marka tescil hakkında

Kayıt
4 Ekim 2007
Mesaj
41
Tepki
1
merhaba arkadaşlar, örneğin,' DOYUM OCAKBAŞI' adında tescilli bir firma var başka bir şahısda aynı ismi 'DOYUM OCAKBAŞI' alamaz mı veya tescil ettirmezmi?
merak ettim .
teşekkürler.
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Merhaba, aşağıda yer alan bilgiler umarım işine yarar ve sorularının yanıtını bulursun...




TASARIM TESCİL BAŞVURU İŞLEMLERİ

Ülkemizde, Türk Patent Enstitüsü nezdinde yapılan tasarım tescil işlemlerinde incelemesiz sistem uygulanmaktadır. Bir başka deyişle, yapılan tescil başvurularında sunulan tasarımların dana önceden var olan bir tasarımla benzerliği, kamuoyu tarafından bilinip bilinmediği veya daha önce tescili alınan tasarımlardan ayırt edici niteliklere sahip olup olmadığı Türk Patent Enstitüsü tarafından direkt olarak incelenmez.
Başvuru : Tasarım tescil başvurusu yapılan ürünler başvuru tarihinden itibaren saat, dakika ve saniye kayıt edilerek koruma altına alınır.

İnceleme ve Yayın : Yapılan başvuruların, şekli (içerik) olarak uygunluğu incelenip, dosyada gerekli evrakların bulunup bulunmadığını kontrol edilir. Şekli incelemesi tamamlanan ve herhangi bir eksikliği bulunmayan başvurular, Endüstriyel Tasarım Siciline kayıt edilerek aylık olarak yayınlanan Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteni’nde ilan edilmesine karar verilir. (başvuru tarihinden yaklaşık 2 ay sonra)
Tescil : Türk Patent Enstitüsü tarafından endüstriyel tasarımlar bülteninde yayınlanan tasarımlara 6 ay süreyle ilanda kalır. Bu 6 aylık ilan süresi içerisinde herhangi bir itiraz olmadığı takdirde, TPE tarafından tasarım tescili kesinlik kazanacak ve Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi gönderilecektir.
Başvuru Çeşitleri
Tasarlanan veya tasarımın uygulandığı ürünlerin sınıflandırılması için Endüstriyel Tasarımlaın Uluslar arası Sınıflandırmasına ilişkin esaslar kullanılır. (Locarno Sınıfları)
Buna göre; Endüstriyel Tasarımların, tekli ve/veya birden çok tasarım başvurularında ürünler aynı sınıflara ilişkin ise çoklu olarak tescil müracaatı yapılabilmesi mümkündür.

Süslemeler hariç olmak üzere, tek başvuru altında gösterilen her bir tasarımın, tasarlanan ürünlerin çoklu tasarım tescil başvuru olanağından yararlanabilinmesi, ancak;
  • Aynı alt sınıfa ait olması veya (Örneğin; farklı görünümde birden fazla iskemle...)
  • Aynı set/takım oluşturması veya (Örneğin; bir yatak odası takımı...)
  • Bileşik bir ürünün parçaları olması veya (Örneğin; mutfak robotunun tek tek parçaları)
  • Birden çok nesnenin ya da sunuşun bir arada algılanabilen bir birleşimi oluşturan ürünler. (Örneğin; söküp takılabilen oyuncaklar)
TESCİL ŞARTLARI VE KORUMA SÜRESİ

Tasarımların tescil edilebilmesi için “Yenilik” ve “Ayırt Edici Niletik” unsurlarına sahip olması gerekmektedir.
Yenilik
Bir tasarımın aynısı, başvuru veya rüçhan tarihinden once dünyanın hehangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise o tasarım yeni kabul edilir. Tasarım veya desenlerin piyasaya sunulmasından önce veya en geç piyasaya sunulduktan sonraki 12 ay içerisinde tescil için müracaat edilmesi gerekmektedir.

Ayırt Edici Nitelik
Bir tasarımın ayırt edici niteliğe sahip olması, bu tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim ile herhangi bir tasarımın böyle bir kullanıcıda yarattığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık olması anlamındadır.
Ayırt edici nitelik değerlendirilmesinde, birbileriyle kıyaslanan tasarımların farklılıklarından ziyade ortak özellikleri göz önüne alınır.
Koruma Süresi
Tescilli Tasarımların koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Bu süre, beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek üzere, toplam 25 yıla kadar uzatılabilir.



