Mac mi? Pc mi?

Mac mi? Pc mi?


  • Toplam katılım
    195

mtsstss

Üye
Kayıt
4 Nisan 2011
Mesaj
9
Tepki
0
Mac zaten farkı ortada pc nin farkı ortada tartışılmasız mac şu an açık ara fark atmıştır pc ye pc nin mac'e ulaşması için bi 7 sene geçmesi lazım ve mac 'te 1 milyon 900 renk çözünürlüğü var o bile yeterli daha fazla işletim sizstemlerini saymamıza gerek yok dünyanın en iyi pc si şuan mac ile kıyaslanamaz şöyle bi mantık yürütmemiz normal şahsen After effects programını pc de kulanının ca bilgisayar aşırı kasıyor ve sadece bi programın açık olmasına ramen ama mac te dört proğram açıyorum kasma deniler birşey yok ve proğramlar arasında çok kolay geçiş yapabiliyorum. ve zaten pc nin sesi insanın başını döndürüyor :) mac ise çok sesiz sedasız yavv nasıl yapmışlansa artık gerçekten tebrik ederim yapan arkadaşları. Evet bi en dez avantajı matbaya gönderdiginiz işin mac te gördüğün gibi gelmesi :) uzaydan geldiğini idda idiyorum mac'in:))))
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
@mtsstss






Ve bu hikaye böyle uzayıp gider.

Subjektif değerler içeren her konu, tartışmaya açıktır. Tartışalım ama yararlı bir tartışmaysa sonuna kadar gidelim. Hele hele sonuç alacak isek, kesinlikle tartışalım.

Her insan, bulundurduğu akıl miktarı ile kendisini haklı bulur. Bir alışveriş yaptıysa, bu alışverişi kendi aklını yürüterek yaptıysa çok nadiren "amma salaklık etmişim" dediği olur. Çünkü hiç kimse, ortalıkta akılsız yaftasıyla dolaşmaz. Sonuna kadar bu aklı savunur, haklı olmaya özellikle kendisine karşı... aklının tutarlı olduğunu savunmaya çalışır.

Böyle bir durum, gerçekliği yalnızca kendi çerçevesinde görme eğilimi yaratır.

Oysa tutarlı bir akıl yürütme, bütün değişkenleri birlikte değerlendirme gerektirir. Adına diyalektik dediğimiz düşünme şekli, bir önermeyi karşıt önermelerle değerlendirme mantığına dayanır. Felsefi olarak en iyi düşünme yönteminin bu olduğu söylenir.

Konuyla ilişkilendirme yapmak gerekirse; almak istediğimiz bilgisayarı aklımızı kullanarak ve "reel fayda" amacıyla alışveriş yapmaya kalktıysak, önce bu bilgisayarı kendi eşdeğer özelliklere sahip bir bilgisayar ile test ettiysek, varacağımız sonuç kesinlikle size doğruya yaklaştıracaktır. Hele hele sonucu bir de fiyat/performans ilkeleriyle de karşılaştırdıysanız, verdiğiniz kararın doğruluğuna aklı olan herkesin saygı duyacağı kesindir.

Ama eğer işin içine duygusal gerekçeler katacak iseniz, bu karar süreci akıl yürütme süreci sayılmaz. Siz bilgisayarınıza tutkuyla yaklaşıyorsanız, onu her hatasında görmemezlikten geliyorsanız, kısacası onu faydalı değil, güzel olduğu için seviyorsanız... o daima en iyisidir bilgisayarların!

Aranızdaki aşka kimsenin girmeye hakkı yoktur. Hiç kimsenin tavuğuna kışt diyemeyiz. Aşkınızda gözümüz yok!

Ama işin içine fayda, verimlilik, ergonomi, fiyat/performans...vs. gibi kavramları katacak isek başka birşeyden bahsediyoruz demektir.

