Kusursuz web tarayıcı nasıl olmalı ?

Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7

IE, Firefox, Chrome... Hepsinin iyi ve kötü yanları var. Peki ama kusursuz tarayıcı nasıl olmalı?

Web tarayıcısı pazarının tartışmasız bir numaralı ismi, herkesin malum olduğu üzere Microsoft'un popüler yazılımı Internet Explorer'dır. Son olarak 8. sürümüyle kullanıcılarının karşısına çıkan Internet Explorer, her ne kadar web tarayıcı pazarının büyük bir bölümünü elinde bulunduruyor olsa da, alternatiflerini de pek küçümsememek gerekiyor. Mozilla Firefox, Opera, Safari, Google Chrome ve daha niceleri...
Web tarayıcıları sayesinde internette sörf yapabilir, internetteki hemen her aktivitemizi bu araçlar sayesinde hallederiz. Web tarayıcısı dendiğinde kullanıcıların bir tarayıcıdan bekledikleri genellikle hız, işlev, kişiselleştirilebilirlik ve görsellik. Ancak görsellik söz konusu olduğunda Google'ın her zaman olduğu gibi Chrome'da da sade bir tasarımı seçtiğini görüyoruz. Bu da Google'ın en basit kullanımı kullanıcıya sunmak istemesinden ve karmaşık bir yazılımdan uzak durmak istemesinden başka bir şey değildir aslında.
Ancak tüm bunlara rağmen, hiçbir web tarayıcısı mükemmel değil ve mutlaka kendilerine özgü bazı kusurları içlerinde barındırıyor. Biz de CHIP Online olarak, kendi web tarayıcımızı oluşturmaya karar verdik. Diğer bir deyişle, ne Internet Explorer, ne Firefox, ne Chrome ne de bir başkası... Dünyanın en iyi web tarayıcısı, bu yazının içinde...
Elbette yeni bir web tarayıcısı geliştirecek değiliz; ancak bir web tarayıcıdan ne bekleriz sorusuna verdiğimiz cevaplar doğrultusunda sanırız ki dünyanın en iyi web tarayıcısına kolayca ulaşabileceğiz.
Web tarayıcı motorları
Tarayıcı pazarında sayılı web tarayıcı motoru bulunuyor. Bunların başında Internet Explorer'a güç veren Trident, Firefox'a hayat veren Gecko, Chrome ve Safari'ye arka çıkan Webkit ve son olarak Opera ile birlikte hareket eden Presto... Öncelikle Webkit'i ele alalım; zira diğer motorlara göre oldukça üstün bir performansa sahip; özellikle JavaScript söz konusu olduğunda... Bunun dışında WebKit'in son derece hızlı ve açık kaynak kodlu bir yapıda olduğunu da belirtmeden geçmemek gerekiyor. Kısacası, web tarayıcı motoru tercihimiz WebKit'ten yana...
Arayüz
Arayüz, web tarayıcının etiketi, kullanıcılarına göründüğü dış yüzü olarak da addedilebilir. Bu anlamda Chrome'un sekme görünümü ve yapısı aslında diğer tarayıcılardan bir adım önde. Kullanıcı arayüzü için PNG grafikleri ve CSS kodunu da tercih edebiliriz. Bunun dışında tarayıcımıza bir sidebar da ekleyebiliriz; böylece sık kullandığımız menülere buradan kolayca erişebiliriz. Ayrıca Chrome'da olduğu gibi araç çubuğu ile adres çubuğunu da bir arada kullanmak daha kullanışlı olabilir; zira iki ayrı çubukla uğraşmaktansa tek bir adres çubuğunda iki işlev de yerine getirilebilir.
Eklentiler
Firefox'un son yılların en popüler web tarayıcısı olmasının en büyük nedeni, sayısız eklentisi sayesinde kullanıcıların her ihtiyacına hemen hemen cevap verebilmesidir. Kalitesi eklentiden eklentiye değişen ve birçok amaç için geliştirilen eklentiler, bizce herhangi bir kullanıcı tarafından da kolayca geliştirilebilmeli. Böylece tarayıcımız, çok daha işlevli olabilir ve kullanıcıların ihtiyacına daha fazla yanıt verebilir.
Bunun için ise JavaScript dahilinde eklentilerin kodlama işleminin olabildiğince basite indirgenmesi gerekiyor; böylece amatör bir kullanıcı da kendine has bir eklenti geliştirebilme şansı yakalayabilir ve orijinal fikrini herkesle paylaşabilir. Ancak iş burada da bitmiyor elbette. Eklentilerin geliştirilmesinin ardından tek tuşla bir havuza gönderilmesi ve diğer kullanıcılardan aldığı oylar itibariyle derecelendirilmesi de çok önemli. Böylece en kullanışlı eklentilerin üst sıralara tırmanması ve gereksiz eklentilerin diplerde kalması sağlanabilir.
Güvenlik ve Gizlilik
Gizlilik hemen her kullanıcının bir tarayıcıdan beklediği özelliklerin başında yer alır. Kimse karda yürüyüp izini belli etmek istemez. Bu nedenle web tarayıcımızda Internet Explorer'ın InPrivate ya da Chrome'un Incognito işlevleri bulunabilir. Böylece istediğimiz an normal formda kullandığımız web tarayıcımızı, dilediğimiz zaman da gizliliği ön plana alarak kullanabiliriz. Ve çok daha önemlisi tarayıcımızda açılan her sekmenin kendi başına bulunması gerekiyor. Diğer bir deyişle, herhangi bir hatadan dolayı web tarayıcımızın tamamen kapanmasındansa, sadece bir sekmenin sonlandırılması daha etkili bir çözümdür.
Anti-phishing ve diğerleri
Tüm bunların dışında, 'anti-phishing' yani 'anti-oltalama' fonksiyonu sayesinde sahte URL adreslerini kolayca tespit edebilir; böylece bu tür sitelerden gelebilecek olası tehditlerden tamamen korunabilirsiniz. Ayrıca, IE8'de bulunan Domain-Highlighting özelliği ile bir adrese girerken hangi domain'i (alan adını) ziyaret ettiğimizi de görebilmeliyiz.
Firefox'ta bulunan, ziyaret ettiğiniz web adresinin cookie kullanıp kullanmadığını anlamanıza yarayan ve herhangi bir web adresini kaç defa ziyaret ettiğinizi gösteren identity management (kimlik yönetimi) da tarayıcımız için kullanışlı olabilir.
Bunların yanı sıra RSS okuyucuya da ihtiyaç duyacağımız web tarayıcımızda Internet Explorer'da bulunan 'no add-ons' modu da yer almalı; zira bu fonksiyon sayesinde en pratik şekilde web tarayıcıya entegre edilen tüm eklentiler pasif konuma getirilebilir. Sonuç itibariyle web tarayıcı pazarı Microsoft'un liderliğinde büyümeye devam ediyor. Eminiz sizinde kullandığınız web tarayıcınızdan bazı beklentileriniz vardır. Sahi, siz web tarayıcınızdan memnun musunuz? Yoksa web tarayıcınızda görmek istediğiniz başka fonksiyonlar da var mı?

Kaynak : Zaman
 
Yukarı Alt