Offset matbaa makınaları

Durum
Konu kapatılmıştır.

raytamer60

Üye
Kayıt
4 Eylül 2009
Mesaj
3
Tepki
0
amerıkada yasıyorum matbaa makınası alıcam bu konuda bılgısı olan arkadaslar lutfen yazarmısınız
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Raytamer60,

Matbaa makinesi almak istiyorsunuz.

Size yardımcı olmak istiyorum.
Öncelikle, bir makine almak, ya da tesis kurmak için amaçlarınızı ortaya koymalısınız. Yani neden matbaa kurmak istediğinizi kendiniz iyi bilmelisiniz. Bu iş kârlı mıdır, geleceği nedir vs.
Ama bundan da önce, usta olmasanız bile, matbaacılıktan anlamalısınız. Baskı sistemleri, kağıt, boya, matbaalarda iş akışı, iş bölümü, iş tarifi, maliyet raporları hazırlama, vesayre, vesayre... Bunları gözünüzü korkutmak istemiyorum ama, matbaacılık ciddi bir yatırımdır, ister Amerika'da olun, ister Türkiye'de.
Bir örnek vermek gerekirse, şu an Türkiye'de düşünmeden alınmış, fakat yönetilememekten ve vizyon eksikliğinden dolayı (adını vermek istemiyorum) önemli bir Leasing firmasının antrepolarında 300 civarında bir makine yatar vaziyette durmaktadır! Bunların yüzde doksan beşi de çok-renkli makinelerdir. Durumun vehametini umarım anlamışsınızdır.
Yine de ve herşeye rağmen, doğru yönetilirse, matbaacılık kârlı bir iştir. Her halükarda, beş yıl öncesinin kalıp fiyatlarıyla iş yapılsa bile!
İşletmecilikten, yatırımcılıktan, kar-zarar hesabından vs. anladığınızı da varsayarak konunun teknik kısmına gelecek olursak, öncelikle müşteri profilini belirlemeniz gerekir. Çünkü müşteri profili, sizin yatırım profilini de belirleyecektir.
İlk sınıflama, dijital-analog ayrımı olabilir. Bugün, adı tam olarak konmasa bile, çıkış büroları da artık matbaa olarak sayılmalıdır. Çünkü matbaalar ile rekabet etmektedirler. Analog matbaalar, yani bildiğimiz klasik matbaalar da kendi içinde müşteri profiline göre ayrımlar gösterirler. Bunlar kabaca, Ambalaj çalışan matbaalar, evruk-u matbaa (fatura, irsaliye, kartvizit, vs.) dediğimiz küçük matbaalar, katalog-broşür gibi kalifiye işler basan matbaalar. Bunları da kendi içlerinden ayrıca detaylandırılabilir. Bazı matbaalarda, bu saydıklarımızın hepsi de olabiir.
Bu sınıflandırmadan sonra alacağınız makineye biraz daha yaklaştırınz.
Yatırımınızı asla küçük matbaa, büyük matbaa diye ayırmayınız. Çünkü kârlılık, her zaman yatırım hacmiyle orantılı olmayabilir. Bu konuda, işletme yatırım unsurları ile ilgili danışmanlık hizmeti almanızı, hatta bulunduğunuz yerin sektörel ilişkilerine vakıf bir kurum veya kişinin profesyonel bilgilerine başvurmalısınız. Alacağınız bu hizmet için ödeyeceğiniz tutar, zarar ettiğiniz zamanki tutarlar ile kıyaslanamaz.
Gelelim seçeceğiniz makineye. Yukarıda söylediklerim aşağı yukarı alacağınız makineyi de tarif ediyor sanırım. Ama bizim burada önereceğimiz makine, sizi orada, Amerika'da zor durumda bırakabilir. Herşeye rağmen, alacağınız makine, işletmeyi kapatmak zorunda kalırsanız, rahatlıkla elden çıkarma, yani likidite kolaylığı olabilmeli. Aslında bir diğer husus, sizin bu işe ayırabileceğiniz bütçe miktarıdır. Yani özkaynaklarınız ve risk yüklenebilme yeteneğiniz, makine alırken sizi yönlendirecek diğer bir konudur.
Farkındaysanız, hâlâ bir makine markası, modeli, türü, vs. birşey söylemedim.