Bir makineye dünya kadar parayı seve seve yatırdığımızda, çok nadiren geriye dönüp amma kazıklanmışım deriz. Çünkü bu alışverişi kendi aklımız ile yaptığımız için bir yanılgı halinde bizzat kendi aklımızı sorgulamamız gerekir.

Bu çok nadiren yaptığımız bir şeydir. Konuyu ben'li anlatmama dikkat edin, çünkü ben dahil, hepimiz böyle davranırız..

Hangi birimiz, hem Mac'i, hem PC'yi yanyana koyup, aynı anda, aynı programı, aynı projeyi, aynı işlevde test etmişizdir!
Bunu yapanların olduğunu varsaysak bile, aynı miktar parayı ödediğimiz (buna dikkat edin) bu iki makineyi mi karşılaştırmışlardır?

Ama bilmem ne internet sitesinde test sonuçlarına bakın, orada çok süper!
Geçin bunları efendim, geçin!

Beşbin Lira ödediğiniz bir Mac ile aynı parayı ödediğiniz bir PC' yi karşılaştırın bakalım neler oluyor?

Çökmeler, stabilite, performans, uyumluluk, program zenginliği...

Ağır siklet bir boksörü, hafif siklet bir boksör ile karşılaştırıyorsanız sonuç sizi fazlasıyla mutlu edecektir. Bu karşılaşmayı seyretmekten daha keyifli bir şey olamaz!

Ama Mac'in çok güzel bir işletim sistemi var. Şu docker'in güzelliğine ne diyebilirsiniz ki?
Evet, hiçbirşey diyemem. Gerçekten çok güzel. Ama bu Windows'ta da var, aynı işlevde, ama güzel değil!

Konuya nasıl yaklaşıyorsak, yani beğenilerimiz bizi ele veriyor.

Geçenlerde, danışmanlık yaptığım bir yayın grubunda bir grafiker arkadaşın çalıştığı Mac'te, Indesign çalışma sırasında kırıldı. Ertesi güne derginin yetişmesi gerekiyordu.
Biliyorsunuz, bilgisayarınızın belleği yeterli ise ve işletim sisteminiz bu belleği doğru dürüst yönetebiliyorsa, Indesign kırılan dosyayı, kırıldığı yerden hatırlar ve sorunsuz olarak yeniden açar.

Fakat Macintosh'ta bu dosyayı açamadık. Kırık dosyayı üç ayrı Mac'te de denedik maalesef açamadı.
Aynı dosyayı font sorunları olsa da Windows Indesign'ında açtık. Kaydettik, Mac'e aktardık, karakter sorunlarını bul/değiştir yöntemiyle birkaç dakika içinde hallettik.

Grafikerimizin Mac'e bakışı biraz değişti. Daha kuşkucu olmaya başladı..

Böyle öyküleri belki de tersinden de yaşamışsınızdır. Ama her iki sistemin de böyle hatalar yapıyor olması en azından ayndı düzlemde değerlendirme gerektirecektir.

O zaman aradaki fiyat farkını niye ödeyeseniz ki?

Ama Mac daha güzel. Kendimi daha tasarımcı gibi hissediyorum. Ya da Mac kullandığım zaman çevremde daha itibar görüyorum.

Evet bu söylediğinizi parayla satın alamayız.
Bunun bedeli, sizin Mac'e ödediğiniz bedelden daha yüksektir.
Bu haliyle Mac'iniz ucuz bile sayılabilir.

Ama bilgisayarı başka bir amaç için alıyoruz.

Saygılar, sevgiler.

