İnDesin de sırt kalınlığı şartmı proğramın verdiği ayarlardan dergi yapmak sorun çıka

Kayıt
10 Mart 2009
Mesaj
5
Tepki
0
İnDesing cs3 de sırt kalınlığı ayarlamak mecburimi ? ve kapağın kalın olması için nası bi ayar yapmalıyız? ve ben direk proğramın verdiği ayarlardan A 4 yaptım ve direk başladım dergiye matbaaya gidince sorun olurmu? hepsi bu yardım ederseniz çok sevinirim
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Indesign programında ( sürümü ne olursa olsun ) herhangi bir derginin, kitabın, broşürün vb. sayfalarının tasarımını hazırlarken sırt kalınlığını dikkate almanıza gerek yok.

Hazırlayacağınız herhangi bir çalışmanın cilt şekline göre ( Amerikan Cilt, tel dikiş, iplik dikiş vb. ) iç sayfalarda veya formada sırt yaklaşma payının ayarını yapmanız gerekiyor. Bu ayarı Indesign programında;

File > New > Document komutunu verdiğinizde açılan " New Document " penceresinde bulunan " Margins " bölümündeki " Inside " ayarını düzenleyerek yapmalısınız.

Sırt kalınlığı hazırladığınız çalışmanın kapak tasarımının ölçülendirmesinde devreye girer. Kapak tasarımını ölçülendirirken hazırladığınız çalışmada kullanacağınız kağıt cinsi, kağıt gramajı ve sayfa sayısına göre değişir.

Çalışmanın mücellit işlemini " Tel Dikiş " olarak belirlediyseniz, ki bu çalışmanın sağlığı açısından normalde 64 sayfayı geçmemelidir., kapak tasarımında sırt kalınlığı vermenize gerek yok.

Eğer mücellit işlemini Amerikan cilt veya iplik dikiş gibi kapak takma olarak belirlediyseniz, o zaman forma sayfa sayısını bu işlemi yaptıracağınız işyerindeki yetkili kişiyle görüşerek ( Matbaa veya mücellit ) sayfa sayısının kalınlık ölçüsünü öğrenmeniz ve kapak tasarımına sırt kalınlığı olarak bu ölçüyü mutlaka dahil etmeniz gerekir.

Eğer vermezseniz ne olur..?

Kapağınız forma sırt kalınlığına göre kısa kalır. Çalışmanız matbaada basıldıktan sonra işin mücellit işlemini yapan kişiden size bir telefon gelir;

- Aloo, hazırladığınız kapak kısa kaldı bu kapak bu formaya takılmaz haberiniz olsun.
- Haydaa ne yapıcaz peki şimdi..?
- Eğer sırt kalınlığını bize baştan danışsaydınız bu başınıza gelmezdi. Kapak yeniden basılacak başka çaresi yok.
- ..!

bu tür bir dialogla karşılaşmamak ve başınızın bu nedenle ağrımasını istemiyorsanız kapak tasarımını başlamadan önce mutlaka hazırladığınız çalışmanın sırt kalınlığının ne olması gerektiğini işi yaptıracağınız kişilere danışın.

Saygılar...
 
Yukarı Alt