Kontrast Renkler

Arsenal

Üye
Tepki
0
Çok sıkda olmasa grafikle uğraşan çoğu insanın bildiği renklerdir.
Dün bir müşterinin bana kontrast renklerle harmanlanmış bir çalışma istiyorum dedikten
sonra bu konuyu açmaya karar verdim.
Bildiğim kadarı ile yardımcı olucam sizlere eğer eksiklerim varsa Profesyonel arkadaşlardan
düzeltme ve ya ekleme bekliyorum.

Doğrusu benim içime hiç yatmıyor bu renkler tasarımda güzel görünmüyorlar ama bu benim düşüncem tabii gelelim konuya.

Genel anlamı ile bir birleri ile zıt olan renklerdir.
Örnek vermek gerekirse.

kırmızı - yeşil
turuncu-mavi
sarı-mor

ve dahası..

Burda dikkat edilmesi gereken bu renkleri kullanmadan önce iki kez düşünmek gerekiyor zira çok cafcaflı görünürler.;)

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Tepki
75
Sarı, Kırmızı, Mavi ana renkler.
Turuncu, Yeşil, Mor ara renklerdir.

Tamamlayıcı kontrast renkler, renk çemberinde tam karşılıklı düşen renklere zıt renkler denir. Bunlar birbirleriyle karıştırılarak kullanıldıklarında birbirine değer olarak yaklaştıkları için tamamlayıcı kontrast denir.

Yeşil-Kırmızı, Mavi-Turuncu, Sarı-Mor gibi.

Zıt renkler (kontrast) veya (komplemanter) renkler olarakta adlandırılırlar, birbirlerini tamamlarlar, yanyana kullanıldıklarında ise birbirlerini değerlendirerek resme canlılık katarlar. Bunun doğada da örnekleri çoktur, mesela yeşil yaprakların arasında kırmızı güller, yeşil ağaçlar arasında kırmızı çatılı bir ev, güneş batarken mavinin içinde turuncu güneş gibi.

Zıt renklerden birisi diğerine karıştırılırsa, karıştığı rengin parlaklığını kırar.

Yukarı Alt