Matbaa da grafiker, insan mi makine mi?

xblack

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2008
Mesaj
378
Tepki
34
@Arzu Uluırmak


İşte söylemek istediğim bu. Bunu talep eden kim? Müşteri. Müşteri neden bunu talep ediyor? Ekonomik oluşu. Bir işyeri ne kadar ufak olursa olsun firmaya yakışırmı? Yakışmaz. Bundan zarar gören kim? Müşteri - Matbaacı. Müşteri neden zarar ediyor? Kartvizit kişinin yaptığı işin göstergesidir. Matbaacı neden zarar ediyor? İş kapasitesinin düşmesi. Kimi etkiliyor? Matbaa sektörüne hizmet eden branşlar ve Müşteri. Sanırım anlatabilmişimdir. Teşekkür ederim.

Kalite Ucuza Satılmaz.
Ucuza alan pahalıya alır Atasödür.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@şahrud


Ben aynı kanıda değilim. Tasarım ücreti mücellit ücreti gibi değildir. Eğer tasarımcıyı da ciltçi gibi görürseniz yandık demektir. O zaman kesim ücreti, yapıştırma ücreti de dahil olsun.

Siz böyle derseniz grafiker hakkını filan savunamazsınız. aynen sömürülmeye devam.

Baskı işi ayrıdır tasarım işi ayrıdır. Siz tasarımı mücellit veya yapıştırma diye matbaa işinin doğal parçası olarak gördünüz mü, reklamcılığa da ihanet edersiniz.

Vallahi bu kadarına de pes dedirttiniz... Koyun bile gözü açık boynunu bıçağa uzatmaz.
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@xblack



Peki sonuç : Yapacak bişi yok, buna katlanacak mısınız? Bunu yapanların karşısına geçip hakkınızı aramayacak mısınız? Başa gelen çekilir mi? diyeceksiniz... Birileri piyasayla oynuyor, uyanın artık uyanında hakkınızı isteyin... Buna haksız rekabet derler... Ama kimse sesini çıkarmazsa herkes böyle boyun bükerse, Daha çoookk matbaacıda zarar görür, ajans ta... İşte bunun için bas bas bağırıyoruz...
 

xblack

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2008
Mesaj
378
Tepki
34
@Arzu Uluırmak

Var aslında, konuyu 70 milyona taşımalıyız. Tüm sistemleri değişmeliyiz. 70 milyonun zihniyetini değiştirmeliyiz. Nasıl olacaksa.
 

xblack

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2008
Mesaj
378
Tepki
34
@Arzu Uluırmak


Kişilerin aldığı eğitim ile zihniyeti ile alakalı bir durum. Kendisini geliştirme topluma bakış açısı. Toplumu görüş açısı. İlk önce zihniyetimizi değişmeliyiz.

Hımmm Sanırım bu saatten sonra koyunda olmayız çobanda olsak olsak kurt oluruz :)

Ot kökü üstüne biter.
 

