Resimin Bir bölümüne Link Verme - Usemap Kullanımı

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Bu anlatacağımız ders için Frontpage programından yardım alacağız. Sistemimizde kurulu olan Frontpage programını açtıktan sonra Insert / Picture / From File ( ekle-resim-dosyadan) menüsünden resmimizi ekliyoruz.



Daha sonra yukarda panelde boş bir yerde sağ tıklayıp Picture (Resim) panelini aktif ediyoruz ve sürükliyerek boş bir yere alıyoruz.



Resim panelindeki uygun seçme aracına tıklıyoruz. Link vereceğimiz resimin üzerine gelip faremizin sol tuşu ile basılı tutup link vereceğimiz alanı belirliyoruz. Resimde görüldüğü gibi ben kare bir alan seçtim.



Link vereceğimiz alanı seçme işlemi bittikten sonra elimizi sol tuştan çektiğimizde bize link verme penceresi gelecektir. Adres kısmına yönlendirmek istediğimiz sitenin,sayfanın linkini yazabilirsiniz. Eğer kendi yaptığınız başka bir sayfaya yönlendirecekseniz üst taraftaki Look in (Gözat) menüsünden ilgili çalışma klasörünüzü seçip dosyanızı bulabilirsiniz. Daha sonra yönlendirdiğiniz sayfa,çalışma yada resmin ne şekilde açılacağını belirteceksiniz. Bunun için Target Frame (Hedef Çerçeve) butonuna basınız. Resimde görüldüğü gibi ben New Window yani yeni pencere seçeneğini seçtim. Bu seçimden sonra Ok (Tamam) deyip yönlendirmeyi bitiriyoruz.



Eğer fare ile resminizin üzerine gelindiğinde ekranda ufak bir bilgilendirme mesajı göstermek istiyorsanız Screen Tip (Ekran Görünümü) butonuna tıklayıp gözükmesini istediğiniz mesajı yazabilirsiniz. Onaylamak için Ok (Tamam) butonunu kullanınız.



Bütün bu işlemler bittikten sonra File(Dosya) menüsünden Save(Kaydet) seçeneğini kullanarak çalışmanızı kayıt ediniz. Size önerim ilk etapda bilgisayarınızda çalışmalarınız için bir klasör oluşturun ve çalışmanızı oraya kayıt edin. Ben deneme adlı klasörüme kayıt ediyorum.


Çalışmanızı kayıt ettikten sonra ister Frontpage içinde F12 tuşuna basarak istersenizde ilgili çalışma klasörünüzdeki html dosyanızı çift tıklayarak çalışmanızı görüntülüyebilirsiniz.



Hatta çalışmalarınızla ilgili Frontpge programının kendisinin otomatik oluşturduğu kodları görmek isterseniz ekranın altındaki Code (Kod ) yada Split (Böl) seçeneklerini kullanabilirsiniz.



NOT ; Kayıt ettiğiniz çalışmalar html formatında olduğu için kendi bilgisayarınızda çift tıklayarak kendi browser ınızda (tarayıcınızda) görüntüleyebilirsiniz. Eğer dosyanızı internette bir sitede falan yayınlayacaksanız çalışma klasörünüzde images diye bir klasör oluşturun ve resimlerinizi oraya kopyalayın. Dersin başındaki resim seçme opsiyonunda bu images klasöründen resminizi çağırın. Aksi takdirde görüntülemede problem çıkar.
 

asqmm

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2010
Mesaj
9
Tepki
0
örnek bir site oluiştursaydınız çok faydalı olurdu şimdi oldumu olmadımı yada bir sorun çıkarmı anlamadım :)

pront fagenin hangi sürümünü kullanıyorsunuz hep sahte linkler var yüklenmiyor hiçbirisi yada bir link verebilirmisiniz?
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
@asqmm

Örnek bir site derken zaten örnek bir çalışma oluşturdum ve internet explorer da görüntüledim. Yok siz net ortamında görmek istiyorsanız dersimizin not kısmında da yazdığım gibi bir host ( dosya barındırma) sunucusuna FTP programlarıyla yüklemeniz lazım. Ücretli olmaasın diyorsanız ücretsiz host alanı veren siteler var. Sorun çıkmasını istemiyorsanız resimlerinizi images klasörüne atın ve ilk resmi çağırırken burdan çağırın..
 

asqmm

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2010
Mesaj
9
Tepki
0
abi yaptım oldumu bilmiyorum ama olmuştur heralde :D çok sağol Allah razı olsun senide yorduk
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
@asqmm

olup anlamadığını anlamak çok basit
yaptığın sayfayı ".html" uzantılı kaydet
kaydettiğin internet simgeli dosyayı tıkla
web siten açılır kontrol edersin
sanki internet üzerinde yayındaymış gibi

:grafikerler:
 

asqmm

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2010
Mesaj
9
Tepki
0
@Abdullah Şahin

oldunuz ya biliyorum bana acemi gibi davranmayı lütfen konu için tekrar teşekkürler repide verdim ama öyle hosttan girmişsiniz htm ye kadar anlatmışsınız gerek yok kaç senedir bu işlerdeyim 6 sitem var birde ana sitem olsun istedim portal tarzı birşey ondan sormuştum güzel bir program başka ne işe yarıyor bilmiyorum birtek :)

herkese ve herşeye teşekkürler yaşasın grafiklerler.org :D
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
Bu kadar az bilgiyle senelerdir bu alan üzerinde çalışıp resime link vermeyi bilmeden 6 tane site yapmak büyük başarı gerçekten....
 
Yukarı Alt