Buraya kadarki kavramlar üzerinde fikir geliştirirseniz, bir sonraki görüşmemizde size daha fazla yardımcı olacağım.

Düşüncelerinizi mutlaka iletin. Unutmayın, buradaki düşünceler, sadece sizi değil, pek çok kişiyi de ilgilendiriyor.

Sağlıcakla kalın.

Tuncer ÖZKAN
 

raytamer60

Üye
Kayıt
4 Eylül 2009
Mesaj
3
Tepki
0
Tesekkurler tuncer bey. Benım bıraz konum farklı. Ben burda esas tabela ve arac gıydırme ısı yapıyorum. Hatta ufak ıkı renklı bırde ryobı offset makınam var. Matbaacı degılım ama bu makınayı gayet ıyı ogrendım kendı basıma ama yapacagım yenı ıs dalı ıcın bu makına yetmıyor. Burda bayagı ıyı potansıyellı bır pızza flyer sektoru var. Bunlara cevap vermem ıcın 4 renklı bır matbaya ıhtıyacım var. Anolog(classıc matbaa) alacaktım ama yaptıgım arastırmalar sonucunda heılderber qmdı dıye dıgıtal bır makına buldum. Satanlara sorarsam cok ıyı dıyorlar tabıkı satmak ıcın. Buırası turkıye degıl matbaalara sorup bılgı alamıyorsunuz. Bu yuzden sıze yazıyorum. Makına dıger makınalardan ucuz ve daha hızlı pratık hatta kalıplama sıstemıde makınanın ustunde her sey cok kolay gıbı gozukuyor. Ama dedımya bu makına hakkında gercek bılgıye ıhtıyacım var. Acaba bu makınayı turkıyede kullanan varmı .. Tekrar bana cevap yazdıgınız ıcın sıze tekrar tekrar tesekkurler edıyorum
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Raytamer,

Sözünü ettiğiniz matbaa makinesini tanıyorum. Heild. print master di. Yani PM 'ın digital modeli
Şimdi öncelikle dijital kavramı üzerinde durmak gerekir. Belki siz biliyorsunuz, ama bilmeyenlere de açıklayıcı olmalıyım.

Dijital baskı kavramı, genellikle, Xerox, İndigo, Canon, vs. gibi markaların ürettiği, hızlı çalışan, esnek üretim profiline sahip gelişmiş "çıkış makineleri" için kullanılmaktadır. Belki yanlış bir adlandırma, ama piyasa buna böyle diyor. Bu makinelerin bobine baskı yapan modelleri bile vardır. Mürekkep yerine toner kullanmaktadırlar. Yoğun bir teknik servis gerektirir. Bu yüzden, bu makine üreticileri, özellikle Xerox, tıklama başına ödeme adında bir sistem de geliştirmiştir.
Daha fazla detaya girmek istemiyorum.

Klasik, geleneksel ofset kavramını ise siz zaten biliyorsunuz. Yani, filmden kalıba, kalıptan baskıya sistemi.
Yeni çıkan, (aslında çok da yeni sayılmaz) ve sözünü ettiğiniz DI modeli makine ise, bünyesinde hem kalıp pozlandırma, hem de baskıyı bulunduran entegre makinedir. Bilgisayardan, doğrudan doğruya matbaa makinesine "print" edilir. Yani koca makine, bir printer gibi kullanılır. Fakat temelde yine ofset prensipleri geçerlidir. Kalıp kazanlarına (bütün ünitelerde) laser pozlandırma yapılır, sonra kalıp, makine döndürülerek (yani çalıştırılarak) kalıp açılır, Baskıya geçilir. Dolaisiyle kalıp çekme, makineye kalıp takma ve en önemlisi ayar diye bir derdiniz yoktur. Hele hele gönderilen dosya Jdf bilgileri ile yüklü ise, valf ayarlarını bile makine kendisi yapar.

Bunlar size heyecanlı geliyor değil mi?

Gerçekten de, işten işe geçerken ciddi bir zaman tasarrufu sağlarsınız, ayrıca ayar sorunu olmadığı için de kağıt tasarrufu.. Ve garantiye alınan mükemmel bir kalite.

