Özlem Tv için logo çalışması

Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100


Önizleme:




Tarım sektörüne yönelik yayın yapacak olan özlem tv için logo çalışması yaptım.
Tarım ve çiftçilik vurgulanması istendi.
Birinci logoda turuncudan kırmızıya renk geçişli bir daire ile güneşin doğuşu temsil edildi.
Kompozisyon üç renk filiz yaprak ile tamamlandı.
İkinci logoda ise, yaprak ve buğday başağı temsilen kullanıldı...

Eleştiri ve önerilerizi rica ederim...
 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
Benim de alttaki hoşuma gitti Emine Hanım tarımla ilgili olduğunu daha çok belli ediyor gibi
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
@Hasan Güner
Teşekkürler. Benimde gözüm onda kaldı :)
@Kerim Öksüz
İlk bakıldığında dediğiniz doğru. İki logo yanyana olunca...
Çalışmaları mail geçtim. Hayırlısı bakalım oradan ne cavap gelecek.
 

yazarcizer

Üye
Kayıt
7 Nisan 2010
Mesaj
54
Tepki
1
Temel tasarım prensiblerine dikkat edilmediğinden çalışmaların malesef logo vasfı yok. Yani aslına bakarsanız ben size ve diğer amatör arkadaşlara, sahiden ve tastamam bir grafik tasarım eğitimi almadan mausa sarılmamalarını şiddetle tavsiye ederim; hem size hem işverene yazık olur gerçekten...

Yine de işin ciddiyetini vurgulama adına bir kaç nokta:

Kavram:
Örneklerinizin, pek mesai harcanmamış veren, hemen akla gelebilecek nitelikte fazlaca harc-ı alem oldukları çok açık. Özlem ve tarım teması nasıl ilişkilendirilir, nasıl harmanlanabilir ciddi ciddi düşündünüz mü? Simgesel bitki grupları tarım kavramını net bir şekilde ifade edecek vasıflara sahip mi? Bakınız mesela burada tasarımcı aşk ve özgürlük kavramlarını nasıl da zekice harmanlamış:



(Şunları da dikkatle inceleyiniz)
https://www.grafikerler.org/logo-tasarimlari/3015-logo-nedir-nasil-olmalidir-2.html

Bütünlük
Tasarım işi, muhtelif parçaları üslub, renk ve yapısal özelliklerini bir potada eritip kaynaştırma işi değil midir? Sizin kullandığınız tipografik ve simgesel öğelerin her biri ayrı telden çalıyor; güneş, bitki grubu ve yazı arasında biçim ve üslub ilişkisi hiç yok. Mesela, biçimler esnek iken yazı oldukça sert! Halbuki:















Gördüğünüz gibi ama sert ama yumuşak; ama elemanlar arası uyum şart... Ayrıca tasarım elemanları rasgele birbirinin üstüne bindirilemez, yaklaştırılamaz. Çünkü, aksi halde oluşacak manasız kıymıklar, çıkıntılar ve öylece kalakalmış boşluklar gözü fena halde rahatsız edecektir.. Mesela TV harfleri de birbiriyle iyi ilişkilendirilmediği için o varla yok arası acaip boşluk orada öylece kalakalmış. Halbuki birleştirilmeliydi:






(Burada futbolcu karakteri stilize edilmediği/sadeleştirilmediği için, küçüldüğünde kaybolacak gereksiz pek çok detayın öylece kalmış. Not olarak düşmüş olayım)

Renk ve gölge
Başakta kullandığınız saf limon sarısı hem çiğ görünür hem de beyaz zeminde kaybolma riski taşır. Canlı altın sarısını tercih etmeliydiniz. Kullandığınız gölgelerin gerekliliği bir yana siyah olması oldukça sert. Halbuki sıcak bir atmosfer oluşturmak için renkli gri veya eflatuni tonları tercih edebilirdiniz.

Stilizasyon
Sarı renkte ki bitki gerçekten başak mı? Yani stilize formun ilk bakışta neye atıf yaptığını hissettirebilmesi gerekirdi. Araştırma yapsaydınız bolca örnek bulabilirdiniz sanırım.

Kontür
Genellikle bold-extra bold yazı karakterlerinde zeminden ayırmak ve vurgu için uygulanır. Kontür kalınlığıyla harfin et kalınlığı orantılı olmalıdır; mesela light-thin yazı karakterlerinin et kalınlığı zaten kontür kadar(hatta bazen daha da ince) olduğundan harflerin anatomisini zedeler ve boğar, yani kullanılmaz. Çizgi, ne et kalınlığını boğmalı, ne de görünmeyecek derecede ince olmalıdır. Halbuki sizin attığınız kontürlerin yanlış yazı karakteri ve renk seçildiğinden herhangi bir işlevi yok.

http://www.movieposter.com/poster/MPW-45355/Toy_Story_3.html
http://www.movieposter.com/poster/A70-7641/Toy_Story.html
http://www.movieposter.com/poster/MPW-13814/Chicken_Little.html
http://www.movieposter.com/poster/MPW-26179/Shark_Tale.html
http://www.movieposter.com/poster/MPW-12849/Herbie_Fully_Loaded.html
http://www.movieposter.com/poster/MPW-13485/Garfield.html

Ayrıca mümkünse logolar tek renk kullanımda da niteliği kaybetmeyecek şekilde tasarlanmalıdır.

