Ressam, neyzen, tezhip ve minyatür ustası ahmet yakupoğlu

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
http://ahmetyakupoglu.dpu.edu.tr/

1920 yılında Kütahyada doğdu.

Ortaöğrenimini Kütahya’da tamamladı. 1941 yılında ,Kütahya’ya gelen Süheyl Ünver’in onu keşfetmesi ve delaletiyle, şimdiki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan bu akademinin, Feyhaman Duran atölyesinden 1945 yılında mezun oldu.

Bu arada yine Ord. Prof. Süheyl Ünver vasıtasıyla Neyzen Halil Dikmen’in ney talebesi oldu. Aynı zamanda, hayatında en çok değer verdiği insan olan Süheyl Ünver den Tezhip ve minyatür öğrendi.

O dönemde Pariste sergi açabilecek seviyede bir ressam olduğu halde, memleketi olan Kütahya’ya dönmeyi ve tabiatı resmetmeyi tercih etti. Kütahya’da Türk Musikisi çalışmaları başlatarak, başta ney olmak üzere pek çok klâsik Türk Müziği enstrümanını gençlere ve isteklilere öğretti. Kaybolmak üzere olan Rebap sazını yeniden canlandırarak öğrenilmesini sağladı. Onlarca kişiye ney üflemeyi öğreterek Kütahya’nın, bir neyzenler şehri olarak anılmasını sağladı. Neydeki tercihi Şah akordu idi. O yıllarda İstanbul radyosunda neşriyatlara (yayınlara) katıldı.

Tablolarında öncelikle Kütahya ve çevresideki tabiatı resmetmiş, kaybolan sokak ve tarihi yapıları günümüze taşıyan bir ressam olarak kültür ve sanatımıza büyük bir hizmet vermiştir. Resimlerini herhangi bir çizim veya tasarım yapmaya gerek duymadan, yağlı boya veya sulu boya ile doğrudan tuval, ya da bulabildiği her türlü malzeme üzerine yapmıştır. Her türlü suyu olağan üstü bir güzellikte tablolarında adeta akıtmıştır. Bu yüzden suların ressamı olarak da anılmaktadır.

Kütahyanın dışında başta İstanbul olmak üzere, Konya, Bursa, İznik, Antalya, Amasya gibi bir çok şehirden, artık birer belgesel vasfını taşıyan resimler yapmıştır.



 

Dosyalar

Son düzenleme:

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Bu güzide sanat insanını tanıma imkanı için
Teşekkürler paylaşım adına...
 
Yukarı Alt