Photoshop web tasarım dersleri - 9 - slider yapımı

Kayıt
30 Aralık 2013
Mesaj
18
Tepki
43

Photoshopta Slider ve Haber Manşetleri Yapımı


Sliderlar, başta haber siteleri olmak üzere bir çok sitenin vazgeçilmez en önemli unsurudur. Haber siteleri son dakika haberlerini, önem taşıyan flaş haberlerini ve dikkat çekmek istediği haberleri sliderlar vasıtasıyla kullanıcılarıyla buluşturur. Ürün satan siteler, en özel ürünlerini slider alanlarına yerleştirip ilgi çekici bir sunum hazırlarlar. Şirket sitelerinde ise yapılan iş iç sayfalardan ziyade belli başlıklar altında slider içerisinde gösterilir.

Web sitesinde Slider önemi bu denli büyükken, haber sitelerinde bunu daha çok görüyoruz. Çünkü sliderlarını en çok güncelleyen siteler yine haber siteleridir.

Slider Tasarımının Önemi

Web sitemizi sürekli internet dünyasının en işlek caddesinde yer alan bir dükkana benzetiyoruz. Şimdi geldik dükkanımızın vitrinine. Bir müşteri kepenkleri inik bir mağazaya girer mi? Ya da dışarıdan bakıldığında içi hiç görülmeyen bir mağazaya. Girse bile ne bulur? Tıpkı bu mantıkta bizim sliderlar alanlarımız da müşteriyi – okuyucuyu en çok çekebilecek alanlarımızdan bir tanesidir, hatta en önemlisidir.

Günümüzde bir çok haber sitesi hazır sistem kullandıkları için, kendi tarzlarını oluşturamadan kötü bir kanalla tasarımlarını aktarmış oluyorlar. Biz haber sitemizi tasarlarken, renginden fontuna kadar sabit bir çizgi içerisinde ilerledik. Bu yüzden yaptığımız tasarım da amacımıza uygun olarak ilerliyor. Bu yüzden haber ajansları sitelerinde hazır sistemden ziyade haber yapan kurumun mecrasına göre özel bir tasarıma ihtiyaç duyar. Ayrıca sadece slider alanını tasarlamakla iş bitmez, o alanın içine yüklenecek olan görselin de önemi büyüktür. Biz görselimizi tipografisini bozmadan özel olarak kırparak slider alanımıza yerleştirdik. Bunu yaptıktan sonra hem tasarım artık bizim gözümüzü yormayacak hale geldi, hem de müşterimizin.

Gazetelerde ve afişlerde kullanılan özel başlık ve açıklama sistemi slider görsellerinde sıkça kullanılmalıdır. Önce büyük bir manşet, ardından altında açıklayıcı kısa bir metin ve haberin devamı için tıklayın vb. Bu sistem, okuyucunun uzaktan ilgisini çeken en güzel yöntemlerden birisidir. Okuyucu önce başlığı (istemese dahi) görür, eğer ilgisini çektiyse hemen altındaki açıklama metnine geçer, ondan da tatmin olduktan sonra haberin devamına adım atar. Burada web tasarımcısının işi bitmiştir, görev başarıyla tamamlanmış, haber ajansı da amacına ulaşmıştır.

Kaynak: Designus - Web Tasarım Dersleri Slider Yapımı
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Ali birşey soracağım. Oluşturduğun kırmızı zemin uzerinde resmi nasıl cropluyorsun. Ben yapınca direk croplağım ekran geliyor.diğer bölümler siliniyor. 3.20 inci dakkadaki yaptığın işlemi soruyorum.Umarım anlatabilmişimdir : )
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Demek istediğimi zaten anlatmışsın ama 20. dakikada :) o kadar sabretseymişim keşke : )
Neyse aynı yoldu zaten benimde bulduğum.
Bu arada ders için teşekkürler : )
 
Yukarı Alt