SEO için domain seçimi ve URL ayrıntıları

JustinLive

Üye
Kayıt
1 Temmuz 2010
Mesaj
129
Tepki
7
Detaylı SEO checklist başlıklı yazı ile giriş yaptığım SEO checklist yazı dizisini, ikinci maddesi olan “Domain ismi, subdomain, directory name(subfolder)” ile devam ettirmek istiyorum. Bu yazıda SEO'ya uygun nasıl domain seçeriz, seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor gibi temel bir kaç unsurdan bahsedip, SEO ile ilgili yaptığımız çalışmalarda subdomain mi yoksa subfolder mı kullanırsak daha başarılı oluruz konularına değineceğim. Çok temel konuları yazıyorum bende farkındayım ancak önce zemin oluşturuyorum. Yavaş yavaş ileri düzey yöntem ve taktikleri sizinle paylaşacağım.




SEO için domain seçimi

Herhangi bir web projesine başlamadan önce ilk düşünülmesi gereken adımlardan birisidir domain alımı. Çünkü geri dönüşü yoktur ve sitenin geleceğini belirler. İşte bu adımda dikkat etmemiz gereken bir kaç unsur var. Buyrun beraber bakalım:

- Sitenizin amacı nedir? Kitap mı satacaksınız yoksa oyun mu oynatacaksınız? Önce bunu belirleyin. Amaç belirlendikten sonra bir önce ki yazımda bahsettiğim seo için anahtar kelime seçimi başlıklı yazıda da anlattığım gibi sitenize trafik çekmek istediğiniz anahtar kelimelerinizi belirleyin. Fark ettiyseniz daha domain almadan amacımız doğrultusunda bazı anahtar kelimeler hedefliyoruz çünkü bu hedeflediğimiz kelimeleri analiz edip domain seçiminde kullanacağız.
- Amacı belirledik (kitap satışı yapacağız), anahtar kelimelerimiz de hazır (kitap, kitap oku, ekitap). Hazırladığımız bu verileri analiz edip, alınan domainleri araştırıp, anahtar kelimelerimizin ortak olduğu bir kelimeyi domainde kullanabiliriz.(özellikle arama hacmi yüksek kelimelerde 1. sırada yer almamızı sağlayacak yegane unsurdur)
- Sıfırdan bir domain alıp SEO sürecini uzatmak istemiyorum diyorsanız anahtar kelimelerinizin çerçevesinde başkaları tarafından satılan yada düşen domainleri takip edebilirsiniz. Bu size SEO açısından zaman kazandıracaktır. Nasıl yani? Şöyle ki; Google'ın eski domainleri güveni daha fazla olduğu için buradan zaman kazanmış olacaksınız. Eğer bu şekilde bir alım söz konusu olacaksa domainin herhangi bir arama motorundan ban yeyip yemediğini araştırmakta fayda var.
- Domaininiz olabildiğince kısa ve öz olsun. Gereksiz işaretler (orta tre) gereksiz kelimeler içermesin.
- Mümkünse .com olsun. Olmuyorsa net yada org olsun. Com uzantılı domainlerin SEO açısından çok azda olsa daha faydalı olduğunu düşünüyorum.

Subdomain & Subfolder

Subdomain (alt alan adı), subfolder (alt klasör) kullanımlarını nasıl yapmalıyız? Detaylara girmeden önce nelerden bahsediyorum örnekleyeyim:
Subdomain: forum.siteadresi.com
Subfolder: siteadresi.com/forum/ (sonda ki slash olmalı mı olmamalı ayrı bir yazıda değineceğim)
Üzerinde konuşacağımız kavramlar bunlar. Wordpress sitemiz var ve forum kuracağız. Subdomaine mi kurmalıyız yoksa subfolder yeterli olur mu? Tabi ki subdomain altında kurulum yapmalıyız. SEO açısından en sağlıklı durum budur. Çünkü sitenin genel içeriğinin dışında farklı bir alanda yapacağı yayınlar için genelde subdomain tercih edilir. Google bunu ister, bunu sever.
Subdomain 'in indexlenmesi daha kolay ve sağlıklı olur subfolder 'a göre. Bunu bizzat yaşadığım için rahatlıkla söyleyebilirim. Bir portalınız var ve emlak scripti kurup emlak üzerine çalışmalar yapmak istiyorsunuz sakın ../emlak/ altında kurulum yapmayın! emlak.siteadresi.com verebileceğiniz en sağlıklı karardır. (e ben bunları zaten biliyorum ilyas diyorsan sabret SEO checklist yazı dizisinden sonra okuyacakların seni heyecanlandıracak)
Subfolder'ı ne zaman kullanacağız diyorsan aslına bakılırsa .htaccess (php için akıllı url aracı -asp için IIS üzerinde dll yazarak bu sorun çözülebiliyor-) 'ten sonra pek gerek kalmıyor. Çünkü tüm makalelerini, sitendeki sayfaları bu akıllı sistem sayesinde yönlendiriyorsun ve öyle bir dizin olmadığı halde varmış gibi görünüyor. (wordpress bu konuda enfes bir içerik yönetim sistemi.)
 
Yukarı Alt