maatbacılar hangi programı kullanıyor

payattu

Üye
Kayıt
22 Temmuz 2008
Mesaj
1
Tepki
0
@ibrahimesat


Ben 13 yıldır matbaa grafikerliği yapıyorum. Çok zevkli çok güzel işin başından sonuna kadar her aşamasını görüp değerlendirme yapmak çok güzel. Ben PHOTOSHOP, FREHAND, ADOBE ILLUSTRATOR, IN DESING, WORLD, AKLINIZA GELEBİLECEK BÜTÜN PROGRAMLARI BİLGİSAYARIMDA BULUNDURUYORUM. AMA EN ÇOK KULLANDIĞIM, İŞİME YARAYAN DİYEBİLDİĞİM PHOTOSHOP, FREHAND, ILLUSTRATOR
TABİİ BÜTÜN BUNLARI KULLANMAK İÇİNDE MACHINTOSH....
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Buna oldum olası takılırım bir kere matbaacının programla ne işi olabilirki. Matbaanın işi kalıpla, filmledir. Ha bi iş gelir düzeltme tamir gerekiyordur bir nevi reprocu gibi çalışan bölümü vardır o zaman tamam ama yine bir sorun var, durum öyle bile olsa bu defa program seçmemeli, hepsini eksiksiz kullanabilen sağlam bir operatör bulmalı yani teknik bir eleman. Asla bana şu programda gönder işi dememeli sana ne ya ben o kadar uğraşmışım tasarım yapmışım sen bilmiyorsun diye işi alıp başka bir formata çeviricem iş mi bu?

Bende matbaada çalıştım çömezlik devrimdeydi çömez olmama rağmen iş nerden gelirse gelsin alırdım bilmiyorsam sorardım. Filmciden yardım ister gene yapardım.

Eğer elimden geliyorsa bana işi corelde at bilmem nerde at diyen matbaacıya bir daha kesinlikle iş göndermem. Aynı şeyi reprocuda diyememeli. Zaten bir kere reproda çalışan elemanların teknik bilgisi uç seviyede olmalı yani benim gözümde işi corelde, freehandde basınca iyi çıkıyor diğerlerinde iyi çıkmıyor diyen bir teknik eleman teknik eleman bile değildir.

Bu kullanılan makinalar ctp ctf vb. rip işlemleri postscript dilinde gerçekleştirir. Yani hangi formatta gönderirsen gönder işini digital ortamda ps diline çevrilir. Bu yüzden tamamen ps dili ile yazılmış ai, id, pdf gibi formatlardan işi basamamak ya da düzgün basamamak sadece operatörün bilgisizliğinden kaynaklanır. Çünkü zaten aynı dili konuşan ortamlar o yüzden corel, fh gibi sistemlerde lensler, efektler çok sorun verirken diğer uygulamalarda bu hiç bir soruna sebep olmaz.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Sayın Gürhan;

Ben matbaacıyım ve bize gelen hazır işler için biz müşterimize şu programda gönder demedik. Hangi programda yaparsa yapsın müdahele gerekiyorsa müşteriye bilgi vererek ya düzeltmesini ya da bizim burada düzeltebileceğimizi söyleyip işi baskıya veriyoruz.

Biz hiçbir müşterimize biz o programı bilmiyoruz filanca programda çalışta gönder demedik. Ayrıca bir matbaacının programla ne işi olur demişsiniz!.. Matbaaların ayrıca grafik-tasarım departmanları vardır (bazılarının) bu bölümde ajansların yaptıkları herşey yapılır. Bilginiz olsun...

Saygılar...
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Süleyman Köklü

Süleyman bey sanki sizin matbaa hakkında konuşmuşum gibi yorum yapmışsınız:)
O yüzden biz yapmadık demeniz yersiz bolca yapan var biliyorsunuz. Ben de sizin gibi ayırım yapmayanlarla çalışmaya çalışıyorum.

Birde zaten reprocu gibi görev yapan grafik bölümleri olan matbaalar olduğundan ki birinde bende çalışmıştım bundan bahsettik.

Ama bir ajansın yapacağı işi matbaaların grafik bölümlerinde yapılabileceğini söylemek bu sektöre yapılmış çok büyük bir haksızlık olur. Bir matbaa ortamında nasıl konsept oluşturabilir, sektör araştırması piyasa analizi yapabilirsiniz müşteri ve müşteri temsilcileriyle toplantı yapıp sunumlarınız değişik medyada ortaya koyabilirsiniz. Şüphesiz ajans işinden kastımız 2 çızık değildir. Matbaalar teknik üretim merkezleridir dediğim gibi tamirat/yapılandırma tamam. Lakin matbaa üretimi işleri ajanslarınkiyle (merdiven altı ajansları kastetmiyorum) karşılaştıramayız.
 

kiye17

Üye
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
30
Tepki
0
Babamın matbaası var ben orda bu grafiker işlerimle ilgileniyorum biz freehand ve corel kullanıyoruz.her 2 programda önemli bu programları bilen bence her matbaada iş bulabilirler..!
 

DicleDogan

Üye
Kayıt
23 Aralık 2009
Mesaj
1
Tepki
0
matbaa sektörü cok farklı filimcide calısacaksan tüm programları bilmen gerekebilir bazen imkansızı basarman beklenebilir.
ama matbaa da calısıam dersen önce mac pc olayını ayıracaksın hangisinde daha rahat calısıyorsun her matbaada mac yok misal mac kullanıyorsan ve matbaacıysan creo montaj programı var onu bileceksin kesinlikle senin icin dergi montajı bebek oyuncağı olacak. freehand MX,Photoshop,Illustrator,corel bilmen yeterli olacaktır. matbaa buyuk bir ihtimal filimciyle calısacaktır zorlandığın isi onlarla paylasma ihtimalin yüksek olur bide en önemlisi renk ayrımını tram değerlerini iyi bileceksin ama ctp makinasını bilmiyorsan ctpisi olan matbaada calısmamanı tavsiye ederim bende suan matbaa da calısıyorum filmciyle calısıyoruz montajı yapıp filme gönderiyorum daha sonra baskıya hazır hale gelliyor. ama ben öğrenmek istiyorum dersen gercekten kendini gelistirebileceğin biyer seç saygılar....
 

ictencagri

Üye
Kayıt
10 Mayıs 2010
Mesaj
12
Tepki
0
ya arkadaşlar bu kadar tartışmaya ne gerek vardı ki corel, quark, illustrator, indesign, photoshop, flex genelde bunlar kullanılıyor biz bunları kullanıyoruz sizde en başta böyle bir cevap verseydiniz bence daha iyi olabilirdi...
 

senoladnar

Üye
Kayıt
23 Aralık 2008
Mesaj
13
Tepki
0
Merhaba ibrahim bey Gerekli açıklamalar fazlasıyla yapılmıs olsada Ofsette Çalısan bi matbaa grafikeri olarak size Corel Draw X5 Photoshop Cs5 ve İllüstrator CS5 Programlarnı kullanıyorum . Büyük ihtimalle sizde bunları kullancaksınız.. Devamında vektör resimler içn ektra küçük çapta programalrda geçecektir elinizin altından ..
 

Zuubeyir

Üye
Kayıt
23 Kasım 2010
Mesaj
12
Tepki
0
Bi Grafiker Olarak ;
1- Corel Draw X5
2 - Adobe İllustrator
3 - Adobe Photoshop .

Saygılar.
 
Yukarı Alt