğiniz sayfadan yapıştırdığınızda, eğer önceden linklenmişse, ta aşağıdaki sayfalara kadar yazının yerleştiğini görebilirsiniz. Fakat InDesign'da (CS2) şablondaki otomatik metin alanı açılmış gibi göründüğü halde, yazıyı place etmek ve tek tek sayfalara cross linkler vermek zorunda kalabilir veya bütün metni, şablon sayfadan yerleştirmek zorunda kalabilirsiniz.
Bu durum, özellikle kitap tasarımı ve uygulaması yaparken, daha zorluyor insanı. Düşünsenize, 900 sayfalık bir kitabın halini? InDesign, bence bu tür çok uzun sayfalı işler yapmak için, özellikle metin alanı linklemesi açısından, çok uygun değil. Ama Türkçe tireleme özelliğinin otomatik olarak gelmesi, tireleme için ayrı bir XTension kullanmaması, bir avantaj. PS resimlerinin Item özellikleri de Quark'a göre oldukça gelişkin.
Bir başka avantajı da, Quark gibi her işinize ait işlerin fontlarını yanınızda taşımanızı gerektirmemesi. Yapılan işi pdf yapmak, adeta farz oluyor InDesign'da zaten. Çıktı alınacağı zaman, Quark'tan da pdf almanızda fayda var aslında. Eskiden bu CTP yokken, Quark işlerimizin fontlarını da hamal gibi taşırdık, o yüzden yazıyorum.
Bu arada, en az on yıldır, Freehand'de dizgi yapılmasını garipserim. Sanırım, Text editor yüzünden bu yapılıyor. InDesign'ın da bu özelliği var.
Yine de bir dizgi servisi olarak, bu grafik programlarının, eğer tasarım da yapmıyorsanız, sizin için gereksiz masraf olacağını belirtmeliyim. Dizgiyi Word'de de yapabilirsiniz. Yani grafik tasarım yapılmayan bir iş yerinde pahalı grafik programlarının bulunmasının, hakikaten, anlamı yok!