musss

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2008
Mesaj
14
Tepki
0
Beyefendi her sorunuza madde madde cevap verdim, yine yaranamadım...
Ben diyorum ki, sıfır sermayesi olan çok vergi versin dediniz mi, demediniz mi? Siz cevap olarak ne diyorsunuz? ikisi de eşit öder diyorsunuz. Peki niye sıfır sermaye çok ödesin dediniz?
Evet SIFIR sermayesi olan daha çok vergi versin dedim. Sizin sorunuza ek olarak (vergi konusundan anlamadığınız için) ikisi de eşit öder dedim. Zaten sorunuzun cevabını verdim en başta...
Bir diğer konu, matbaacı grafikerine yaptırdığı işi basıyorsa grafikerin sırtından mı para kazanıyor demek oluyor? Yoksa grafikere istihdam sağladığı için, grafiker mi matbaacının sırtından para kazanıyor?
matbaanın baskı işlerinden değil, grafik tasarım yaptırması sayesinde baskı işini yapmasını etik buluyor musunuz?
Burada etik olmayan hiçbir şey yok. Gerçek anlamda tasarım yapabilen birini yanında çalıştırdıktan sonra neden kendi bünyesinde yapmasın tasarımları...
Sıradaki sorunuz yine vergi ile ilgili... Sabahtan beri söylüyorum, ben aynı zamanda Maliye mezunu olarak söylüyorum ''grafik tasarım bedelini faturanın geneli içine çaktırmadan ilave etmek matbaacılar için daha avantajlıdır'' demiş arkadaşınız;
burada bir avantaj söz konusu değildir. İster açıklayarak yazın isterseniz genel fatura içinde yazın sonuçta o tasarım bedelinin vergisini ödüyor matbaacı.
Gelelim diğer sorularınıza... (Hala madde madde cevap vermiyorsunuz demiyorsunuzdur umarım)
müşteriye ne teklif veriyorsanız aynısını kalem kalem faturanızda gösteriyor musunuz?
Faturada sadece yapılan işin cinsini, miktarını ve fiyatını gösteriyorum. Örneğin : katalog, 1000 Ad., 3000 YTL
Matbaacıların grafiker çalıştırıp, onlara tasarım adı altında çalışmalar yaptırıp, bu sayede baskı işi almalarını etik buluyor musunuz?
Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi eğer işini tam anlamıyla yapabiliyorsa yani gerçekten bir tasarım yapabiliyorsa kendi pazarlamasını kendisi yapabilir ve baskı işi alabilir.
Ayrıca belirtmek istiyorum, ben matbaamda tasarım yapmıyorum.
Matbaacıların grafik tasarım faturalarını ayrıca belirtmemelerini etik buluyor musunuz?
Bunu söylediğim 100.000inci defa sanırım. Gayet etik ve hiçbir sorun yoktur.
Matbaacı sermayesi varsa reklam işletmeciliği yapar diyorsunuz da, bu reklam işletmeciliği faaliyetinin kazancını ajans işleri olarak değil de yine matbaacılık faaliyetleri gibi faturalandırmasını etik buluyor musunuz?
Burada da etik olmayan bir durum söz konusu değildir. Fatura bedeline eklendiği sürece hiçbir sorun yoktur.
Matbaacılar, ajans faaliyeti sürdürüyorlarsa bu faaliyetlerini ajans hizmet bedeli olarak faturalandırsınlar, diyorum, buna katılıyor musunuz?
Bu dediğiniz olabilir, böyle de faturalandırabilirler. Ama tolam bedele eklediklerinde de bir sorun olmaz. (bir önceki cevapla beraber 100.002nci defadır aynı cevabı veriyorum, çünkü hala anlamayıp da aynı soruyu soruyorsunuz.)
Matbaacıların, tasarım parası almayız demelerini, broşürü bizde bastırırsan tasarım bedava demelerini etik buluyor musunuz?
Bunu etik bulmuyorum, zaten bu devirde kim kime bedava iş yapıyor. Tabi bunu söyleyen matbaalar varsa bu da onların sorunu...
Matbaacıların grafik tasarım dediği şeyin gerçekten grafik tasarım olduğuna inanıyor musunuz?
Yanında gerçek bir tasarımcı çalıştırıyorsa yapılan da gerçekten bir tasarımdır.
Matbaacıları mac operatörlerini müşterilerine grafiker diye yutturduklarını biliyor musunuz. Bunu onaylıyor musunuz?
Bunu onaylamıyorum, zaten yapılan iş meydana çıktığında iyi bir tasarım olmadığı da görülecektir.
Matbaadaki tasarım faaliyetlerinin reklam ajanslarından çok daha ucuza yapılıp, grafik sanatının kalitesini düşürdüğünü kabul ediyor musunuz?
Bu da doğrudur ama matbaalarda tasarım faaliyetlerinin yapılmasına biraz da müşteriler itmektedir. Müşteri daha ucuza işini yaptırmak istiyorsa doğal olarak da tasarımın kalitesiş düşecektir.
Grafik tasarım faaliyetini çok ucuza veya bedavaya yapan matbaacının grafik tasarımcının veya reklam işletmecisinin işini çaldığını hala kabul etmemekte ısrarlı mısınız?
Müşteri yapılan işi beğeniyorsa sorun yoktur. Ayrıca burada ÇALAN tasarım yapan matbaa değil, kapı kapı dolaşıp kendi meslekdaşının işinin peşinde koşan reklam ajanslarıdır.

Umarım bu yazdıklarıma da her soruma cevap vermiyorsunuz demezsiniz...

