Matbaa da grafiker, insan mi makine mi?

Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Caner Berrun arkadaşımıza;

Herhangi bir kişinin avukatlığını üstlenmeden ( örnek: Faruk Çağla ) tümüyle kendi kişisel görüşlerimi belirtmek adına yazıyorum ön girişiyle düşüncelerimi sunmak isteği oluştu her nedense...

- Matbaacılık olmasa grafikerlik olur muydu..?

sorusunu sormuşsunuz. Size bu noktada " Tavuk, yumurta " sarmalını anımsatmak istemiyorum. Bu tür düşünceler bence ortaya atılmaya bile gerek duyulmayacak düzeyde anlamsızlık oluşturuyor. Hatta grafik tasarımcılığın günümüzde geldiği düzeyi ve biçimlenme şeklini göz önünde bulundurduğumuzda bu soru anlamanı her geçen gün bir o kadar yitiriyor.

Digital teknolojinin günümüzde insan hayatını ne şekilde biçimlendirdiğini bir düşünün. Şu an sizin yazdığınız yazının bulunduğu alana bakın. Bilgisayar destekli grafik sanatları önümüzdeki süreçte daha da ilginç bir durum oluşturacak. Mouse ve klavyenin bile kaldırılması için teknolojik gelişmelerin hızla ilerlediği, gazete ve dergi tüketiminin tümüyle digital ortama geçeceğine dair ön alıştırmaların yapıldığı, kağıt tüketiminin ağaç tüketimini körüklediği ve önlenmesi gerektiği bildirilerinin hemen her çevreci kuruluş tarafından duyurularla ortaya atıldığı, matbaa mürekkebinin ve yine kullanılan kimyasal yan sanayi ürünlerinin insan sağlığını tehdit ettiğinin artık yadsınamayacak bir şekilde ispatlandığı günümüzde sizin yaşamınızın temel dayanak noktası olmuş bir üretim biçimini tüm olumsuzluklarına karşın bir dayatma olarak ortaya koymanız sanırım anlamsız oluyor.

Teknoloji öyle bir şeydir ki, kendisini anlayamayanları ve kendisini yönetip yönlendiremeyenleri bir süre sonra kölesi haline getirir. Bu hem düşüncede hem de davranışta kendisini göstermenin ötesine geçip yaşamsal bir durum oluşturur. Bu anlamda şu an üzerine düşüncelerimizi döktüğümüz bu alan bile kağıdın, mürekkebin ve matbaa ile ilgili tüm donanımsal ürünlerin hiç birisinin kullanılmadığı bir yerdir. Sizin gibi bizler de bu tür alanlarda yaşamımızı ve sanatımızı çok rahat bir şekilde sürdürebiliriz.

Web tasarımcılığı da bunun en önemli göstergesidir. Ben grafik tasarımcıyım. Yaşamımı bu bakış açısına, davranış biçimine, düşünce şekline ve hareket tarzına göre götürmeye de kararlıyım. Bizler ortaya çıkan değişim ve dönüşümleri herkesten önce kavraması gereken ve oluşan duruma göre tavır almasını bilen kişiler olmalıyız. Eğer toplumun önünde ve onu yönlendirici bir konumda olmak istiyorsak.

Bu sözlerimden matbaacılığın ve matbaada basılan ürünlerin karşısında olduğum düşüncesi oluşmamalı. Ben değişimin fotoğrafına bakıp ortaya çıkan durumun iyi tahlil edilmesini savunurum. Değişim eğer bizi taş baskıdan tipoya, oradan offset baskıya getirdiyse ve en önemlisi de klasik grafik tasarımcılıktan bilgisayar destekli grafik tasarımcılığa yönlendirdiyse bundan sonraki süreçte de oluşan değişimleri göz önüne alıp değişimin mantığını kavrayıp ona göre tavır almaya yönlendirmelidir. Eğer biz bilinçli olarak yönlenemezsek birileri bizi istemesek te yönlendirir. Onu da beceremezsek bir süre sonra ilgili ortamın dışına atılırız. Edilgenlik yerine etken olmak gelişimin mantığını kavramak ve yönlendirebilmek bizim gibi topluma örnek olması gereken grafik tasarımcıların birincil görevi olmalıdır.

İsterseniz konuya bir de bu açıdan bakın bakalım karşınıza nasıl bir portre çıkacak..?

Saygılar...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@İbrahim TOROS

İbrahim Kardeş,
Desteğin için teşekkür ederim ama bir daha böyle kısacık yazma.

Bu forum;
"Eline sağlık", "güzel olmuş", "çok beğendim", "ayyy harika", "üüüf müthiş" gibi kısa ifadeler yerine; niçin beğendiğini veya niçin beğenmediğini belirten daha nitelikli ve gerekçeli ifadelerle dolu olursa daha nitelikli olur. Daha öğretici olur.

Yoksa senin yaptığın gibi kısa kısa ifadelerle beğeni veya eleştiri bildirilirse maçlardaki takım tutmaya, alkışlama veya yuhlamaya benzer ki, biz burada maç değil fikir tartışması yapıyoruz.

