PHP Dersleri - 0

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Fi tarihinde (1995) Rasmus Lerdorf ASP, Perl gibi sunucu tarafında çalışan script'lerde (server side script) aradığını bulamadı. Ve kendi kendine, "Personel Home Page Tools" adını verdiği bir yeni bir SSS (server side script) geliştirdi, veritabanı konusunda güçlü, dinamik bir site tasarımı için ihtiyaç duyulan şeyleri sunabilsin diye. PHP'nin açılımı sonradan "PHP is a Hypertext Pre-Processor" halini aldı.... (http://www.php.net/manual/en/history.php adresinde PHP'nin tarihine göz atabilirsiniz...)

PHP tam olarak ne işe yarar?

Tek cevap: "Her işinize yarar!"... PHP o kadar gelişti ki, o kadar çok aracı size sunuyor ki, PHP biliyorsanız başka bir ihtiyacınız yok demektir. Çok basit bir kaç şey anlatayım: (yazacaklarımin %100 doğrudur ama sadece gaza getirmek için yazıyorum)

o PHP ile hiç bir resim işleme yazılımı kullanmadan kendi grafiklerinizi yaratabilirsiniz,
o Flash ve benzeri yazılımlara ihtiyaç duymadan Flash dökümanları yaratabilirsiniz ve bu konuda çok büyük bir avantajınız var: "Dinamik Sonuç" alırsınız.
o PHP bütün veritabanı sistemleriyle ortak çalışabilme yeteneğine sahip. En çok kullanılanlara örnek:
o MySQL (Benim seçimim)
o PostgreSQL (2. Seçimim :)
o MSSQL
o Oracle
o InterBase
o ve diğerleri...
o Ve ihtiyaç duyduğunuz bir şeyi bulamadınız, oturup yazın ekleyin ve paylaşın. (Bi ara Onurla PHP'nin Raytrace yapamadığını konuşmuştuk. Sanırım biz de oturup yazarız)

Evet, PHP işte böyle? Peki bunları nasıl yapıcaz... Herşey isteğe bağlı. Babam ben küçükken birşey derdi :"İnsan istediği herşeyi yapma yeteneğine sahiptir"... Hala da der. Ve bunu prensip edinmeli bir bilgisayar mühendisi... İşte PHP ile ben istediğim herşeyi yapma özgürlüğünü buluyorum.

Nasıl Kullanırım?

PHP platfrom bağımsızdır. Her platformda çalışabilir. Önce hangi web sunucuyu kullanacağınıza karar verin. Size önerim: "Apache" çünkü dünyanın benimsediği web sunucusu. O da platform bağımsız ve en güvenilir web sunucu. Bana sorarsanız Windows platformu kullanıyorsanız en iyi alternatifiniz PHPTriad veya benzeri paketler. Bu paketlerin içinde Apache, MySQL ve PHP geliyor. Ben PHPTriad kullanıyorum. Diğer platformlarda ise Apache, MySQL ve PHP zaten standart geliyor zaten (Linux, FreeBSD vs'de yani).

Bu arada PHPTriad'ın 2. versiyonundan sonra Sokkit adını alıyormuş. Web sitesinin adresi de http://www.sokkit.net

Kurdunuz sokkiti (ya da başka birini). Şimdi az çok php'ye genel bir bakış atalım...

PHP bir SSS (server side script). Yani PHP ile hazırladığınız web sitesine bağlanan bir kullanıcı sitenin sadece HTML çıktısını görür. Şöyle düşünelim bir program yazdık, derledik çalıştırılabilir kod (makine kodu) oluşturduk. O çalışabilir kod da çalıştığı zaman ekrana çıktı gönderir ve siz programın asıl kodlarını göremezsiniz. SSS'de de olay budur. Size HTML çıktı gönderir. Bu günün ilk php örneğini verelim ne dersiniz?


<html>
<body>

<?php

echo "selam";

?>

</body>
</html>


Bakın <?php diye birşey görüyorsunuz ben de görüyorum. Ona ben kendimce php başlama kodu diyorum. Başkaları ne diyor bilmem... Kafanızı karıştırmayım... PHP <? gördüğü zaman bundan sonra ?> görene kadar kodları yorumlamaya başlar (<?php yazarken php yazmak zoruda değiliz, sadece <? de yazabiliriz). Yorumlar ve çıktıyı gönderir. <??> dışındakilere de dokunmaz. Yani demin yazdığım kodun çıktısı şöyle olacak:


<html>
<body>

selam

</body>
</html>


Evet olay böyle... echo komutunu da tanıdık (echo bildiğimiz print fonksiyonun bir benzeri) PHP'nin yapısına ise C/C++, Java, JavaScript bilenler aşina olacaklar. Çok kolay bir kullanımı var. PHP'de değişken tanımlamak şart değil. Sizinle PHP konusundaki en kısa ve öz yorumumu paylaşayım:

"PHP, C/C++'ın yapısal gücüne, Basic'in de kolaylığına sahip! Tek eksiği de bizlerin hayal gücüyle sınırlı oluşu..."

ALINTIDIR
 
Yukarı Alt