InDesign'da Kısa Yollar

Burax

Üye
Kayıt
10 Ekim 2007
Mesaj
12
Tepki
1
Indesign'da kendine göre kısa yollar yapmış. Ama daha önce kullandığımız kısayollardan farklı ve yeni kısayolları ezberlememiz gerekiyor.

Bunun yerine daha önce Quark kullanmış ve Indesigne geçenlere bir tavsiyem var.

Quark kısa yollarını Indesigna öğretin.

Nasil mı?

Basit.

Edit->Keyboard Shortcuts



Buradan açılan pencereden

 
Kayıt
14 Ağustos 2007
Mesaj
19
Tepki
0
peki daha önce quark kullanmayanlar içinde bi yol gösterseniz diyorum mesela benim gibi yeni başlayanlar için
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Indesign programında klavye kestirmelerini (keyboard shortcuts) yeniden düzenlemek biraz karışık ve zor.

Ben yine de denemek istiyorum diyenler için şöyle bir yöntem önerebilirim.

1- Edit > Keyboard Shortcuts menüsünü tıklayın.

2- Karşınıza çıkacak olan Keyboard Shortcuts penceresinde bulunan Set bölümünde tercih edebileceğiniz iki seçenek paket olarak size sunulmuş.
a) File Maker 7 klavye kestirmeleri
b) Quark XPrees 4 klayve kestirmeleri

3- Bunun dışında manuel olarak sizin düzenlemeniz söz konusu. Bu iki seçeneği beğenmediğinizi varsayalım ve kendimizce bir klayve kestirmesi örneği sunalım.

Örnek:

Align paletinde bulunan left (sol), Right (sağ), Top (üst) ve Bottom (alt) hizalama seçeneklerine klavye kestirme ataması yapalım.

Bunun için;

Açtığımız Keyboart Shortcuts penceresinde bulunan Product Area Popup bölüm başlığını tıklayın. Açılır menüden Object Editing seçeneğine gelin.

Bu başlığı tıkladığınızda bu başlık altında bulunan komutların Commants bölümünde çıktığını göreceksiniz.

Bu bölümden dört seçeneğe yeni klavye kestirmesi atayalım...

- Horizontal Align Left:

Edit > Keyboard Shortcuts menüsünde açık olan penceredeki Horizontal Align Left komutunun karşılığı olan ve default olarak Current Shortcuts tanımlı olan tuş kısaltmasını seçip Remove yapıyoruz. Sonrasında New Shortcuts bölümüne komutla ilgili istediğimiz tanımlamayı " Klavyenin nümerik bölümünden 4 " tuşuna basıyoruz. Tanımlamamızın onaylanması için Assign butonunu tıklıyoruz. Bu şekilde Indesign programında Align paleti üzerinde bulunan " Horizontal Align Left için yeni bir klavye kestirmesini tanımlamış oluyoruz.

Bu tanımlamaları diğer hizalama biçimleri için de aynı yöntemi uygulayarak;

a ) Horizontal Align Left ====> 4
b ) Horizontal Align Right ===> 6
c ) Horizontal Align Top ====> 8
d ) Horizontal Align Bottom ==> 2

klavye kestirme tanımlamasını yapabiliriz. Bu tanımlamaları yaptıktan sonra ilgili pencereden OK butonunu tıklayıp çıkalım. Şimdi yaptığımız bu tanımlamaların uygulanabilir olup olmadığını program üzerinden deneyelim.

İki adet grafik öge oluşturup bunları seçtikten sonra seçili ögeleri sola hizalamak için 4, sağa hizalamak için 6, üstten hizalamak için 8 ve alttan hizalamak için ise 2 klavye kestirmesi komutunu verilim. Yaptığımız düzenlemenin çalıştığını ve Align paletine gitmeden seçtiğimiz ögeleri hizalayabildiğimizi görürüz.

Bu tür tuş kısaltma seçeneklerinin değiştirilmesi bu tür bir yöntemle uygulanabilir ve kullanılabilir. Yalnız burada değiştirdiğiniz tuş kısaltması sizin bilgisayarınızdaki Indesign programına özeldir. Bilgisayar değiştirdiğinizde aynı tuş kısaltmasını uygulayarak gerekli işlemi yapabileceğinizi düşünmeyin.

Bilginize,

Saygılar...
 
Yukarı Alt