Bu bakımdan;
"Düşünce bulutlarının çarpışmasından hakikat şimşeği doğar" diye bir söz vardır, bu söze göre senin niçin "ağzına sağlık hocam" dediğini Caner Berrun kardeşimizin bilmesi lazım ki, o da hakikat şimşeğini görebilsin. Melih bey böyle yaparak fikrini belirtti.

Melih Yongacı kadar uzun yazamayabilirsin, benim kadar da yazamayabilirsin. Ama hiç olmazsa Caner Berrun kadar yazıp görüşlerini ifade etmen ve sebeplerini açıklaman gerekirdi diye düşünüyorum.

Böyle yaparsan daha ikna edici olur.

Mahkeme bile bir hükme varırken gerekçeli kararını açıklar.
Seni hapse attım demez.

Filanca yasaya göre filanca suç işlenmiştir, bunun kanundaki cezası da budur der.

İki sevgili bile birbirine seni seviyorum dediklerinde, diğeri ötekine beni neden seviyorsun derse , öteki de hiiiç diye cevap verirse itici olur. Hiç olmazsa gözlerin çok güzel veya filanca özelliğine bayılıyorum gibi bir gerekçe gösterirlerse sevgi daha inandırıcı olur.

Ya da birinin ötekine seni istemiyorum dediğinde, diğerinin "neden?" diye sorma hakkı vardır.

O halde siz de; niçin bana "ağzına sağlık" dediğinizi bir-iki cümleyle açıklarsanız daha inandırıcı olur.

Üstelik FORUM KURALLARINA DAHA UYGUN OLUR.
 
Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
Sayın Çağla ,Grafiker olmak isteyenlerin okuması gereken öğretici bilgiler paylaştığınız için teşekkür ediyorum.
 

ozer

Üye
Kayıt
18 Şubat 2011
Mesaj
28
Tepki
0
Sayın farukcagla
Dediklerinizin Büyük Çogunluguna Katılmıyorum.
Ben İlkOkul Mezunuyum. Hiçbir Grafikerlik Egitimide Almadım Ama 7 yıldır Grafikerlik Yapıyorum?
Türmatsan Adında Kurulan Bi Matbaa da İşe Başladıgımda Hiçbirşey Bilmiyordum Ama 2 ay içerisinde CorelDRAW , adobe illustrator kullanmayı ögrendim. 1 sene sonra ise CorelDraw , adobe illustrator , adobe Photoshopu Professionel Anlamda Kullanıyordum. Şuan İse Bu Konu Hakkında Kurulan Programların %95 ini professional anlamda kullanabiliyorum. Ama Dediginiz bazı hususlardada haklısınız. Grafik tasarım vs. bazı matbaa larda faturada gözükmüyor o konu hakkında sıkıntımız yok dogru çünkü. Ama Grafiker Olmak İçin Professionel Çalışmak İçin İlla Egitim Görmek Gerektigini Savunamazsınız :)
Saygılarımla...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@ozer

Sayın Özer,

Sistemden beslenen sistemi değiştirmez, düzeltmez.

Türkiyenin en kötü ve en ucuz kartvizit tasarımını yapanlar, grafik tasarımcı değillerdir, tasarımcı öyle kartvizit yapmaz. Adrese emboss ve drop shadow vermez.

Tasarım bilmeyene grafiker denmez.

Grafikerlik program bilmek değil, fikir üretebilmektir. Program, bulunan fikirin somut hale gelmesi için araçtır. Fikir olmadan tasarım olmaz. Fikirler ise eğitimle gelişir.

Kör satıcının kör alıcısı olur. Körler sağırlar birbirini ağırlar sözünün geçerli olduğu ortamlarda kör ve sağır olmayanlar dışlanırlar, hatta yok edilirler.
 

ozer

Üye
Kayıt
18 Şubat 2011
Mesaj
28
Tepki
0
Herşey Egitim Degildir :) Lise mezunu çok arkadaşım var grafiker . Resmi Kanallarda Çalışıyorlar :)
Bu Örnekti Benim anlatmak İstedigim Tamam Egitim İnsanları Geliştirir Ama İnsanlar Egitim Almadanda Kendini Geliştirebilir :)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@ozer
Evet insan kendini geliştirir. Nasıl geliştirir?
Yapılmış çalışmaları inceler. Programlar hakkında bilgi sahibi olur. Pratik yapar. Çalışır. Birkaç çalışmayı heba eder öğrenene kadar.
Tüm bunları nasıl yapar? Evde oturup ilham gelmesini bekleyerek mi?
Bir program kullanmasını nasıl öğrenir? Programı indirip deneme yanılma yöntemi ile mi? Yoksa araştırıp, soruşturup, inceleyip neyin ne anlama geldiğini öğrenerek mi?
Bir insan eğitim almadan nasıl geliştirir grafik yeteneğini veya program bilgisini? Bol bol ıspanak yiyerek mi? sabah Jimnastiği yaparak mı? Düz koşularla mı?
Araştırarak, birilerine sorarak, inceleyerek, uzmanlardan fikir alarak...
Peki bunun adı nedir?
EĞİTİM....
Eğitim sadece okul değildir. Araştırmak ve yol gösterici birilerinden fikir almak da eğitimdir.
Eğitim almadan kendini geliştirmek, bir bilsayara bir donanımı yükleyip tek tıkla o programı çalıştırmaktır. Hiçbir insan eğitim almadan (okul, belge, araştırma veya uzman yardımı ile) oldum diyemez. Eğitim almadı dediğiniz arkadaşlara aniden Photoshop/ tasarım vs bilgisi vahiy olarak mı gelmiş acaba? Yoksa birilerine danışarak, araştırarak ve inceleyerek mi bu konuma gelmişler?
Eğer ikinci şık daha ağır basıyor ise demek ki bir eğitim alınmış...
Eğer birinci şık doğru ise; bu arkadaşlar grafikerlik yaparak heba oluyorlar bence... :)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@ozer

