Sayfa İçi BlokLar

Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
533
Tepki
6
şimdi <center> kodundan daha gelişmiş bir bloklama aracını öğrenelim: <div> Bu kod ile HTML sayfalarını kısımlara ayırırız. CSS derslerinde öğreneceğimiz tarz yaratma yöntemleriyle kullanılır genelde. Şimdilik align parametresini kullanabiliriz. <div align="center">...</div> kodları, <center>...</center> kodlarının işlevini görür. span kodu da div koduyla aynı işlevi görür ama span kodunun align parametresi yoktur. Not: <span> kodunu Netscape Navigator 5 desteklemiyor.




Kod:
<html> 
<head> 
  <title>falan fiLan</title> 
</head> 
<body> 
<div align="center" style="font-size:24pt; color:crimson"> 
  Bir Gölgenin Peşinde  
</div><br> 

<div style={"text-align:justify"}> 
 Bir ön öğretimden geçmiş bazı kuşlarda daha da belirgin bir yetenek saptanmıştır. Çok sayıda ustalıkla yapılmış deney, yiyeceğini iki küçük tahıl yığını arasından seçmeyi öğrenmiş bir saka kuşunun, genel olarak üçü birden, üçü ikiden, dördü ikiden, dördü üçten ve altıyı üçten ayırmayı başardığını göstermiştir. 
</div><br> 

<div style="font-family:comic sans ms; text-align:justify"> 
 Ön öğretim olmaksızın birden üçe ya da dörde kadar giden somut nicelikleri açıkça tanıyabilen bülbüllerin, saksağanların ve kargaların durumu daha da dikkate değer. İşte ünlü bir örnek: Bir şato sahibi şatonun gözetleme kulesine yuva yapan bir kargayı öldürmeye karar vermiş. Kuşu birçok kez ansızın yakalamaya çalışmış, ama o yaklaşınca karga yuvasını terkedip yakındaki bir ağaca konuyor, adam kuleden ayrılır ayrılmaz geri dönüyormuş. Sonunda bir gün bir hileye başvurmuş adam: Arkadaşlarından ikisini kuleye çıkarmış; bir süre sonra biri çekip giderken öteki kulede kalmış. Ama bu oyunu yutmayan karga, yerine dönmek için ikincisinin de gitmesini beklemiş. Sonraki sefer ikisi daha sonra uzaklaşacak olan üç kişi çıkılmış.: Üçüncü adam kargayı yakalama fırsatı bulurum diye bekleyedursun, kanatlı kurnaz ondan çok daha sabırlı çıkmış. Deney birçok kez baştan alınmış, ama hep başarısız. Sonunda hilenin dört ya da beş kişiyle işe yaradığı, karganın aynı anda üç ya da dört kişiden fazlasının varlığını görsel olarak kavrayamadığı ortaya çıkmış. 
</div><br> 

<div style="color:#0000ff"> 
  Bu davranışlar çok ilginç, çünkü hayvanlarda zaten bulunan insan güçlerinin modellerini oluşturuyorlar.  
</div><br> 
<div style="font-family:courier"> 
 Evcil hayvanlar örneğinde kümelerin eşitliği ya da eşitsizliği kavramının gelişmemiş bir çeşit algısı söz konusu, ama ancak sayıca düşük öbeklemelerde kendini gösteren bir algı. 
</div> 
</body> 
</html>




Bu uzun uygulamada henüz öğretmediğim style="..." parametrelerini kullandım. Sizler uygulamayı incelediğiniz zaman bu parametrelerin ne işe yaradığını anlamışsınızdır. style="..." parametresiyle veya <style>...</style> kodu ile ilgili ayrıntılı bilgileri CSS derslerimizde göreceğiz. Şimdilik <div> kodu ile sayfa bölümlemesi yapmayı göstermek için kullandım; sizin için de bir ön çalışma olmuş oldu. Bu uzun uygulamayı daha da uzatmamak için <div> kodlarını birer paragrafı kapsayacak şekilde kullandım; elbette bu kodları bir sürü paragrafı kapsayacak şekilde kullanabilirsiniz. Yukarıdaki uygulamada <div> kodu yerine <p> kodunu kullanmak daha mantıklı olurdu; style="..." parametresi bu kod için de geçerlidir. Bu söylediklerim span kodu için de geçerli ama bu kodun align="..." parametresini desteklemediğini tekrar hatırlatırım. (Bu bir eksiklik değil, style="..." parametresiyle bunu kolayca aşarız. Yukarıdaki uygulamayla ilgili son birşey daha: dikkatinizi çektiyse style="text-align:justify" parametresi ile paragrafı iki yana yasladık. (Şimdilik tiyo olarak kullanın, CSS dersinde konunun tamamına hakim olacaksınız, bunları herkes göstermiyor, değerimi bilin.: ) )
 
Yukarı Alt