T-Shirt baskı konusunda yardım

MILANO

Üye
Kayıt
9 Temmuz 2012
Mesaj
1
Tepki
0
Arkadaşlar ben t-shirt tasarım ve baskı işine girmeyi düşünüyorum tasarımları kendim yapıyorum ama baskıyı nasıl yapacağımı bilmiyorum, onun özel baskı makinaları oluyormuş ama nasıl bir makina kullanmam lazım, ismi nedir falan bulamadım. Bana yardımcı olur musunuz? lcw, mavi gibi markalardaki tişortlerin üzerindeki baski türü nedir nasıl yapılır bana bilgi verebilirseniz sevinirim. şimdi bir site ismi verirdim ama reklam olur crazy t-shirtleri var istanbul/merter'de onlar gibi birşey yapmak istiyorum. Emprime tekniği pek aklıma yatmadı. Bilgi verirseniz çok minnettar olurum.
 

koldugmesi

Üye
Kayıt
5 Aralık 2011
Mesaj
1
Tepki
2
@MILANO

Merhabalar. Arkadaşım sana bu konuda elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle yaşantımın yaklaşık 12 yılını baskı konusuna harcamış biri olarak sana bu konuyu tüm detayı ile anlatabilirim. Baskı çeşitleri birden fazla bölümlerdir. Emprime baskı, dijital baskı, süblime baskı, transfer baskı, flock baskı ve pistole baskı. Bu yazdıklarımın hepsinde uzman bi baskı çıkarabilir ve bu konuda detaylı anlatımlar yapabilirim. Emprime baskı bahsettiğin gibi baskı makinaları bulunmakta lakin, bundan öncesinde basmak istediğin desenin photoshop üzerinden film çalışması işinde uzman kişiler tarafından yapılmalı ve desenin uygunluğuna göre ipek numarası belirlenip ipek kalıplara çekilmelidir. Sonrasında ise basacağınız desenin hangi renkde bir zemine uygulamak istediğiniz önemlidir. Beyaz zeminlerde baskı kullnılacak ise pigment boyalar ile desenin renkleri çalışılabilir ve hazırlanan kalıplarla öncesinde bir adet numune basılıp baskı okeyi alındıktan sonra makinaya bağlanabilir. Beyaz zemine uygulanan baskılar daima daha canlı renkler alınarak tuşesi (baskının kumaş üzerindeki sertliği) düşük olur ve (A) kalite bir baskı elde edilebilir. Kumaşın rengi ne kadar koyu olursa kullanılan boyanın sertliğide artar ve ortaya tuşesi sert bir baskı çıkabilir. Biz bu durumların yaşanmaması için genellikle koyu zemin kumaşlarda aşındırma boylar kullanırız. Eğer kumaş aşınmaya müsaitse bu boylarla koyu zeminlerde daha ince ve kaliteli baskılar elde edebiliriz. Bu arada aşındırma boyalar kumaşın önce mevcut rengini aşındırarak kumaşı özüne yani beyaza gelene kadar yakar asit gibi düşünün daha sonrasında ise yanan bölümün üzerinde boyanın içerisine giren renk pigmentleri oturur. Bu işlem kumaşın fikseden (ısıdan) geçme zaman ve derecesinede bağlıdır. En az 170 derece ısıda 2.5 dakikada geçmelidir. Aşınmaya müsait olmayan kumaşlarda genellikle subazlı boylar kullanılmalıdır fakat daha öncede belirttiğim gibi kalın ve sert bir baskı elde edilebilir. Aşınmaya müsait olmayan kumaşlar için yeni bir baskı tekniğimiz daha var olayın boyutunu kimyada anlatabilirim fakat uzun sürer.
Dijital baskıdan bahsedelim dijital baskı her türlü kumaşa uygulanabilir. Ve sadece bir makinada çıkar bunun için herhangi bir kalıp çalışmanıza gerek kalmaz sadece istenilen desenin gerekli ölçüleri ve renkleri konusunda uzman bir desinatör tarafından hazırlanarak dijital baskı makinalarına verilir. Dijital baskı makinaları bir yazıcının mantığı ile aynıdır sadece daha büyük ve baskıyı kumaşın üzerine yapması onun özelliğidir. Siz hazırlanmış deseni makinanın monitöründe kumaşn gelmesini istediğiniz yere göre ayarlayayarak kumaşı makinaya verirsiniz ve makina aldığı deseni istenilen kumaşa istenilen renklerde birebir tam bir yazıcı mantığı ile kumaşa işler; zahmetsiz vede temiz bir şekilde. O makinanın içersinde sadece 5 renk vardır 4 renk CMYK mantığı ile yürüyen renkler (CYAN, MAGENTA, YELLOW, BLACK,) yani sırası ile MAVİ, FUŞYA, SARI, SİYAH bu renkeleri içerisinde yoğruşturarak neredeyse dünyanın bütün renklerini elde edebiliyor. 5. renk olan beyaz renktir sadece koyu zeminlerde yapılacak olan baskının altına astar olarak makina bunu otomatik olarak kendi çeker. Tabi bu işlemi yapmadan önce kumaşa dijital baskının uygulanması vede boyların kumaş üstündeki tutculuğunun sağlanması için özel dijital baskı ilacı atarak kurutulmalıdır bu işlem sonrasında baskı uygulanabilir. Bu baskıda sadece neon renkler elde edemeyiz.