Bu tartışma yine anlamsızca uzayacak. Ben yine bıkmadan, usanmadan yazacağım, kim ne kadar anlarsa artık...

Dedim ya, bozuk düzenden beslenenler düzeni düzeltmeye yanaşmazlar diye...

Eğitim almayan kişiler Grafiker olarak çalışabilir, çünkü işe alırken sertifika, diploma vs sormuyorlar. Birinci yanlış bu...
İkinci yanlış ise kimin ne kadar grafiker olduğuna işe alan kişi karar veriyor, çünkü diploma değil işe alan kişi önemli...
Üçüncü yanlış ise, grafiker olduğunu iddia eden kişinin TASARIMCI olup olmadığına göre karar verilmiyor. Tarif edilen işi yapsın yeter diye düşünülüyor. Yani tasarım değil, fikire dayanan yaratıcılık değil, program kullanmak önemli olduğu için, her PC/Mac kullanan Grafiker(Grafik tasarımcı) diye değerlendiriliyor.
Dördüncü ve son yanlış ise yine ikinci yanlışla doğrudan bağlantılı; yapılan işin grafik tasarım olup olmadığına, yapan kişinin tasarımcı olup olmadığına DİPLOMA değil, işe alan kişinin KANAATİ etken oluyor.

İşte bu nedenle KÖR SATICININ KÖR ALICISI OLUR diyorum.

Kimin nerede hangi devlet kurumunda grafiker olarak çalışıp çalışmadığı benim için önemli değil. Yaptıklarının tasarım değeri taşıyıp taşımaması önemli. Kendisinin grafik tasarımcı olup olmaması önemli...

Tasarım bilmeyen grafik işçisine GRAFİKER, tasarım bilene ise TASARIMCI GRAFİKER denildiğini bu sitede yüzlerce kez yazanlar oldu.

Tasarım bilmeyenler kendilerine Grafiker densin diye bu tanımı uydurmuşlar. Ben ise tasarım bilmeyen grafik işçisine operatör, yardımcı grafiker, teknik grafiker vs gibi ünvanlar verilsin, grafikere grafiker denmesi için tasarım bilmesi şarttır diye yüz defa yazdım.

Bir an için tasarım bilmeyen kişiye grafiker denmesini doğru olarak kabul etsek bile, demek ki ölçü yine TASARIM bilip bilmemektir. Buna göre grafikerler iki gruba ayrıldı diyelim;
a) Tasarım bilmeyen - program bilen grafikerler
b) Tasarım da, program da bilen grafikerler

Şimdi o senin devlette çalışan grafiker dostların bunların hangisidir?:D

Eğitim ve okula niye bu kadar karşısın?:s8:

Tasarımı kendi kendine öğrenmek mi kolaydır? Bir okulda hocalardan (ustalardan) renk, leke, istif ve kompozisyon, ışık ve gölge, kontrastlık ve uyum, ritm ve denge, kaligrafi ve tipografi dersleri alarak öğrenmek mi daha kolaydır? ;)

Dinimizdeki şu sözler boşuna mı söylenmiştir: Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? :)
İlim, çinde de olsa gidip alınız ! İlim, müslümannın yitik malıdır!!!!:)

Sen niye bu kadar ilimden ve eğitimden nefret ediyorsun?:D
 

ozer

Üye
Kayıt
18 Şubat 2011
Mesaj
28
Tepki
0
İlimden ve Egitimden Nefret Etmiyorum :) Beni Yanlış Anladınız :) Demek İstedigim Bi İnsan İlla Bi Okul Mezunu Olmadanda Grafiker , Tasarımcı Olabilir :) Söyledigimin Arkasındayımda.
Ama Herkezin Görüşü Farklıdır Saygı Duymak Lazım .
Selametle :)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@ozer

1-Grafiker yetiştiren okullar yararlı mı?
2-Bu okullar olsa da olur, olmasa da olur diyor musunuz?
3-Bu okullardan birinde okumuş olsaydım şimdiki düzeyimden daha iyi olurdum diyor musunuz?
4-Bu okullarda okumama gerek kalmadı, kendimi pek güzel yetiştirdim diyor musunuz?
 
Yukarı Alt