stok kullanımı

yumnu

Üye
Kayıt
22 Temmuz 2010
Mesaj
11
Tepki
0
Merhaba Stok resimlerinin,fontların,brushların vb. tasarım araçlarının kullanılmasında kullanım koşulları nasıl oluyor? Dosyayı indirirken "read me" diye dosya oluyor mesela sadece kişisel kullanım içindir yazıyor fakar kalan diğer brush ve fontlar için ne geçerli ?
Yani internetten indirdiğimiz bir font u özgürce kullanıp sonra bu tasarım bi dergide yayınlanabilir mi fontu üreten kişi hak iddia etmez mi (aynı şey stok,brush,texture ve background içinde geçerli)
Paralı bile olsa parası ödendikten sonra rahatça kullanabiliyor muyuz?

Bir de herhangi bir tasarım ürettikten sonra dijital ortamda veya normal gündelik hayatta hırsızlığa karşı nasıl koruyabiliriz.Bunun için ne yapmak gerekir nereye başvurmak gerekir?

Bu konularda beni bilgilendiren olursa gerçekten çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@yumnu

Stock görsellerde bedava olsa bile belirli bir baskı adedi vardır. Yasal olarak bu sınırı aşamazsınız. Bazılarında ise sadece kendinize özel yani bilgisayarda duvar kağıdı vs olarak kullanabilirsiniz. Ticari amaçlarla kullanamazsınız. Her görselde bu şartlar farklılık gösterebilir bu nedenle kullanım şartlarını iyi okumak gerekir. Satın alsanız bile ödediğiniz paraya göre lisans paketleri vardır. Brushlar ise genelde kullanım aşamasında üzerinde deformasyon yapıldığı için büyük bölümü lisanssızdır. ve bir brush'ın büyük bir çalışma üzerinde yüzlerce brush için ayıklanıp "bu benimdir. telif hakkı isterim" denmesi açıkcası oldukça zor bir olaydır. Para ile satılan brush lar ise tasarımcıların ürettiği ve piyasada pek olmayan brushlardır fakat artık bir brushla aynı görsellikte milyonlarca brush var piyasada. Ve iyi derecede photoshop kullanan birisi zaten kendisi de üretebilir bunları. Font olayına gelince çok nadiren satın alınarak kullanılan fontlar vardır bunlar da ya büyük firmaların logo yapımında veya büyük dergi ve gazetelerde kullanılan fontlardır. Fakat yine aynı şekilde para ile satılan bir fontun nerdeyse birebir aynısını ve farklı bir isimde bedava olarak bulmak mümkün.
Kisacası, Logo, Tescilli bir fotoğraf, slogan, vs dışında, bir font veya brush kullandığı için ceza alan birisini hiç duymadım. Bunun takibi çok zordur ve sanırım Türkiye'de bu gibi durumlarla pek uğraşmıyorlar. Bir fontta örneğin bir harfin oranı atıyorum 50 pt=5 cm ise, aynı fontu 50 pt = 5,2 cm yaparak başka bir font üretmek ve başka bir isim vermek mümkün.
Bu durumda başlıca çekinmemiz gereken görseller, logolar, fotoğraflar, tescilli reklam sloganları, ve isimler.
 

yumnu

Üye
Kayıt
22 Temmuz 2010
Mesaj
11
Tepki
0
@Erkan_Nehir


gerçekten çok teşekkür ederim çok bilgilendirici bir cevap olmuş
 

fogbird

Üye
Kayıt
31 Temmuz 2008
Mesaj
76
Tepki
1
Sırasıyla gidelim,
1- Fontlar:
İlgili üreticisinden yasal telifi ödenerek alınması gerekir. Fontlar büyük çoğunlukla tek kullanıcılı yani bir bilgisayar için satılır. 2 ve daha fazla kullanıcılı font için ayrı ve özel sözleşme yapılması gerekir. ayrıntılı bilgi için bakınız:
http://www.adobe.com/tr/aboutadobe/antipiracy/ff_faq.html
2- Fotoğraflar:
Fotoğraflar RM (rights Managed), RF (royalty free) ve CD şeklinde farklı format lisanslarıyla satılır.
RM: Korumalı satış. Siz fotoğrafı aldığınız ve parasını ödediğiniz süre boyunca aynı sektöre ya da tüm sektörlere başka satış yapılmaz. Pahalıdır. Kullanılan yer ve istenen koruma süresi fiyatı belirler. RM satışlı fotoğrafların yasadışı kullanımında tazminat davaları çok ağırdır.
RF: Belli bir süreliğine telif haksız kullanım hakkıdır. Örneğin bir broşürde kullanmak üzere aldınız, bir kaç broşürde kullanabilirsiniz. Birden fazla medyada ve 500 bin adet baskının üzerinde genişletilmeş lisans alınması gerekir. Yani hem broşürde, hem cd'de, hem web üzerinde hem de gazetede kullanacağım derseniz genişletilmiş lisans almanız gerekiyor. Bunun telif hakları ihlali durumunda Türkiye'de neler olabileceğini yakında hep beraber göreceğiz.
CD: Bir cd içine konmuş belli sayıdaki fotoğrafa RF koşullarında kullanım hakkı sağlar. Standartları RF lisansıyla hemen hemen aynıdır.

Telif hakkı ihlali sadece yasadışı kullanım için geçerli değildir. Telifli görseli çoğaltmak, dağıtmak, dağıtılmasına zemin hazırlamak da aynı suça girer.

Kendi çalışmanızı nasıl koruyacağınız konusu ayrı ve uzun bir konudur.

Saygılarımla
Naci Yavuz

not: Bu konu ile ilgili şöyle bir başlık daha vardır.
https://www.grafikerler.org/grafikerlerin-yasadiklari-sorunlar/19392-telif-haklari-ihlalleri-ve-cozum-yollari.html
 

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
Yumurcak TV'nin sevimli karakteri Caillou tek kelimeyle çocukların kahramanı ve onların gönlüne taht kurmuş durumda. Hal böyle olunca, onun adı ve sevimli görüntüsüyle satışa sunulan esyalar büyük ilgi görüyor. Tabi bu ilgi, korsancıların da iştahını kabartıyor.

Caillou'nun lisansı Türkiye'de sadece bir firmada. Onun izni dışında Caillou ürünlerinin basılması ve satılması da yasak. Bunu yapanlar ise suç işlemiş oluyor. Bu yüzden bugün polis nezaretinde bazı firmalara baskın yapıldı.

Caillou'nun da korsanı çıktı - Video

http://caillouturkey.com/

TSRŞB, sigortanın önemini çizgi kahramanlarla anlatıyor.Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), yeni reklam kampanyasında sigortanın önemini Warner Bros’un herkesin yakından tanıdığı ve sevdiği Looney Tunes kahramanları aracılığıyla anlatıyor.

TSRSB'den Yeni Reklam Kampanyası | Türkiye Sigorta ve Reasürans Åirketleri BirliÄŸi
 
Yukarı Alt