Saygılar...
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
@Arzu Uluırmak

Arzu Hanım gerçekten çok önemli bir konuya değinmiş. Fakat tam olarak o şekilde değildir. Bu işi faal olarak yürüten 2-3 firma var piyasada.

Bu firmalar toplu kartvizit,broşür,el ilanı,bloknot,matbu evraklar gibi bir çok işi çoklu basım tekniği ile ucuza ve kalitesiz mal ederek ucuza satmaktadır.

Örneğin 280gr U.S.A. karton 4 renk baskı parlak selefonlu 1000 adet kartviziti sadece 6,5 YTL ye satmaktadır.

Bu matbaalar çantacı dediğimiz hiç bir sermayesi olmayan, hiç bir vergiye tabi olmayan bu işi tamamen cep telefonu ile idare eden ve kendi çapında yaptığı işi ajans olarak gören insanların piyasaya yaptığı satışlarla işlerine iş, paralarına para katmaktadırlar.

Bu durum hem matbaaların hemde ajansların işini sekteye uğratmaktadır. Piyasada kirliliğe sebep olmakta ve bir çok insanı işsiz bırakmaktadırlar.

İşi, gücü,mesleği,kültürü v.s. olmayan vasıfsız insanlarda kendilerini ajans olarak nitelendirerek buradan büyük paralar kazanmaktadır.

Fakat ajans kavramını ve oluşumunu hiçe saydıklarının ve yok ettiklerinin farkında olmamakla beraber, bir çok matbaayı zor durumlara sokmaktadırlar.

Ucuz kartvizit yapan matbaaların ortalama her birinde 50 ye yakın dizgici (ben ne grafiker diyebilirim nede operatör) çalışmaktadır. hazır tasarımlar (Tasarım denirse tabi) üzerinde sadece yazım değişikliği yapan bu kişiler kısa sürelerde bilgilsayar ve program bilgilerini ilerlettiklerini zannederek piyasaya grafiker olarak çıkmakta ve grafikerlik mesleğini yerlere sermektedirler.

Sağda solda ucuz iş gücü olarak yer bulsalarda bir çok yerde tutunamamaktadırlar. Ne biliyorsunki ne yapacaksın.

Bir grafiker ilanı veriyorum. Arayanların yarısından çoğu bu yoldan geçmiş ve kendini grafiker zanneden kişiler. Hangi tasarımları yaptınız diyorum? Kartvizit diyor. Benim küçük kardeşimde yapıyor kartvizit. O zaman onu almalıyım sanırım grafiker olarak :) hem yabancıya gitmemiş olur değilmi param.

Bir konuya daha değinmeden geçemeyeceğim. Kendilerini ajans olarak nitelendiren fakat sadece aracılık yaparak para kazanan insanlar vardır. Bir ofiste iki tane masa koyarak matbaacıdan ve grafikerden çok daha fazla paralar kazanan ve matbaacının, grafikerin ve ajansın hakkını sömüren böyle bir kesimde vardır ne yazıkki.

İşi müşteriden alır, matbaa matbaa gezer en ucuza kim yaparsa işide ona verir. Kalite ister ama sonuçta kalite falan aramaz. Al gülüm ver gülüm şeklinde parasını sıfır emekle ve hiç bir gideri olmaksızın aslanlar gibi kazanır.

Nerde kaldı matbaacılık,grafikerlik ve ajanslık. Nerde bize verilen değer? Nerde bizim emeğimizin, alın terimizin karşılığı.

Bu haksız kazanç elde etmeye çalışan kişilere dur demeyecekmiyiz? Biz onlara iş getirdikleri ve makinelerimizi döndürdükleri için gözmü yummalıyız? Bu emek ve ekmek avcılarına ne zaman hakettiği karşılığı vereceğiz.

Piyasanın durumu kötü, içler acısı, kimse çalışmıyor, herkes boş oturuyor falan filan. Afedersiniz ama şuanda piyasada çalışan, iş yetiştirmek için gece gündüz çalışan, emeğinin karşılığını hakettiği gibi alan bir sürü matbaa,grafiker ve ajans var.

Böyle zamanlarda düşük ölçekli ve düşük kaliteli iş yapan yerler ne yazıkki duraklama yaşamak zorundadır. İnsanların asıl böyle zamanlarda kaliteli tasarıma, kaliteli ürüne ve kaliteli reklama ihtiyacı vardır. Belki çok yüksek ölçekli firmalar insanlara pahalı gelebilir ama onların işleri duraklama yaşasa bile firmalarını döndürmeleri için yetecek kapasitededir.

