İndesign Öğrenmeye Başlıyoruz...

ANDER

Üye
Kayıt
5 Nisan 2010
Mesaj
115
Tepki
1
Elimde İndesign ile ilgili dersler arasında bulduğum İndesign başlangıç dersi...


Grafik, Basım ve Yayıncılık sektörünün yeni nesil Sayfa Tasarım-Mizanpaj programı Adobe InDesign size inanılmaz hız, zaman ve kolaylık kazandıracak, yaratıcılık gücünüzü farklı boyutlara taşıyacak.


ÇALIŞMA ALANI ÖZELLİKLERİ

Adobe InDesign yazılımı sayfa tasarımcılarla operatörlerin çok daha hızlı, pratik ve rahat çalışabilmelerini sağlamak, verimliliği arttırmak ve üretime daha fazla katkıda bulunmalarını temin etmek için her türlü esneklik düşünülerek yapılandırılmıştır.

>>Araç Paleti: Sayfa tasarımları için gerekli araçların bulunduğu Tools Palette Araç Paletini yatay veya dikey, tek sıra veya klasik şekillerde istediğiniz gibi kullanabilir, ekranda dilediğiniz yere sürükleyerek yerleştirebilirsiniz;
Araç paletinin şeklini tek sıra dikey olarak değiştirmek için, paletin üst kenar boşluğunu çift tıklayınız. Aynı yere ikinci kez çift tıkladığınızda araç paleti yatay tek sıra olarak değişecektir. Bir kez daha çift tıklama yaptığınızda ise araç paleti klasik iki sıra şekline dönüşecektir.
Araç paletinin üst boşluğunu mouse ile basılı tutarak ekranda istediğiniz yere sürükleyip yerleştirebilirsiniz.
Araç paletini gizlemek veya görüntülemek için Window>Tools (F8) kullanabilirsiniz.

>>Kontrol Paleti: Yazı, Paragraf veya Objelerle ilgili simgesel bilgi, fonksiyon ve komutların bulunduğu Control Palette Kontrol Paletini de, sol kenar boşluğu üstüne mouse ile basılı tutarak ekran üzerinde istediğiniz yere sürükleyip yerleştirebilirsiniz.
Kontrol Paletin sol kenarı üzerine çift tıklama yaptığınız zaman paleti kapatabilir veya tekrar açabilirsiniz. Paleti komple gizlemek veya yeniden görüntülemek için Window>Control (F9) kullanabilirsiniz.
Kontrol Paletini ekranda serbestçe dolaştırıp istediğiniz yere yerleştirmek için üst menüden Float, alt kısma sabitlemek için Dock at Bottom, üst kısma sabitlemek için Dock at Top seçebilirsiniz.

>>PageMaker Araç Paleti: Daha önce Adobe PageMaker sayfa tasarım ve mizanpaj programını kullananların alışageldikleri düzende kolayca çalışabilmelerini sağlamak amacıyla PageMaker Araç Paleti de ayrıca InDesign programına ilave edilmiştir; Window>PageMaker Toolbar
Aynı şekilde bu araç paletini de sol kenar boşluğu mouse ile tutarak istediğiniz yere sürükleyip yerleştirebilirsiniz.

>> Fonksiyon Paletleri ve Pencereler: InDesign programında en geniş çalışma alanının oluşturulabilmesi için yapılandırılan yeni nesil düzenleme ile tüm fonksiyon palet ve pencereleri sayfa kenarlarına yatay olarak yerleştirilmiştir.
Bu yeni nesil yapıda, istediğiniz fonksiyon pencerelerini dilediğiniz palet grubu içine yerleştirebilir, sırasını değiştirebilir, paletten çıkarıp bağımsız kullanabilir, boyutunu uzatıp kısaltabilir, tüm paleti sol veya sağ kenara dilediğiniz zaman taşıyabilir ve konumlarını istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Kısacası yeni nesil palet düzeni sayfa tasarımcıların ve operatörlerin rahat, kolay ve hızlı çalışmasını temin etmek için her türlü esnekliğe sahiptir.
InDesign ile çalışan herkes dilediği şekilde ve istediği biçimde tüm palet ve pencereleri kendine özel düzenleyebilme özgürlüğüne sahip olmaktadır.
Ve daha da güzeli, kendinize özgü ve kendinize özel tüm bu palet ve pencere düzenlemelerini yapacağınız her türlü proje çalışmalarına göre ayrı ayrı hafızaya alabilir, dilediğiniz isimde kaydedip istediğiniz zaman kişiye veya projeye özel palet ve pencere yerleşim düzenlerinizi hafızadan çağırıp kullanabilirsiniz; Window>Workspace>Save Workspace.

