Tasarım Dersleri (mehmet özdemir)

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
243
@Erkan Nehir

erkan bey, yazıda 1 cm kesim payı diye bir kısım yok, 1 cm kenar payı ibaresi var... o 1 cm lik kısım çalışmada kullanılan malzemelerin kenara daha fazla yaklaşmaması için verilir. kesim payı (taşma, şişirme) ise 2 ile 5 mm arasında matbaadan matbaaya değişir.
bahsettiğiniz olayı en son paylaştığım yazıda işledim....

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
243
Genelde tasarıma başlamadan önce matbaadan kâğıt boyu alınır. Bunun nedeni tabaka kâğıtlarının yapılan tasarıma göre kesildiği zaman, hurda kâğıdın fazla çıkmaması içindir. Ama özel işlerde bu değişir. Tabakadan 4 iş çıkacağına özel işlerde 3 iş çıkar.

kağıt boyut (mm)
A0 - 841x1189
A1 - 594x841
A2 - 420x594
A3 - 297x420
A4 - 210x297
A5 - 148x210
A6 - 105x148
A7 - 74x105
A8 - 52x74
A9 - 37x52
A10 - 26x37

Tasarımdan önce matbaadan ölçü alınması şarttır. Tasarım bittikten sonra matbaadan alınan ölçüye göre, daha önce yapılan tasarımı tekrar o ölçüye uyarlamak tasarımı baştan yapmak gibidir.

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
@Mehmet ÖZDEMİR

Aynı şeyden bahsediyoruz. Bir kartvizitte veya 2x5 metrelik bir brandada kenar payı 1 cm veremezsiniz... :) Çalışma boyutuna göre kenar payı oranı değişir.

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
243
Corel'de tek ekranda aynı anda birden çok sayfa açılabilir.

wiev / page sorter wiev seçeneğinden ulaşabilirsiniz bu özelliğe. ayarlardan page sotter wiew'e bir kısayol atandı mı çok güzel oluyor. ben ctrl+1 yaptım. gayet kullanışlı.

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Tepki
192
Bende bir şey soracağım yıllık sayfasında baskıya sayfalar A3 olarak mı giriyor bu durumda kesim payını sağ sayfa için sağdan bırakıp soldan bırakmayacakmıyım ???

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
243
@kenas

amerikan cilt yapılacaksa dört kenardan da kesim payı bırakabilirsiniz. tel dikiş yada iplik dikiş olursa sırt kısmından kesim payı bırakmanıza gerek yok. ancak bunu matbaaya bildirmeniz gerekmektedir. aksi halde oluşacak tüm yanlışlar size fatura edilir :)

ek olarak; sırt kısımdan yinede siz traş payı bırakınız...

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Tepki
192
:) çok sağol.. Yarın gideceğim matbayaa.Merak etme ilk basılı işim olacak ya hiç ayrılmam ben başlarından :S Bunu böle yaptım şunu şöle yaptım ooo daha neler neler ... ham dosyaları ve baskı için hazırladıklarımı ayrı ayrı arşivledim adam yarın benimle çok uğraşacak çookkkk ... Dediğin gibi sırt kısmında çalışma alanı için 5 mm bıraktım kenarlarda 5 mm çalışma alanı için 5 mm de kesim payı için bıraktım :) tel dikiş olur sanırım az sayıda sayfa olduğundan.. Ben son durumu da artık buraya yazarım buradan başladım bir kere .. İyi akşamlar

Daha on fırın ekmek yemem lazım yaa ....

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
243
Birkaç adımda Corel’de takvim yapabilirsiniz. Kullandığınız program İngilizce ise size verdiği takvimde İngilizce olacaktır. Bunu Türkçeye çevirmek pek de zor olmaz.

Öncelikle yeni bir sayfa açıyoruz. Daha sonra;
Tools/Visual Basic/Play tıklıyoruz.

Karşımıza çıkan pencerede, Macros in bölümünden Calendar Wizard’ ı seçiyoruz ve RUN diyoruz. Açılan pencerede, year kısmından istediğiniz yılı seçebilirsiniz. Hemen altında hangi ayı yada ayları çıkarmak istiyorsanız seçiyorsunuz. Yılı ve ayları seçtikten sonra Generate tıklıyoruz. İşlem bu kadar.
Artık takvim aramaya son diyorum.

Yukarı Alt