Kısmi lak çalışması

Kayıt
17 Şubat 2013
Mesaj
8
Tepki
0
Merhaba.
Ekteki grafiği zemin olarak kullanıp kendime bir kartvizit hazırlamak istiyorum. Açık renkli desen (ızgara) kısmı kısmi lak olacak. Kartvizit konusunda bu benim ilk çalışmam.

Bu grafiği hangi işlemlerden geçirmem ve matbaaya ne şekilde göndermem gerekiyor?

Matbaa ısrarla coreldraw çalışması istiyor ancak bu konuda hiç bir bilgim yok.
Illustrator, photoshop ve indesign ile çalışıyorum.

Şimdiden teşekkürler.

 

Erkal COŞKUN

Hiç...
Uzman Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
962
Tepki
470
Illustrator de de corel gibi vektörel çizebilir, pdf, eps olarak yollayabilirsiniz. Matbaacılar bir pdf ya da eps dosyayı corelde açma zahmetine katlanmak istemedikleri için ille de corel corel diyorlar malesef. Bu zemin RGB ve cmyk formatına çevirip kullanacaksınız, ve zemin 4 renkten çıkacak, hem masraf hem risk... Vektörel olarak zemini çizmek gerek. Üst doku arasındaki renk geçişleri biraz uğraştırır tabi, yapabilirseniz, çizimi yaptıktan ve kartvizite yerleştirdikten sonra lak olmasını istediğiniz kısımları ayrıca başka bir kartvizit alanına bire bir taşımanız ve spot bir renk ile doldurmanız gerekli. Sonra her iki dosyayı da bahsettiğim şekilde yollayabilirsiniz.
 
Kayıt
17 Şubat 2013
Mesaj
8
Tepki
0
Tekrar merhaba.
Zemini illustratorda en basit şekliyle çizdim.

Sözkonusu grafik ile işi cmyk olarak çalıştım ve pdf olarak göndereceğim diyelim.

Kısmi lak olacak alanı iş ile aynı boyuta getirerek aşağıda çizdiğim gibi (lütfen siyah çizgileri yok sayınız) işin hemen yanında gönderiyorum. Doğru mudur? Teşekkürler.


 

Erkal COŞKUN

Hiç...
Uzman Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
962
Tepki
470
Doğrudur, lak olacak kısım alan ve ölçü oalrak ayrı bir yerde işin üstüne bire bir oturacak şekilde olmalıdır...
 

Lyonnais

Üye
Kayıt
15 Ekim 2010
Mesaj
11
Tepki
0
Merhaba;
Eğer çalışmayı matbaa'ya gönderecekseniz kısmı lak olması gereken yerleri oradaki grafik işi ile uğraşan arkadaşlara söylemeniz yeterli sizin ayrı bir ayar yapmanıza gerek yok fakat;
matbaalar genelde corel ile çalıştıklarından çalışmayı öncelikle eps formatında kaydedin ve corelde açın, son düzenleme ve renk uyumlarına bakın keza illustrator ile corel renk paletleri farklılık gösterebiliyor. corelde ayarlamalarınız bittikten sonra matbaanın yolunu tutun (yazı var ise mutlaka convert edin) yoksa hoşunuza gitmeyecek hatalarla karşılaşabilirsiniz.
not: genelde matbaalar corel 12 versiyonunu kullanır. Çalışmanızı sonlandırırken cdr olarak kaydedin ama versiyonu da ne olur ne olmaz diye 12 olarak kaydedin. Umarım iyi sonuçlar alırsınız.
 

Lyonnais

Üye
Kayıt
15 Ekim 2010
Mesaj
11
Tepki
0
bu arada kısmi lak'ın 2 şartı vardı unutmadan;
yazı boyutları 9 puntodan küçük olmamalı
dış çizgi vermiş iseniz (stroke) kalınlığı en az 2pt olmalı
matbaadakı arkadaşların bana söylemiş oldukları bunlar.
 

a1x2y

Üye
Kayıt
22 Ekim 2010
Mesaj
35
Tepki
1
dostum lak olacak kısmı tasarım bitince ayrı bir yere ayır işini kopyala hem ayrılmış şekilde hemde tasarımın asıl şekli ile gönder matbaya gerisini onlar halleder
 
Yukarı Alt