>>Fonksiyon Paletleri ve Pencerelerle Çalışmak: Paletteki bir fonksiyon penceresini görüntülemek veya kapatmak için üzerine tıklamanız yeterlidir.
Aynı pencereyi paletten koparıp masaüstüne taşımak için üzerine tıklayın, tutup masaüstüne sürükleyin.
Masaüstündeki açık bir pencereyi herhangi bir paletin içine yerleştirmek için tutup istediğiniz palete doğru sürükleyin ve paletin içine bırakın.
Palet penceresini yukarı veya aşağı kaydırmak için üst koyu gri boşluğu tıklayıp tutarak sürükleyin.
Palet boyutunu uzatmak veya kısaltmak için paletin alt köşesindeki ince çizgi üzerine mouse'u getirin (mouse ucu çift yönlü oka dönüşür) ve istediğiniz gibi dikey boyutunu değiştirin.
Palet içindeki pencerelerin ayrıca fonksiyon seçenekleri de bulunmaktadır. Bu seçenekleri görüntülemek için paletin üst kısmındaki ok işaretini tıklamanız gerekir.
Palet pencerelerini sol veya sağ kenara serbestçe taşıyabilirsiniz. Pencereyi seçip paletten kopartın ve dilediğiniz kenara sürükleyin. Pencere sayfa kenarlarına yanaştığı zaman otomatik olarak yatay palet konumuna dönüşerek sayfa kenarına yapışacaktır. Bundan sonra dilediğiniz fonksiyon pencerelerini aynı şekilde koparıp palet içine sürükleyerek yeni yerleşimler oluşturabilirsiniz. Bir palet içine dilediğiniz adette fonksiyon penceresi ekleyebilir, istediğiniz kadar ve değişik kombinasyonlarda paletler hazırlayabilirsiniz.
Palet içine yerleştirilecek fonksiyon pencereleri Windows menüsünden seçilmektedir.

>> Akıllı Kılavuzlar ve Rehber Çizgiler: InDesign programının en pratik özelliklerinden birisi olan kılavuz ve rehber çizgileri normal çizgi gibi her türlü seçeneklerde kullanabilirsiniz.
Sayfa üzerine yerleştirdiğiniz rehber kılavuz çizgiyi seçtikten sonra kopyalayıp yapıştırabilir, Edit>Step and Repeat ile istediğiniz aralık ve adette çoğaltabilir, aynı anda birden fazla rehber çizgileri mouse ile alan çizerek veya Shift tuşunu basılı tutarak seçebilir, gruplayabilir, Del veya Backspace tuşu ile tek işlemde (alan dışına sürüklemeye gerek kalmadan) silebilirsiniz.
Kılavuz rehber çizgilerin her birine ayrı ayrı dilediğiniz rengi verebilirsiniz: Layout>Ruler Guides seçtikten sonra paletteki mevcut renkleri atayabileceğiniz gibi, ayrıca Custom bölümünde kendi özel renklerinizi yaratarak istediğiniz çizgi ve/veya çizgilere istediğiniz rengi verebilirsiniz.
Kılavuz rehber çizgi veya çizgileri seçtikten sonra, Control+Mouse (veya mouse'un sağ tuşunu) tıklayarak özel menüyü seçebilirsiniz. Çıkan pencerede kılavuz rehber çizgilerle ilgili fonksiyonları bulabilirsiniz. Rehber çizgileri kilitleyebilir (Lock Guides), gizleyebilir (Hide Guides), arkaplana gönderebilir (Guides in Back), veya istediğiniz ölçülerde yatay-dikey taşıyabilirsiniz (Move Guides).
Dokümanlarda kullanılar bütün kılavuz ve rehber çizgilerin renk tonlarını düzenlemek için Preferences>Guides & Pasteboard penceresini kullanabilirsiniz.

>> Izgaralar (Baseline Grid): Milimetrik çalışmalar için ızgaraları daha esnek ve kolayca kullanabilirsiniz.
View>Grids & Guides seçimi yaptıktan sonra çıkan pencereden ızgaralarla ilgili fonksiyonları kullanabilirsiniz.
Preferences>Grids... tercihlerine girerek, ızgaralarla ilgili renk, ölçü, bölümleme vs., ayarları düzenleyebilirsiniz.