TASARIM YENİLEME İŞLEMLERİ

Tasarımlar, dünyada Türkiye'nin de 1930 da üye olduğu uluslararası "Paris Anlaşmasının" hükümlerine göre korunur. Türkiye'de tasarımlar bu anlaşmaya uygun olarak 1995 yılında yürürlüğe giren 554 sayılı kanun hükmünde kararname hükümlerine göre korunur.
Endüstriyel Tasarımların koruması, 554 Sayılı Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Göre; endüstriyel yolla veya elle birden fazla sayıda sanayiye uygun olarak üretilebilen herhangi bir nesnesinn ya da sunuşun yenilik ve ayırt edici niteliğe sahip olmak şartı ile dış görünümlerininTürk Patent Enstitüsü’nde tescil edilmesiyle mümkündür.

Endüstriyel tasarımların tescillenmesi demek ürününüze bir kimlik kazandırılması ve tasarımın sadece size ait olduğunun garanti altına alınması demektir. Firmalar içinde bulundukları piyasadaki rekabette yer alabilmek için görsel yenilikler üretmeli ve bu yeniliklerini rekabetin kötü etkilerinden, en önemlisi tasarımın oluşması için harcanan eğitim, emek, zaman ve parayı koruyabilmek için ürünlerini tasarım tescilleri ile koruma altına almalıdırlar.
Tescilli bir tasarımın kullanılması hak ve yetkileri sadece tasarım hakkı sahibinindir. Üçüncü kişiler, tasarım hakkı sahibinin izni olmadan koruma kapsamında ki tasarlanan uygulandığı bir ürünü ÜRETEMEZ, PİYASAYA SUNAMAZ, SATAMAZ, SÖZLEŞME YAPMAK İÇİN teklifte bulunamaz, ithal edemez,ticari amaçla kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulundurulamaz.

Tasarım Tescil Başvuru İşlemleri
Tescil Şartları ve Koruma Süresi
Tasarım Yenileme İşlemleri
Tasarım İle İlgili Diğer İşlemler ve Gerekli Belgeler
Koruma Kapsamı Dışında Tutulan Tasarımlar İtiraz İşlemleri
Tescilli Tasarım Hakkı İle İlgili Hukuki İşlemler


KORUMA KAPSAMI DIŞINDA TUTULAN TASARIMLAR

554 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre koruma dışında kalan tasarımlar şöyle belirlenmiştir.
Yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olmayan tasarımlar ile kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı tasarımlar;
Teknik fonksiyonun gerçekleştirilmesinde, tasarımcıya, tasarıma ilişkin özellik ve unsurlarda hiçbir seçenek özgürlüğü bırakmayan tasarımlar
Tasarlanan veya tasarımın uygulandığı ürünü, başka bir ürüne mekanik olarak monte edebilmek veya bağlayabilmek için ancak belirli biçim ve boyutlarda üretilebilen tasarımlar koruma kapsamı dışındadır.


Ayrıca Endüstriyel Tasarım koruması;
  • Üretim yöntemi,
  • Ürünün kullanım amacı,
  • Teknik faydaları,
  • Fonksiyonel özellikleri,
gibi konuları kapsamamaktadır.
Sadece ürünün, şekil, biçim, malzeme vb. gibi görünüşüne yansıyan özelliklerini içerir.

İTİRAZ İŞLEMLERİ

Ülkemizde, Türk Patent Enstitüsü nezdinde yapılan tasarım tescil işlemlerinde incelemesiz sistem uygulanmaktadır. Türk Patent Enstitüsü tarafından; yapılan başvuruların şekli (içerik) olarak uygunluğu incelenip, dosyada gerekli evrakların bulunup bulunmadığını kontrol edilir. Şekli incelemesi tamamlanan ve herhangi bir eksikliği bulunmayan başvurular, Endüstriyel Tasarım Siciline kayıt edilerek, aylık olarak yayınlanan Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteni’nde ilan edilir.
İlanı yapılmış bir tasarımla ilgili olarak , gerçek veya tüzel kişiler ile ilgili meslek kuruluşları, gerekçelerini açıkça belirtmek ve ilgili yönetmelikte öngörülen şartları yerine getirmek koşuluyla tasarım tescil belgesi verilmesine karşı, Enstitü nezdinde itiraz edebilir.