Tuncer ÖZKAN
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Gassaray mı Beştaş mı, diye sormaya benzemiş. Halbuki, örneğin, Mersin İdman Yurdu var bu yerkürede. Bazıları bilmez, inanmaz ama taraftarları da vardır. Evet Mersin'de.
 

mamican

Üye
Kayıt
22 Ağustos 2012
Mesaj
22
Tepki
0
arkadaşlar grafik tasarım için üretilmiş bir tekneloji ile güncel hayatta kullanılan cihazları eşleştirmek doğrudeğil fikrimce. mac baştan başa bir desing demek fikrimce. en önemlisi gerçek bir grafiker grafik tasarımcı bunu daha iyi bilir. sebebine gelince mac sisteminde grafik adı altında hem görünüm yani kalibrayson hem piksel genişletme yeteneğine sahip görsel bir şölen gibidir, mac. en iyi üstadlarımız tasarımlarını ya tablette yada mac de çıkartıyor bilgilenirseniz sevinirim. iyi çalışmalar
 

mamican

Üye
Kayıt
22 Ağustos 2012
Mesaj
22
Tepki
0
Tuncer bey yazdıklarınız 2 kez okudum özellikle probleminizi pc nin çözmesine çok şaşırdım ben baba mesleği yapıyorum. ben pc kullanmadan mac kullandım pc bana çok saçma ve basit geliyo siz düşüncelerinizi yazınca şaşırdım, arasıra pcle ilgilenmek gerekir. :) ellerinize sağlık paylaşımınız için
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@mamican

Aslında garipsenecek bir durum yok. Bütün sorun alışkanlıklarımızla ilgili. Mac efsanesi grafik piyasası için 6-7 sene önce bitti diyebilirim. Mac artık sadece alışkanlık.

Denildiği gibi apple monitörlerin nede bilgisayarların öyle aman aman bir özelliği yok. Piyadada 550 Tl ye alacağınız bir İPS monitörle apple yakın ve sadece 1500 Tl ye alacağınız monitörlerle çok daha üstün renk kalitesi yakalayabilirsiniz. Bir imacin içindeki donanımın ortalama Türkiye satış fiyatı 800 Tl/1000 Tl civarıdır. Bir mac pro donanımı ise bire bir karşılayamasanız bile 4 ila 7 bin Tl ye bilinçli bir şekilde çıkartılabilir. Bu makinaların şu 14 -17 bin tl civarında satıldığı söyleyebilirim. Tabi herşey donanım değil macos un donanımı daha iyi kullandığı söylenegelen bir şeydir. Kısmen doğrudur. Çünkü Windows gibi binlerce eski yeni, iyi kötü, külüstür donanıma hizmet etmek zorunda değildir. Dolayısıyla daha stabil çalışır(dı)

Benim gözlemlerime göre windows 7'yle birlikte ciddi bir fark da kalmadı. Ben mac osu daha çok sevmeme rağmen yakın sistemlerde windowslu pc'lerin performansını daha çok beğenirim. G4'den G5'e mac bookdan, İmace, Mac proya kadar bir çok makina kullandım ama açık ara en performanslı ve sorunsuz makina şu an şu satırları yazdığım core i7 işlemcili Pc'mdir. Geçen sene aldığımız 4 bin Tl'lik imacın yaptıklarını tek parmağıyla yapar diye abartsam hiç de yanlış olmaz. Video editten soğuttu beni makina. Sürekli restart atmaktan gına geliyordu.

Yani artık örnekler macden değil, Pcden yana. Gelgelelim ülkemiz zenginleşiyor insanlar artık iş için değil keyif için mac alıyor. bence o anlamda güze temiz makinalar.

Şu an benim gözüm sadece 2 işlemcili, 12 çekirdekli, 32 gb ramlı mac prolarda açıkcası. Daha altını, elimdeki pc ile bile solluyorum. Performans/fiyat 0 ama güzel makinalar:)
 

zafografi

Üye
Kayıt
29 Mart 2013
Mesaj
12
Tepki
5
mac'in grafik tasarımdaki kalitesi ve profesyonelliği tartışılmaz. fakat windows'la arasındaki çelikten duvarı kaldırmadıkça yalnız kalmaya ve tercih edilmemeye mahkum
 
Yukarı Alt