merhaba microsoft wordden gazate yapmam gerekiyor nasıl yapabilirim yardımcı olurmsnz

Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Sayın Tolgilis, açıkçası sizin böyle bir çıkış yapmanızın beni şaşırttığını söylemeliyim.
Sözlerinizi oldukça manidar buldum.

Aslında çorbayı çatalla içirtmenize de şaşırmıştım. Ama tevavuzu elden bırakmamak için pek ilgilenmemiştim. Bu çeşit bir mantık yürütme şekli, yani yalnızca sizin kanalize ettiğiniz bir örnek her zaman hedefine varmayabilir. Burada kaşıkla çorba içmeye karşılık, bardakla çorba içme örneğini hemen öne sürebilirim çünkü..

Ben sizin profesyonel olduğunuzu biliyorum. Bunu daha önce yayınladığınız iş örnekleriyle kanıtlamıştınız. Yukarıdaki arkadaş ise profesyonel bir tasarım yapmaktan sözetmiyor. Word ile nasıl gazete yapacağını soruyor.

Tabii ki, bir günlük gazete mutlaka ID veya QxP ile hazırlanmalı. Çünkü bir günlük gazete tasarımı ve üretimi zaman ile yarışır. Zamanı gözardı etseydiniz, yani günlük değil haftalık hatta onbeşgünlük bir gazete hazırlamak için bir Corel Draw, Adobe Illustrator, Freehand... gibi programlar, hatta sizin küçümsemek durumunda kaldığınız Word bile yeterli olacaktır.

Belki de Word programına hakim değilsiniz.

Bu anlaşılır bir gerekçe olurdu ve anlayışla karşılardım. Ama konu, programın yapabileceklerine kendi bilgi miktarınız ile sınır koymak ise bu durumu hoş görmem mümkün değildir.

Word programının sahip olduğu pekçok yetenek, neredeyse çalıştığınız profesyonel programlar ile kıyaslanabilir! Ama buradaki sorun üretkenlik ise, yani kısa bir zaman dilimi içinde çok detaylı bir gazete çıkarmak ise, tabii ki bir Indesign veya QxP'nin rakibi yoktur.. Ama yukarıda, öğrenci arkadaşımız, başka bir şey soruyor ve yardım istiyor. Nedense siz burada çok alakasız olarak başka bir konuya yöneldiniz.

Bir profesyonelden; daha fazla hoşgörü, yolgöstericilik beklenir.

Siz ve sizin gibi düşünenleri biraz daha anlayışlı olmaya çağırıyorum. Yardım edeyim derken, insanları umutsuzluğa itmemeliyiz.

Kaldı ki, sizin bu şekilde yaptığınız çıkışa, sizi bir profesyonel olarak yorumladığım için tevazuyla yaklaşamam.

İster inanın ister inanmayın, bu küçümsediğiniz program ile, ayrıca Anadolu basının olanaksızlıklarını "çakma broşür" diye niteleyerek yaptığınız çarpıtmaya karşılık, aşağıda koyduğum ve size göre oldukça ciddi bir gazete, hatta sizin tasarladıklarınızdan da daha ciddi bir gazete örneğini (aşağıdaki gibi) Word ile yapabilirim!...

EE, hadi yap diyorsanız, yapıp burada sunduğum zaman size yukarıdaki kadar tevazu gösteremeyeceğimi bilmelisiniz.

Son söz:

Tabii ki gazete tasarımı emek ister. Ama bunu sizin yaptığınız gibi yapmazsak, yani Indesign ile yapmazsak emekten sayılmayacak mı? Aşağıdaki gazeteyi size Word'de hazırlarsam bu emek değil de nedir?

Bu gazeteyi hazırlamak için çalışacağınız programın şu özellikleri mutlaka olmalı.