İşte burada orta ölçekli firmalar öne çıkar. Tasarımları, kaliteleri çok iyi olmasa bile kötü değil hatta iyidir. Büyük ölçekli firmalardan satın alım yapamayacak fakat ucuz mal almayacak kadar zengin olmayan kişiler orta ölçekli firmaları tercih ederler ve istediklerine yakın sonuçlarla karşılaşırlar.

Piyasada kötü ve kötünün altında işçilik ile karşısındakinden tatmin olmasını bekleyenler ne yazıkki hakettiklerini alacaklardır. Gerçek emek verenler ise daima ayakta kalarak gerekli cevabı vermiş olacaklardır.

Fakat bunun için bizlerin ve bizim gibi düşünenlerin piyasadaki çantacılara, ayakçılara, aracılara, kendini matbaacı ve grafiker sananlara, ucuza ve kalitesiz iş üreterek insanların kanını sömüren kendini bilmezlere dur dememiz gerekmektedir.

Sürçü lisan ettiysem affola.

Gerçek grafikerlere, gerçek ajanslara ve gerçek matbaacılara saygılarımı sunarım.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@musss

Sayın Muss,
Diğer mektubuma ayrıntılı cevap vermişsiniz, bu bakımdan teşekkür ederim. Biraz zahmetli oluyor aramızdaki iletişim, ama oluyor. Mesela bana 102.000 defa anlatıyorsunuz o zaman anlıyorum. Ben de 103.000 defa madde madde cevap yaz, soruları atlama diyorum, siz de 104.000 defada anlayıp cevap veriyorsunuz. Aramızdaki iletişim nihayet yüzbinlerce dafa yazışmalar sonucunda rayına oturdu.

Bu arada espri anlayışınıza hayranlığımı belirteyim.

Sayın Muss, ben ehliyertsiz kişilerin grafik tasarımı ayaklara düşürmesinden şikayetçiyim. Siz de ehliyetsiz matbaacıların matbaacılığı ucuzlatmasından şikayetçisiniz, eğer yanlış anlamadıysam. Yanlış anladıysam 104.000 defa anlatabilirsiniz.

Ben diyorum ki tasarımı bilgisayar yapıyor zannediliyor, siz diyorsunuz ki makinanın düğmesine basılmakla baskı yapılıyor zannediliyor. Eğer 95.000 inci kerede yanlış anlamadıysam, eli görmeyen yazıyı kalem yazdı sanır diyorsunuz.

Matbaacının emeğinin karşılığını veren nerede diyorsunuz, ben de grafikerin karşılığını veren nerede diyorum.

Kaliteyi gösteriyoruz fiyatı duyunca çok diyorlar diyorsunuz. Biz de kaliteli tasarımı gösterince fiyatını çok buluyorlar.

Peki ne yapacağız? Şunu 280.000 defa söylesiniz de millet anlasın. Biliyorsunuz ben 102.000 defada anlıyorum.

Bir de şu kaliteli basım ve tasarım yapan matbaanızın adresini verseniz, İstanbuldaysanız bir çayınızı içmeye gelsek. Klavyeden konuşmakla yüzyüze tanışmak başkadır, biliyorsunuz.

Saygılarımla.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Serkan Baysal
xxxxxxxxxxxxxx

Görüşlerime yakın bir yazıdır.
Katılıyorum.
Teşekkür ediyorum.

Yeryüzünde ilke ve sınırları bu kadar tahrip edilmiş, bu kadar belirsizleştirilmiş ve yerlerde süründürülen, ayağa düşürülmüş bir başka meslek var mıdır, sanmıyorum.

Üyeleri bu kadar kandırılmış ve aldatılmış bir meslek de yoktur.

Bir arkadaşımız dünyanın her yerinde baskı öncesi hazırlık diye bilinen grafik tasarımı, baskı sonrası mücellit ile aynı kategoriye koydu, inanamıyorum.

Bu ne anlayış ya rabbi? BU ne bilgi?

Grafikerlik mesleğinin ilke ve sınırlarını belirleyecek GRAFIKERLER MESLEK BIRLIGINE ihtiyaç vardır, diyorum.

 
Yukarı Alt