Süblime baskı kağıt baskıdır. Monitörde hazırlamış olduğunuz deseni süblime makinasında kağıda işlersiniz. daha sonra konvör yada raylı pres adı verilen preslerde 200 derece ısıya çıkartılarak uygulanacak kumaşın üstüne istediğiniz gibi yerleştirip presi üstüne basmaktır olay. Kolay bi baskı çeşidir lakin sadece polyester kumaşlara uygulanabilir vede kumaş kesinlikle açık renk olmalıdır. Şu anda pamuk kumaşın üzerine yapabilmek için bi takım çalışmalarımızda var fakat henüz oturtamadık. Şimdilik bu baskı sadece polyester kumaşlara uygulanıyor.

Transfer baskı mantık olarak süblime baskı ile aynıdır daha önceden transfer makinalarında istenilen desen istenilen yükseklikde hazırlanır. Bu baskının süblimeden farkı yüksek bir baskı elde edilebiliyor olmasıdır vede her türlü kumaşa uygulanabilir.

Flock baskı zahmetli ve bir o kadarda zor bi iştir aslında bu baskıyı tüm detayıyla anlatmak bile sayfaları alabilir onun için sadece baskının tekniğini yazacağım sanki kumaşın içine ince kumaş kırçılları dokunmuş gibi duran pamuğa benze bi baskıdır. Desen daha önce emprime baskıda anlatmış olduğum gibi öncesinde film çalışılıp ipek kalıplara hazırlanmalı ve sonrasında kumaşa sadece desenin şekli tutkal olarak basılmalıdır. tutkal basıldıktan sonra en fazla 30 saniyeniz vardır tutkal basıldıktan sonra flock atan elde kullanilan bir alet vardır eleğe benzer bu makinaın gözeneklerinden kumaşa serpiştirilerek uygulanır ve uygulandıkdan sonra 24 saat bekletildikten sonra ısı görmelidir.

Pitole baskıda hava tabancaları ile püskürtülerek yapılan baskılardır. Daha önce belki sokak aralarında tabelacılardan görmüşsünüzdür boyanın gelmesini istenmeyen yerler kağıtlar yapıştırılarak kapatır ve kalıba göre püskürtülerek uygulanır. Her türlü kumaşa uygulanabilir.

Bu anlattıklarım baskının ana teknikleridir ve derlenerek yazılmıştır. Gerçekte baskının doğasını öğrenmek kolay değildir ben yaklaşık 12 yada 13 yılımı verdim ki hala eksiklerim olduğunu düşünüyorum. yukarda bahsetmiş olduğum baskı teknikleri bilinen ana tekniklerdir. Lakin bunun yanında simli baskı, varak baskı, havyar boncuk baskı, devore baskı, çatlayan baskı, yüksek baskı, plastik baskı ve pentür baskı gibi bi çok teknik daha mevcuttur.
Fakat bunları detayları ile anlatmaya kalkarsam emin ol sabahlarız. Öğrenmek istediğin baskı tekniği hakkında yazarsan gene yardımcı olmaya çalışırım ve umarım anlattıklarım bi nebzede olsa yardımcı olmuştur.

Ayrıca baskı konusunda yardımcı olabilirim, deseni ve kumaşı bana göndermen yeterli olur, istediğin kalitede size baskı yaptırabilirim. İyi forumlar.
 

ayhancaa

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
1 Mayıs 2009
Mesaj
57
Tepki
0
süblüme (transfer) yada emprime baskı olur 33 yıllık desinatörüm. süblime baskı makinaları biraz pahalıdır fakat emprimeyi ahtapotsuz çok daha ucuza getiriyor olsanızda süblümeyi tavsiye ederim daha çağdaş ve piyasası şu an daha çok tabi masraf sadece dijital makina almakla bitmiyor transfer için koveyör yada basmalı pres de almanız gerekecek
 
Kayıt
29 Mart 2014
Mesaj
1
Tepki
0
Sublimasyon Baskı Teknikleri, Sublimasyon Makineleri , Sublimasyon Ürünleri, Transfer Baskı Setleri

Hepsi ve daha fazlası için http://www.teknofinal.com/index.php

adresinden ya da

http://www.teknofinal.com/K8,sublimasyon-baski-sistemleri.htm

adresinden bilgi alabilirsiniz.

T-shirt baskı makinelerinin ve diğer sublimasyon makinelerin ithalatını yapmaktayız. Dilerseniz telefon ile ya da Sirkeci Basım İş Hanındaki yerimize gelebilir bilgi alabilirsiniz. Sublimasyon baskı nedir nasıl yapılır aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

0212 514 37 88
 

cashanart

Üye
Kayıt
18 Mart 2012
Mesaj
60
Tepki
5
@koldugmesi


digital baskı ve empirime baskılardan hangisini tavsiye edersiniz kalite ve uzun süre kullanım açısından
 
Yukarı Alt