Fakat gelgelelim bu makineler, (aynı konfigürasyona sahip Roland modelleri de var) son derece karmaşık makinelerdir. Alacağınız, çalıştıracağınız ofset ustası, ayrıca dosya print bilgisine, postscript bilgisine, jdf bilgilerine de sahip olmalıdır. Ücret açısından, tek kişi ile hem kalıp yönetimi, hem de baskı operatörlüğünü tek ücretle karşılamak açısından cazip görünüyor. Her ne kadar, böyle bir usta, standartların üzerinde bir ücret talep edecektir. Ama en önemlisi, böyle birisini bulabilecek misin?

Öte yandan, bu makineler, bildiğimiz, XeroX vs. makineler gibi yoğun bir servis desteğine ihtiyaç duyarlar. Kalıp çekerken bir sorun yaşarsanız, makine durur. Oysa klasik bir tesiste, yani kalıbın ayrı çekildiği, baskının ayrı yapıldığı birimlerde böyle bir sorun yaşamazsınız. Kalıphanede işler dursa bile, kalıpları dışarıda çektirerek baskıya devam edersiniz. Bildiğiniz gibi, matbaayı sürekli iş ile beslerseniz kâr edersiniz. Bu işler hep zamana karşıdır.

Duran makine, sistemi çökertir.

Sonuç olarak, baskı sisteminize lokomotif olarak böyle bir makine almak konusunda iyi hesaplar yapmanız gerekir. Özellikle 24 saat servis desteğini, daha makineyi almadan iyi test etmelisiniz. Öte yandan usta sorununu gözardı etmemelisiniz. Sadece makineyi almak, finanse etmek, kurmak yetmiyor.

Benim fikrimi soracak olursan, (ki bunları Türkiye şartlarına göre söylüyorum) böyle bir makine almak yerine, Heidel. PM klasik modelini ( DI olmayan) almak, ayrıca sistemi bu ebada uygun bir CTP ile desteklemek bana daha cazip geliyor. Böylece, kalıpta sorun yaşarsan, klasik yöntemlerle kalıba devam edebilirsin. En önemlisi baskı durmaz. Üstelik, CTP ile elindeki diğer makinelere de (Ryobi vardı galiba) kalıp desteği verirsin. Hatta, komşu matbaaya (eğer varsa!) CTP desteği vererek bir ekmek kapısı daha açarsın.

Benim görüşlerim bunlar.

Lütfen yazışmaya devam edelim.

Bol kazançlı, bereketli günler dilerim.

Tuncer ÖZKAN
 

raytamer60

Üye
Kayıt
4 Eylül 2009
Mesaj
3
Tepki
0
Selamlar tuncer bey..
Bu bılgıler ıyı oldu benım ıcın.. Anladıgım kadarıyla sonucta ıs electronıge dayanıyor. Alacagım makınada kullanılmıs oldugu ıcın bayagı problem olacagını zannedıyorum ..bırde amerıkada servıs ucretlerı bayagı asırı.. Yenısı nı almakta benım butcemı asıyor. Eger yenısı nı alabılırsem bek basım agrımaz cunku servısı tranıngı de beraber gelıyor. Ama dedımya yenısde yanlı s bılmıyorsam $350 bın cıvarında ..dedıgınız gıbı normall bır ofset alıp ctp yle kalıp bozlamak daha rısksız.
Pekı o zaman sıze yenı sorularım olacak ...amerıkada ryobı bayagı populer bır makına..dedımya ben bır matbaacı degılım burda kendı basıma ufak ıkı renklı bır matbayı kendı basıma ogrendım bu yuzden bu konuda bılgılerım bayagı sınırlı...
Sorum su ryobının bır landscape basanı var bırde portraıt basanı var bunların hangısı sızce daha verımlı olur cuınku renk kacırma konusunda hata ıslemek ıstemıyorum. Bırde bu makınayı kullanmasını ogrenebılırmıyım acaba kendı bılgılerımle. Bılıyorum kolay olmuyacak ama sansım nedır.. Cunku once kendım ogrenıp sonra bırını hıre etmek ıstıyorum. Sımdıden tesekkurler
ray tamer boston/ ma
 
Durum
Konu kapatılmıştır.
Yukarı Alt