Sürrealizm (Gerçeküstücülük)

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Evet sanat akımlarını inceleyip şöyle bir okuyorum ara ara. Gelip görün ki benim en sevdiğim Sürrealizmin eksik olduğunu fark ettim ve naçizane tamamlamak istedim. Öncelikli olarak alışılageldik temel bilgilerle konuya giriş yapalım.

Gerçeküstücülük ya da sürrealizm, Avrupa’da birinci ve ikinci dünya savaşları arasında gelişmiştir. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır. 1924'te "Manifeste du Surrealisme"i (Sürrealizm Manifestosu) hazırlayan şair Andre Breton'a göre gerçeküstücülük, bilinç ile bilinç dışını birleştiren bir yoldur. Gerçeküstücülük akımı, gerçek dışı anlamında değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır.

Sigmund Freud’un teorilerinden etkilenen Andre Breton için, bilinçdışılık düş gücünün temel kaynağı, deha ise bu bilinçdışı dünyasına girebilme yeteneğiydi.

Breton’un yanı sıra Louis Aragon, Benjamen Peret, otomatik yazı yöntemleri üzerinde deneyler yaptılar. Kendi söylemleriyle, "gerçeküstü dünyanın düşsel, cinsel, sapkın imgelerini geliştirmeye" başladılar. Bu şairlerin dizelerindeki sözcükler, mantıksal bir sıra izlemek yerine bilinçdışı psikolojik süreçlerle bir araya geldiği için insanı irkiltiyordu.

Gerçeküstücülük, yöntemli bir araştırma ile deneyi ön planda tutuyor, insanın kendi kendisini irdeleyip çözümlemesinde sanatın yol gösterici bir araç olduğunu vurguluyordu.

1925’ten sonra gerçeküstücüler dağılmaya, başka akımlara yönelmeye başladı. Ancak bu akım, resimden, sinemaya, tiyatroya kadar bir çok sanat dalını derinden etkiledi. Andre Breton’un yanı sıra P. J. Jouve, Pierre Reverdy, Robert Desnos, Louis Aragon, Paul Eluard, Antonin Arnaud, Raymond Queneau, Philippe Soupault, Arthur Cravan, Rene Char, Federico Garcia Lorca, Salvador Dali gerçeküstücülük akımının önemli isimleridir.

Kaynak
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Devam etmek gerekirse, bu sanatı görsel olarak en iyi icra edenler Dali' den bazı örnekler aşağıdaki gibidir;






En çok sevdiğim tablolarından biridir.



 

nuriQocca

Üye
Kayıt
22 Temmuz 2009
Mesaj
219
Tepki
5
Güzel konu, öncelikle teşekkürler, Salvador DALİ en bilinen, ünlü temsilcisi diyebiliriz.
En bilindik çalışmalarından birisi de 'belleğin azmi' isimli çalışmadır;

 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Salvador Dali resimdeki o özel dehası bir yana eşiyle tanışmasından sonra, sanatını icra etme şevki ve motivasyonu farklılaşmış biridir. Malumunuz yazar çizer takımından olupta kalbindeki o güçlü duygu harekete geçmeden ilhamı tam anlamıyla yakalayan olamaz, bu etkiler Dali' de de görülmüştür. Ki eşinin vefatından sonra kendisini sosyal hayata kapamış ve hiç eser vermemiştir.



Salvador Dali



Dali ve eşi Gala
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Dali' ye değinilecek daha bir çok eser söz konusu evet ama Andre Breton' nun Çılgın Aşk eserine dair küçük bir giriş yapmak isterim.



okuyanlar ya da okuyacak olanlar bilir ki kitaptaki şu özel not, ziyadesi ile herkesin temennisidir "Dilerim çılgınca sevilesiniz". Evet kitaba dair ön açıklamada bu yer alıyor ama es geçmemek gerek.

başkaldırmaktan korkmuyor, insanların sadece yüzüne bakmakla yetinmeyenlerdenseniz bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. her kabuğun altında başka bir kabuk varmışcasına katmanlı üslubu vardır yazarın. şahsen benim görüşüm bu.

ve en baştaki açıklamada bu sanat için cinsellik vurgusundan dem vururken, esasında imgeselliğin yansıtmak istediklerinden uzaklaşıldığını düşünüyorum. bu sanat akımında cinsellik vurgusunu en sonlarda bile bulmamak mümkün. şahsen bunu algılamak için, biraz fikrin yeterli olduğu inancındayım.
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Aragon bir zaman sonra sürrealimzden gerçekçiliğe dönüş yapsada, o dönemlerine tekabül eden Mutlu Aşk Yoktur şiir kitabını ayrıca tavsiye ederim;





siz bakmayın kitabının bu ismi aldığına şair gerçek hayatta bu mutluluğu bulmuş biridir :)
 
Yukarı Alt