Renk Üzerine Tasarımcıların Bilmesi Gerekenler ..

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76




Renk grafik tasarımcıların vazgeçilmez silahlarındandır. Rengi doğru kullanan tasarımcılar başarılı tasarım oluşturma yolunda devamlı öndedir.

Ancak özellikle tasarıma yeni başlayanlarda renk kullanımı ile ilgili önemli teknik sorunlarla karşılaşılmaktadır. (Baskı renkleri, ekranda gördüğüm gibi çıkmıyor, siyahlarım soluk çıkıyor vb)


- Kağıdın yüzey özelliği, renklerin algılanmasını ve görünüşünü etkiler.
Aynı renk, kuşe gibi yüzeyi işlenmiş bir kağıtta farklı, I. Hamur kağıt gibi yüzeyi işlenmemiş bir kağıtta farklı görülecektir.

- CMYK harici kullanılacak tüm özel renkler için renk seçimini mutlaka özel renk kataloglarından yapmalıyız (Pantone renk katalogu gibi).
Masaüstü yayıncılık yazılımlarının tümünde özel renk sistemlerinden renk oluşturmak mümkündür. Ancak bilgisayarda görülen bu renkler ile baskı sonuçlarının aynı olacağına dair bir garanti yoktur. Monitör kalibrasyonunun yapılmış olması, ekran ve baskı renklerinin en yakın sonuçlarda olması için temel kuraldır.

- Pantone kataloglarından özel renk seçiminde, baskıda kullanılacak kağıt cinsine göre (yüzeyi işlenmiş pürüzsüz veya yüzeyi işlenmemiş) ilgili türdeki renk rehber alınmalıdır. Aynı rengin, pürüzsüz ve işlenmemiş kağıtlardaki algılanması farklı olabilir.

- Pantone vb renk kataloglarındaki renkler zamanla solup orijinalliklerini kaybedecektir. 5-6 senelik Pantone kataloglarındaki renklerde farklılık oluşabileceğini unutmamalıyız.

- Ortam ışıklandırması, renkleri farklı görmemize neden olabilir.
Gün ışığında farklı görülen bir renk yapay ışıklandırmada farklı görülebilecektir.

- Baskıda CMYK renkleri ile, soluk siyah yerine parlak ve canlı bir siyah oluşmasını istiyorsak CMYK: 0/0/0/100 yerine, CMYK: 60/30/30/100 kullanabiliriz.
Ancak bu renklendirmeyi yazılarda ve ince çizgilere sahip şekillerde kullanmak baskıdaki en ufak renk kaymalarının hemen görülmesi sorununa yol açar. Bu nedenle parlak siyahı zemin ve büyük alanların renklendirmesinde kullanmak sağlıklı olacaktır.

- Tasarım aşamasından baskı sonuna kadar renkleri kontrol edebilmek ve tasarlanan renklerin basılmasını sağlamak amacıyla Spektral fotometre denilen renk ölçüm cihazları kullanabiliriz.


Alıntıdır..

 
Kayıt
12 Kasım 2008
Mesaj
35
Tepki
0
"CMYK: 0/0/0/100 yerine, CMYK: 60/30/30/100 kullanabiliriz.
Ancak bu renklendirmeyi yazılarda ve ince çizgilere sahip şekillerde kullanmak baskıdaki en ufak renk kaymalarının hemen görülmesi sorununa yol açar. Bu nedenle parlak siyahı zemin ve büyük alanların renklendirmesinde kullanmak sağlıklı olacaktır."

Kesinlikle katılmıyorum, bu konuda çok çekiyorum. Sİyah kesinlikle K:100 diğerleri 0 (Sıfır) Olmak zorundadır. Bir tasarımı ne olursa olsun baskıda en küçük bir sorunun bile işi mahvedebileceğini düşünmek zorundadır. Basılı işlerde siyah siyahtır. Siyahı koyulaştırmak diye bir terim yoktur. Siz siyahı gerçekten verirsiniz başka renkleri bulaştırmadan. Bu sizin çıktınızla yakın bağlantılıdır. Gidip de büyük ve önemli bir işi aydinger çıkışla yaparsanız zaten siyahınız yalan olacaktır. Ancak film çıkışı veya daha üst yollardan yapacaksanız gerisi baskıevinin sorumluluğundadır.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi ve baskıya işgönderenlerin hata yapmamaları için Siyah konusundaki yazdıklarınıza kesinlikle katılmıyorum. "Siyahı daha da koyulaştırmak diye bir terim baskı sisteminde yoktur"

Saygılar...
 
Kayıt
26 Eylül 2008
Mesaj
49
Tepki
0
merhabalar Serkan bey benim bir maruzatım vardı acaba yardımcı olabilir misiniz.corel programında ekrandaki renklerin kalibrasyon ayarları tam oturmamış acaba bu ayarı nasıl yapabilirim.
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Siyah zeminli baskılarda, siyahı canlandırmak adına (doyurmak için) CMYK: 30/0/0/100 şeklinde yani 100 siyaha, 30 mavi katarak kullanılmasını tavsiye ederim. Fakat yanlış anlaşılmasın çizgilere ve yazılara değil, sadece zeminde kullanılacağında 100 siyah, 30 mavi katarak doyurulabilir.
 

by.memox

Üye
Kayıt
4 Temmuz 2009
Mesaj
5
Tepki
0
@İbrahim Bulut


Merhaba;

Öncelikle grafiker değil ofset, tipo, serigrafi ve dijital baskı oparatörü olarak seslenmek istiyorum. Arkadaşımızın vermiş olduğu renk değerlerine bende katılmıyorum ama baskı yapılacak olan malzemenin mürekkep emicilik oranına göre sihay harici malzeme üzerinde baskıyı daha dolgun göstermek mahiyetinde diğer renklerdende ilave edile bilir. Mesela 170gr kuşe kağıt üzerine siyah zemin uygulamak isterseniz renk değerleri C20 M20 Y10 K100 olabilir ama 80gr 1. hamur kağıtta bunu uyguladığınız taktirde baskıda problem yaşaya bilirsiniz. Çünki kağıdın gramajı ve yapısı bu değerlere uygun değildir, bu değerlerin yerine C10 M10 Y0 K100 uygulanması daha doğru olabilir. Grafikerlik yolunda ilerlemeye çalışan bir çırak olarakta ben ofset ve dijital baskıda bu değerleri uyguladım ve şimdiye kadar problem yaşamadığımı belirtmek isterim.
 
Yukarı Alt