Sigara yasağı

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık genelgesinde kapalı alan; sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler olarak tanımlanmaktadır.

Toplumun ekseriyetinin müptela olduğu ve isteyerek yaptığı(alışkanlıkları) işleri yasaklamada belli bir yöntem vardır. Derece derece caydırıcı önlemlerle alışkanlıklar azaltılır. Çoğunluktan azınlığa geçtikten sonra kesin yasak konur. (Bakınız: Kur'an'daki içki yasağı).
Merak ediyorum, sigara yasağının bu derece keskin gelişinin gerekçesini.
1-Avrupa Birliği Uyum yasayarı gereği dayatma mı?
2-Yüksek miktarda yasağa uyulmayacağı hesaplanakak kesilecek cezalarla sinsice boşalan bütçeyi doldurmak mı?
3-İthalat ve kotalarla köşeye sıkıştırılmış tütün üreticilerini tamamen ortadan kaldırmak mı?
4-Gerçekten sağlıklı bir ortam oluşturmak mı?
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Bu saydıklarınızın herbiri veya birden fazlası aynı anda düşünülmüş olabilir. Ama netice itibariyle sağlıklı bir ortam oluşacağına eminim.
 
Kayıt
10 Ekim 2008
Mesaj
1.085
Tepki
62
Tiryakiler için kötü bir uygulama ama Türkiye için çok güzel ve büyük bir adım. Bu uygulamada emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Dumansız hava sahası ve sağlıklı gelecek nesiller...
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
İnşaallah "Yasak Elma" ektisi yaratmaz bu uygulama...
Ve de satışını da yasaklayarak mafyanın ekmeğine yağ sürmezler umarım...
Gerçi şu an satışı serbest içmesi yasak, oldu olacak satışını da yasaklayalım dedikleri anda yeni mafyalarımız ortaya çıkıverir anında...
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Bana göre insanların önce yaşamlarını düzeltmeleri gerekir. Yaşam kalitesi düzelen insanlar yasak olmasına bile bakmadan, her türlü sağlık konularıyla yakından ilgilenirler. AB'den bahsediliyor bu yasak için, peki, bu gün bir AB ülkesinde yaşamsal sıkıntılar var mıdır? Varsa ne kadar vardır?

Tanıdığım birçok İngiliz dostum, bu gün sahil kesimlerinde işsizlik maaşı ile ev sahibi olmuş ve yaşamlarını sürdürmekteler. Üstelik insanlarımız gibi sıradan değil, üst düzey bir yaşamdır sürdürmüş oldukları, bunların birçoğu sigara kullanmamaktalar, sebebi ise sağlıklı yaşamaktır. Fakat o insanların sağlıklı yaşamaları için bir nedenleri var, bu neden, daha uzun ve rahat yaşamak felsefesi üzerine kuruludur.

Bu gün yurdum insanı, bırakın sağlıklı yaşamayı, hayatından bezmiş vaziyetteyken, siz kime sağlıklı yaşam konusunda dayatmalar yapacaksınız.

Ben size neler olacağını söyleyeyim. Çok yakın zamanda zaten yaşamın ağır şartları ve stres altında ezilen insanlarımız kavgalara karışacaklar, hır, gür, alacak başını gidecek. Mekan sahibi zaten sinek avlamaktan iş yapamıyor, gelen müşteriye öte git diyecek durumu yok, bir, iki, üç derken, sonunda müsaade etmek zorunda kalacak. Zabıtası ya da işgüzar bir kaç kişi, bu olaya müdahale edecek ve sonrası zaten malum.

Psikolojisi yıkılmış, stres altında, ne yapacağını şaşırmış olan insanlarımıza, böyle dayatma kanunlar, ancak karmaşa çıkartacak ve yeni olaylara meydan verecektir. Bir toplumun daha sağlıklı yaşaması için, ekonomik yönden rahatlatmak gerekmektedir. Ben nasıl bir yönetim anlayışı içinde olduğunu bilmediğim yöneticilerin, böylesine dayatma kanunlarla, neden uğraştıklarını çözemiyorum açıkçası.

Sorun sağlıklı yaşatmaksa bireyleri, önce sağlıklı bir geçim kaynağı sağlayın, sağlıklı bir geçim, sağlıklı toplumların türemesine vesile olacak en önemli kanundur.

Daha şimdiden, gazetelerin üçüncü sayfalarını ben görebiliyorum. Şu an yaz ayındayız ve kışı düşünmek bile istemiyorum. Alkolü alan bir adamı, orada sigara içmekten alıkoymaya çalışacak işletmecinin vay haline. İnsanlar bu yasaklarla sigarayı mı bırakacaklar?

Hiç sanmıyorum...

Not: Sigara kullanmıyorum...
 
Yukarı Alt