Surekli hamburger,pizza yemek kalp krizi riskini artırıyor

Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
221
Tepki
1


Beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırmaya göre kızarmış ve tuzlu gıdaları salatalarla değiştirmek kalp krizi riskini üçte bir oranında azaltıyor.
Circulation dergisinde yayınlanan araştırmada tam 52 ülkeden 16 bin kişinin beslenme alışkanlıkları incelenmiş ve küresel boyutta üç farklı beslenme düzeni belirlenmiş.
Tipik Batı tarzı diyeti uygulayanlar, yağ, tuz oranı yüksek ve kırmızı et açısından da zengin besleniyorlar.
Dünya genelinde herhangi bir toplumda, kalp krizi riski taşıyanların yüzde 30'unun bu diyeti izledikleri belirtiliyor.
Ancak ölçülü, mevye - sebze açısından zengin bir diyetle bu riskin üçte bir oranında düşürülmesi mümkün.
Asya tipi diyet uygulayanlar, tofu benzeri soyalı gıdalar yiyor, soya ve benzeri soslar kullanıyorlar ancak bu da kalp krizi riski açısından çok da büyük bir fark yaratmıyor.
Ancak araştırmacılar, Asya tipi diyetin, örneğin çok tuzlu olan soya sosunun kalbe zararları bilinmesine rağmen, yine de çeşitli koruyucu besinler sayesinde dengelendiğini savunuyorlar.
Uzmanlar, kalp krizi geçirmiş 5561 kişiyle, çeşitli kalp rahatsızlıkları yaşayan 10646 kişinin, 19 gıda grubundan oluşan bir soru listesine yanıt vermelerini istemiş ve böylece beslenme risklerini tespit etmişler.
Buna göre Batı tarzı beslenenlerin, hiç kırmızı et ve kızarmış yemek yemeyen ya da çok az yiyen kişilere kıyasla, yüzde 35 oranında daha fazla kalp krizi geçirme riski taşıdıkları ortaya çıkmış.
Batı tarzı beslenmenin kalp hastalıklarına kapı açtığı biliniyor, aşırı tuz kullanımı yüksek tansiyona, yanlış yağ seçimi ise kan dolaşımı tıkanıklıklarına yol açabiliyor.
İngiltere Kalp Vakfı'ndan Ellen Mason ise beslenme sorunlarının küresel anlamda asıl altının çizilmesi gereken noktayı şu sözlerle açıklıyor:
"İster Bolton'da ister Bombay'da yaşayın, ister İngiliz, ister Afrikalı ya da Asya kökenli olun. Asıl hayati önem taşıyan şey, tuzlu, kızarmış ve yağlı gıdaları minimum düzeye indirmeniz ve sebze - meyve tüketimini artırmanızdır.'
 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Zaten yağlı yiyeceklerin-daha doğrusu fast-food diyebiliriz- kanser riskini arttırdığını biliyoruz ama hala yemeye devam ediyoruz:)
Zaten derler ya nerde zararlı bişey var o lezzetlidir diye..
 
Yukarı Alt