(Ayrıca lütfen yorum yapan arkadaşların gerçek bir eğitimleri ve bilgisi yoksa arkadaşları yanlış yönlendirmekten kaçınsınlar)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Sayın yazar çizer forumda yorum yaptığınız hemen hemen her logo çalışmasının altını görseller ve linklerle doldurmak yerine tüm bunlar için tek bir konu açmanız yeterli olacaktır... Ayrıca her üye istediği çalışmaya site kurallarını ihlal etmediği sürece istediği şekilde yorum yapmakta özgürdür. Bu işi bilmeyenler yönlendirme yapmasın gibi bir kısıtlama yapamayız.
iyi forumlar dilerim.
 

yazarcizer

Üye
Kayıt
7 Nisan 2010
Mesaj
54
Tepki
1
Her tasarımın yorumu için ayrı ayrı bahisler, linkler ve örnekler gerektirdiği için öyle yapıyorum. Sanırım sizin kadar kafam çalışıyor sayın Nehir, bu yüzden yazdıklarımı okumadan lüzumsuz ve fevri müdahalelerde bulunmayınız.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@yazarcizer

Neye, kime ve nezaman müdahale edeceğimi çok iyi biliyorum yazarçizer. Yazdıklarını çok iyi okudum merak etmeyin.
Aynı linkler ve aynı mesajlar hemen hemen her mesajınızda var. Tek bir konu açarak o konuya link verebilirsiniz. Müdahale hatalarımı bana bildirecek merci siz değilsiniz. Forum kirliliğini önlemek açısından aynı konuları tek bir başlık altında toplamanız kurallar gereğidir.
Forum kurallarına daha fazla özen göstermeniz dileklerimle.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
Sayın Yazarçizer...
Adınız gibi genel kanı olarak tarzınız bu şekilde sanırım. Bu kadar kendini ağırdan satan ve ben bu işi biliyorum eğitimini aldım edasında durmaya çalışan biri olarak bir o kadarda edep yoksunu olduğunuzu üzülerek belirtmek istiyorum. Bu sebep üzerine mi forumdan uzaklaştırıldınız bilmiyorum ama, öyle ise bunun olmasını istemezdim. Çünkü, eleştiri oklarınızda dikkate alınması gereken hususlar var ve önemli. Şimdi ben buraya takılacak değilim. Ancak belirttiğiniz bir kaç hususa değinmem gerek.

Özlem Tv şu an yayında olan bir kuruluş. Adı, bir son dakika gelişmesi olmaz ise özlem tv olarak kalacaktır. Ancak yayın içeriği ve işlenecek bütün konular tarım ve çiftçi sektörüne yönelik olacaktır.
Her ne kadar kanalın adı değişmeli fikrini isteyenler olsa da alınan son karar bu yöndedir. Bu sebep üzere logoda Özlem tv ve tarım harmanlanmalı idi. Naçizane fikrim yukarıdaki uygulamalarda ortadadır. Teknik açıdan çok eleştiri getirmişsiniz. Dikkate alınacak püf noktalarınız olsa da benim çalışmamda söyledikleriniz çok aykırı durmuyor. Gerek kullanılan karakterin et kalınlığı gerekse figürlerdeki renk tonlamaları çok kötü değil. Hatta arkadaki simgeye bakatığınızda harf kalınlığı ince bile denebilir. Yalnız karakterin sert durduğu konusunda haklısınız. Ancak bu yumuşak olmalı diye bir kriter mi var? Sonuçta ulusal yayın yapan ve içeriği zor şartların altında yaşamaya çalışan bir kitleye hitap eden bir kanal bu. Aşk Tv değilki... Bu sebeple istemeden de iyi bir iş yaptığımı düşünüyorum.
Tabi, şu da varki illa içerikle isim aynı noktada buluşmayabilir. Örneğin Star Tv içeriğinin ulusal olmasına karşın adı ile içeriği çok farklıdır. Değil mi?...
ShowTv sadece gösteri üzerine mi yayın yapmalıydı. Çay Tv çaycıların dertlerinden başka bir dertle uğraşmamalı...
Bu konuları harmanladıkça inanın siz de işin içinden çıkamazsınız.

Bunca emek verip çalışmayı değerlendirdiğiniz için teşekkürler. Ancak benim açımdan gerek içerik olarak gerekse uslubunuz açısından, geçerli bir eleştiri, değildir.