İtirazların, yazılı olarak ve ilan tarihinden itibaren 6 ay içerisinde ispatlayıcı bilgi ve belgelerle (örneğin; tasarımın daha önce varolduğuna ilişkin tarihli katalog, broşür, basılı yayın reklamları gibi...) yapılması gerekmektedir. Yapılan itiraz ve gerekçesi, kendi görüşlerini bir ay içerisinde sunması için tasarım hakkı talep edene Türk Patent Enstitüsü tarafından iletilir.
Yapılan itiraz ve alınan karşı görüşler Enstitü bünyesindeki Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunda, sunulan bilgi ve belgeler dikkate alınarak incelenir ve karara bağlanır. Bu kurulun kararları Enstitü’nün nihai kararlarıdır. Taraflar, bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki ay içerisinde ilgili mahkemelere dava açabilirler.
Tasarım tescil başvuruları “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” unsurları açısından Türk Patent Enstitüsü tarafından incelenmediğinden firmaların; haksız rekabete engel olmaları ve tescilli tasarımlarının başkaları tarafından tekrar tescil edilmesini engelleyebilmeleri için, özellikle de sektördeki yenilikleri yakından takip edebilmeleri açısından, her ay yayınlanan Resmi Endüstriyel Tasarım Tescil Bülteni’ne abone olmaları tavsiye edilir.
TESCİLLİ TASARIM HAKKI İLE İLGİLİ HUKUKİ İŞLEMLER

Tasarım Tescil Belgesi sahipleri, tasarım tescili ile korunan ürünleri üzerindeki hakları;
Başkasına devir edebilir
Lisans konusu olabilir
Miras yolu ile intikal edebilir
Rehin edebilirlerdir.
Tasarım Hakkına Tecavüz Sayılan Fiiler
Tasarım Hakkına Tecavüz Halinde Koruma Yolları

Tasarım Hakkına Tecavüz Sayılan Fiiler
554 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 48. maddesine göre tasarım hakkına tecavüz sayılan fiiller şöyle sıralanmıştır.
Tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın tasarımın aynısını veya belirgin bir şekilde benzerini üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme akdi için icabda bulunmak, kullanmak, ithal etmek ve bu amaçlarla depolama, elde bulundurmak;
Tasarım belgesi sahibi tarafından sözleşmeye dayalı lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçünc kişilere devir etmek;
Bu maddenin önceki maddelerde yazılı fiillere iştirak veya yardım veya bunları teşvik etmek veya hangi şekil ve şartlarda olursa olsun bu fiillerin yapılmasını kolaylaştırmak;
Kendisinde bulunan ve haksız olarak üretilen veya ticaret alanına çıkarılan eşynın nereden alındığını veya nasıl sağlandığı bildirmekten kaçınmak;
Gasp.
Tasarım Hakkına Tecavüz Halinde Koruma Yolları
Türkiye'nin Dünya pazarlarıyla entegrasyonun ve ülkemizde teknolojiyi geliştirmenin bir gereği olarak 1995 yılından itibaren çıkan "Sınai Mülkiyet" yasaları ve Türk Patent Enstitüsü'nün kurulması son derece etkin düzenlemelerin getirilmesini sağlamıştır.
1995 tarihinden itibaren geçerli olan yeni düzenlemeler, taklit uygulamalarına karşı önemli maddi ve cezai sorumluluklar getirmiştir.
Tasarım tescili ili korunan ürünün taklitleri, Cumhuriyet Savcılığı'na müracaat edilerek mali polis aracılığıyla hızla toplattırılır.
Taklit edilen sınai hak sahibi, taklitçinin mallarının toplattırılmasından öte tüm kazanç kayıplarının veya taklitçinin taklit ürünü satmak suretiyle elde ettiği tüm geliri tahsil edebilir. Masraflarını taklit edenden almak suretiyle tüm ülkede yayınlanan gazetelerde ilan ettirebilir.
Taklidi yapan ve bunları ticari amaçla elinde bulunduran kişi yada firma yöneticileri için, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası veya 27,000.- YTL'dan (yirmiyedi milyar TL) 46,000.- YTL'a (kırkaltı milyar TL) kadar ağız para cezası veya her iki ceza birden ayrıca; işyerlerinin bir yıldan az olmamak üzere kapatılması ve aynı süre ticaretten men edilme cezaları uygulanır.
Taklit ürünün yapımında kullanılan makine ve techizata el koyma, zaptetme ve yok edilme cezaları da verilebilir.
Hak sahibinin bulunduğu yerde ve ihtisas mahkemelerinde açılacak davalar ile uğradığı tüm kayıpların karşılanması için maddi tazminatlar yanında manevi tazminat taleplerinde de bulunulabilir.
Taklit edenin mallarına gümrük kapılarında el konabilir.
Taklit ürünler imha edilebileceği gibi belirli koşullar altında sınai hak sahibinin mülkiyetine de bırakılabilir.
Malların toplatılmasına ilişkin tedbir kararları da teminatlı ya da teminatsız olarak birkaç gün içinde sonuçlanmaktadır.
Bütün bu hakların korunması ve hukuki ihtilafların halli ile ilgili olarak ülkemizde ihtisas mahkemeleri kurulmuştur.

FİKRİ VE SINAİ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR CEZA MAHKEMESİ

Bilgiler Borak Patent'ten temin edilmiştir, kendilerine teşekkür ederim...
 
Yukarı Alt