>>Görüntü Hassasiyeti: InDesign çalışma hızını yükseltmek için tüm dökümanın veya sayfalardaki objelerin tek tek görüntü hassasiyetini belirlemenize de olanak tanımaktadır.
Üst menüden; View>Display Performance veya sayfa üzerinde boş bir alana Control+Mouse ya da mouse'un sağ tuşu tıklanarak doğrudan Display Performance seçilebilir. Dilediğiniz takdirde aynı tercihi doğrudan obje seçerek te gerçekleştirebilirsiniz.
Görüntü hassasiyeti penceresinde Fast Display işaretlendiğinde resim ve illustrasyonlar gizlenmiş olur ve obje kutuları gri alan olarak görüntülenir. Bu durumda çalışma hızınız en üst seviyeye yükselmiş olur.
Typical Display tercihinde ise resim ve illustrasyonlar orta kalitede görüntülenir, büyütülmesi durumunda çözünürlük düşük olduğu için görüntü bozuk algılanır. Genel çalışma hızında işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
High Quality Display seztiğiniz takdirde, bütün görseller ve illustrasyonlar gerçek yüksek çözünürlükte ve en yüksek kalitede görüntülenir. Çalışma hızınız azalacağı için, bu tercihi sürekli kullanmamanız yerinde olur.
Allow Object-Level Display Settings işaretlendiği zaman, dökumanda kullandığınız her türlü objeyi serbestçe seçerek tek tek ve ayrı ayrı görüntü hassasiyeti atayabilirsiniz.
Clear Object-Level Display Settings seçerek, objeler üzerindeki tüm serbest görüntü hassasiyeti ayarlarını silebilirsiniz.

>>Sayfa Ayarları: File>New>Document seçerek yeni sayfa penceresinde diğer programlardaki tüm sayfa ayarlarını görebilirsiniz. InDesign sayfa düzeninde farklı olarak tüm ayarları istediğiniz isimde kaydedebilir ve daha sonraki çalışmalarınızda önceden düzenlemiş olduğunuz bu ayarlar ile yeni doküman sayfasını otomatik olarak Document Preset bölümünden seçebilirsiniz.
Diğer önemli değişiklik ise Margins, Bleed and Slug bölümlerinde sayfanın dört ayrı kenarına tek tek farklı ölçüler girebileceğiniz gibi, tümüne birden aynı değerleri girmek için sadece bir kutuya ölçü yazmanız yeterli olmaktadır. Kopuk zincir ikonunu tıkladığınız takdirde, tek bir kutuya girmiş olduğunuz ölçü, aynı anda tüm kenarlara da otomatik olarak uygulanacaktır.
Slug olarak ayrılan bölümde ise, sayfanın baskı alanı dışında kalan herhangi bir kenarına istediğiniz boyutta ilave boşluk yaratılarak, özel notlar girmeniz sağlanmaktadır.

>> Sayfa Geçişleri: InDesign dokümanlarında sayfadan sayfaya hızlı geçişler için genel uygulama penceresinin alt çubuğu kullanılmaktadır. Sayfa numarasını veya şablon sayfaları açılan pencereden seçebileceğiniz gibi, ayrıca sağ veya sol oklar tıklanarak bir önceki, bir sonraki sayfaya; ya da çubuklu oklar tıklanarak ilk sayfaya, son sayfaya hızlı geçişler yapabilirsiniz.

>>Pasteboard Sayfa Kenar Boşlukları: InDesign programında sayfanın sağ ve sol boşluklarını (pasteboard) istediğiniz kadar büyütebilir, ve hatta dikey olarak sayfalar arasında da 3 metreye kadar boşluk verebilirsiniz. Preferences>Guides & Pasteboard>Pasteboard Options>Minimum Vertical Offset

>>Doküman Görüntü Seçenekleri: InDesign'da hazırlamış olduğunuz sayfaları değişik türlerde görüntüleyebilirsiniz. Araç Çubuğu'nun en alt sağ kutucuk tıklandığı zaman çıkan mini pencerede Preview seçildiğinde veya klavyede sadece W tuşuna bastığınız zaman, sayfadaki tüm kılavuz rehber çizgiler, ızgaralar, taşma alanları, not ekleme alanları vs, gizlenir ve sayfanın bitmiş, basım hali görüntülenir.
Bleed seçildiğinde sayfanın taşma payları, Slug işaretlendiğinde ise ekstra not alanları da görüntülenmiş olur.
Doküman görüntüleme seçeneklerini View>Screen Mode penceresinden de gerçekleştirebilirsiniz.
>
>Quark XPress Klavye Kestirmeleri: InDesign'da daha rahat, daha kolay ve daha hızlı çalışabilmeniz için yıllardır hemen hemen hergün sıklıkla kullandığınız QuarkXPress programının klavye kestirmelerini programı açar açmaz doğrudan seçerek kullanabilirsiniz.
Edit>Keyboard Shortcuts>Set:>Shortcuts for QuarkXPress
 

bor2bin7

Üye
Kayıt
28 Ağustos 2010
Mesaj
1
Tepki
0
Merhaba... Bu siteye bir iki haftalık bir üyeyim. Daha çok İndesing ve Quark programlarını öğrenmeye çabalıyorum. Tabi ileriye dönük dergi dizgi ve tasarımları için Corel ve Photoshop ta öğrenmek isterim.
Ancak ben bu konularlarla alakalı mesaj veya konu başlıklarıyla ilgili yazıların panelimde gözükmesini bir türlü sağlayamadım. Örneğin bu yazının devamı yazıldığında bununla ilgili paneleime yazı düşmesini istiyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşlar, cevap bekliyorum...
 
Yukarı Alt