1. Sütunlama, sütunlar arası boşluk miktarını belirleme.
2.Sayfa ölçüsü. Örneğin aşağıdaki gazetenin ölçüsü 317x545. Bu ölçüyü word'de girmek mümkün. (Siz A4 demiştiniz de, o yüzden belirtmek istedim.)
3.Yazıyı Sağdan soldan bloklama, yalnızca sağdan veya soldan ya da ortadan bloklama. Türkçe tireleme desteği.
4.Line desteği, her kalınlıkta.
5.Espas desteği. Hem harf çifti (kerning), hem de bütün metine yayılı tracking yapabilme.
6.Resim veya diğer nesneleri bağımsız yerleştirebilme. Koordinat desteği.
7.Drop Cap desteği.
8.Paragraf girintisi, paragraf aralarını açabilme.
9.Gelişmiş tablolama yeteneği.
10.Evet, nihayet TOC, içindekiler tablosu hazırlama.
11.Eksiksiz PDF yeteneği. Özellikle Acrobat Professional yüklü ise, çalıştığınız formattan daha büyük çalışabilme yeteneği.
12.Vs.


Tabii ki Indesign programının daha fazla yeteneği var. Ama eğer zaman sorununuz yok ise yani 1-2 saat içinde gazeteyi hazırlamak zorunda değilseniz, Washington Post görünümünde ve günlük olmayan bir gazeteyi hazırlayabilirsiniz!

Tuncer ÖZKAN


 

ftmtkl

Üye
Kayıt
24 Ekim 2011
Mesaj
21
Tepki
0
Öncelikle Tuncer Özkan'ın yazdıklarının her kelimesine katıldığımı belirtmek isterim. Profesyonel kavramı alanında uzmanlaşmış kişi için kullanılıyorsa eğer günümüzde yine de ben profesyonelliğin sadece yapılan iş değil bakış açısı ile de ilgili olduğu inancını taşıyorum.
Özellikle de kendisini profesyonel olarak gören birinin word ile hazırlanan bir yerel gazete için kullandığı "çakma broşür" ve benzeri bir tabiri amatörlerin dahi "emeğe" olan saygılarından kullandıklarını görmedim. Kaldı ki sizin bilmediğiniz için "çakma broşür" olarak nitelendirdiğiniz o gazeteleri devletin gerekli kurumları "Yerel Gazete" olarak kabul etmiştir ve birçoğuna "Resmi İlan" alım hakkı vermiştir. Örnek verecek olursak benim memleketim olan İskenderun'da (bilmeyenler vardır belki diye söylüyorum Hatay'ın ilçesidir) "İskenderun Gazetesi" adı ile yayım yapan yerel gazetemiz uzun yıllardır devletin verdiği "yerel gazete" ve "resmi ilan" kurallarına uygun ( matbaa baskısından, punto ölçüsüne kadar) olarak "word" ile hazırlanmaktadır. Öyle sizinde söylediğiniz gibi her printten çıktı alarak basılmıyor. Gazetenin neye dendiğini de devlet söylüyor zaten. Demek istediğim şudur ki; sizin fikirleriniz gerçekleri değiştirmez. Bana göre kendini alanında uzman olarak gören ve insanı hayran bırakacak eserler ortaya çıkaran birinin daha profesyonelce olaya bakması ve "emeğe saygı" duyarak küçümsemek yerine konu hakkında bilgisi varsa yardımcı olması, yoksa da susmasıdır. Biz amatörler dahi bunu yapabiliyorsak sizin nasıl yapmadığınıza şaşırdım desem yalan olmaz. Kaldı ki sizin "çakma" dediğiniz broşürleri bile hazırlarken bir "emek" sarf edilir. Ne olursa olsun ister 1 saat isterse günlerce süren çalışmalar dahi olsa insanlar emek veriyor zaman harcıyor. Ben corel de gazete yapıyordum diğer bir gazete ise bunu word de yapmayı tercih etti bu onun tercihidir. Ama bu demek değildir ki ortada bir emek yok. Üstelik devletin resmi kurumlarının gazete olarak kabul ettiğini sizin beğenip beğenmemeniz değiştirmez sonuçta onlar yasal prosedürlere uygun şekilde çok uzun yıllardır yayınlarını sürdüren yerel gazetelerdir. Madem yardımcı olamıyorsunuz bari yorum yazmayın insanların öğrenme hevesi kırılmasın. Arkadaş kimseden size göre çakma mı veya gerçek mi olup olmadığını sormamış zaten burada eğlenecek bir durumda yok aslında hazırlaması gereken bir ödev var ve bu konuda yardım istemiş. Bu siteye herkes kendini geliştirmek için giriyor yardımcı olamıyorsanız bari heveslerini kırmayın...
 
Yukarı Alt