Saygılarımla...
 

yazarcizer

Üye
Kayıt
7 Nisan 2010
Mesaj
54
Tepki
1
Evet yazar çizerim; rumuz değil, gerçekten..

Edep yoksunluğu ise laf; mesele tasarım yoksunluğu… Ciddi ciddi zaman ayırıp, problemleri somut örneklerle işaretlemek yoksunluk falan değil, edebin de, adabın da ta kendisidir. Konu ben değilim, bu yüzden örnekleri de başkalarının çalışmalarından seçtim, hoş kendimi nazara versem yine mahçub olan olmam. Logolarınızda ki temel aksaklıklardan bilgili ve dikkatli olmadığınız şıp diye anlaşılıyor. Ayineniz olan işiniz değil mi? Doktorculuk oynayana “sen doktor değilsin, daha nabız ölçmeyi bile bilmiyorsun” demek edep yoksunluğu değildir. Üstelik artık benim "geçersiz mi, önemli mi" nasıl tanımladığınızın pek anlaşılmadığı yorumlarıma uzun uzun cevaplar da vermişsiniz. Yani özür dileyiniz, ayıp edersiniz...

Şimdi bir kere bahsettiğiniz Show Tv tematik/showa yönelik kanal değil. İkincisi, logosunda ki yazı ve biçimler birbiriyle uyumsuz değil. Üçüncüsü, her parçanın konumunun yerliyerinde olduğu gayet net ve kullanışlı bir logo. O yüzden tekrar edeyim; tasarım elemanlarından yazı ve simgeler birbirine yabancı görünemez, bu yüzden renk-biçim-biçem ilşkileri kurulması şarttır. Kullandığınız MAJİSKÜL VE BOLD harfler de BAĞIRMA VE AĞIRBAŞLILIK hissini uyandırıyor, yani sert. Doğa ise canlılıktır, serinliktir, hayattır ki bu kavramlarla bu karakterler pek örtüşmez(tipografi eğitiminin gerekliliği).. Logolarınız küçüldüğünde algılanacak vasıfta da değiller; toparlanmamış detaylar kaybolmuş ve ekranın köşesinde ne olduğu pek anlaşılmayan dağınık bir lekeye dönüşmüş. Şu haliyle tek renk veya negatif olarak kullanıma da müsait değiller. Misal:
http://www.airties.com/about_tr.asp?s=3&dil=tr

Ayrıca stilizasyon, uyumsuzluk-kopukluk ve renk-gölge gibi problemlere daha önce değindiğim için tekrar etmeyeceğim ama şu kavram meselesini açmalı... Hikmet der ki; parmağa değil işaret ettiği yere bak! Love&Freedom veya falanca logoya değil, "işaret ettiği" temel tasarım prensiblerine bak ve anla(linkte ki diğer örnekler de kavramlaştırmanın nasıl yapılacağına, tema ve/veya isimden yola çıkarak nasıl zekice ilişkiler kurulabileceğine dairdir). Atıf yaptığınız kavramların "özel ve yegane" olması logonuzun da farkedilirliğini daha da kolaylaştıracaktır. Şu durumda özlem ile tarım temasını bir şekilde ilişkilendirmek mutlak şart değildir ama en akıllıca olandır(özlem ismi de gayet sıradan ve iyi bir seçim değil), zira sadece tarımdan yola çıkmak demek otlu-başaklı benzer onlarca logonun arasında karambole gitme riski taşır.

Hem kurum ismini, hem de temayı referans alan logolardan örnekler:







Özlem... Yolunu gözlemek, seyretmek, tv syretmek..?
Özlem… Baharı özlem, tomurcuklanan ağaçlara özlem, çiçeklenenlere özlem, çiçek ve göz, göz ve ekran..?

Göz... Göz bebeği, yeşil göz bebeği..?

Mesela çağrışım oynayarak kaç çeşit logo teması bulabilirsiniz hiç düşündünüz mü? Sadece Ö harfine kaç çeşit bitkili, gözlü, ekranlı, suratlı, belki güneşli simge iliştirilebileceğine dair hiç kafa yordunuz mu mesela? Bunun dışında belki sadece iyi seçilmiş yazı karakterinin gücüne yaslanarak çözmek te mümkün ama tematik bir kanal için hem riskli, hem de zor..

TV logosu yapıyorsunuz, ekranda her gün bilmem kaç kare/kere gözümüze gözümüze sokulacak bir işaretten bahsediyoruz. Ne kadar hassas davranmanız gerektiğini, ne kadar incelikli "fikrî ve görsel eleklere" ihtiyacınız olduğunu artık hesap ediniz. Evet bana değil, işaret ettiğim yerlere ve öğrenmeye bakınız:






























(şunu da okuyabilirsiniz)

http://www.grafikdefteri.com/2010/01/logo-tasariminda-sikca-yapilan-10-hata/

(Bu arada yönetici arkadaşların insaflı davranmaları erdemli bir davranış oldu)
 
Yukarı Alt