Tasarım ve tasarımcı...

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Tasarımcıyım demek, tam olarak neyi ifade ediyor, burada, sözlük anlamından değil, bu işi meslek olarak seçmiş olanlar için, neyi ifade ettiğini sorguluyorum.

Nedir tasarım?

Mesleki konuda son derece iyi noktada olan arkadaşımla, bir sohbet esnasında şöyle bir konuşmaya tanıklık etmiştim; iyi bir tasarımcı bir kez tasarlar, aynı iş konusunda gelecek başka bir tasarım için, yeni bir enerji harcamaz, harcarım diyen yalan söyler demişti. Bu konu üzerinde o akşam, uzun uzadıya bir tartışma yaşamıştık, diğer arkadaşlarımızla.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen, tekrar aklıma geldi arkadaşımın söyledikleri. Aslında çok haklıydı, bir işin aynısını tekrarlamak, her insan için çok kolaydı ve aynı işler üzerinde çalışan insanlar, bu işleri bir süre sonra otomasyona bağlamak durumunda kalıyorlardı. Sürekli otel grubuyla çalışan arkadaşlarda bunu gördüm. Mobilya sektörü ile çalışan arkadaşlarda da gördüm. Gıda, restaurant, fast food sektöründe ve daha birçok sektörde bunlara şahit oldum.

Şimdi düşündüğüm zaman, aslında tasarımı yapan insan, ciddi manada bir tasarım ve grafik çalışmasını, ilk yaptığı iş üzerinde sergilerken, aynı sektörden gelebilecek diğer işler için, aynı enerjiyi harcamıyor. Bu alışkanlıktan mı, yoksa tembellikten midir, bunu bilemiyorum ama kesin olan şudur; tasarımcılar aynı iş ve sektörler için yeni enerji harcamaktan hoşlanmayan insanlar.

Birkaç yıl önce, çok iyi bir tasarımcım vardı, ilk yaptığı işlerde gerçekten, sonuna kadar emek harcanmış işler çıkartıyordu. Sonraki zamanlarda baktım ki, önceden yaptığı işlerde küçük değişiklikler yaparak, yeniden piyasaya sürüyor. Bunun nedenini sordum kendisine, hayır dedi, kesinlikle kabul etmedi ve tam tersi, çok daha fazla emek harcıyorum, diyerek kendisini savundu. Biraz daha üzerinde yoğunlaştım bu işin ve gördüm ki, en iyi tasarımcılar bile, belli bir çizgi yakalıyorlar ve sonrasında geçmişte yaptıklarını tekrarlıyorlar.

Sonraları, biraz daha olaya yoğunlaştığım zaman, her tasarımcının aslında, belli tarzlara sahip olduğunu gördüm. Kullanılan fontlar, yapılan çizimler ve tasarımlar genelde bir şekilde tasarımcının kimliğini yansıtıyor. Ne kadar değişik işler yapmak için gayret sarf etseler de, yaptıkları tasarımlar, kişilerin imzaları gibi, çok fazla değişiklikler sergilemiyor. Değiştirdikleri tarzları bile, bir süre sonra yeni tarzda üretimlere devam etmelerini sağlıyor.

Bunun aksini söyleyenler mutlaka olabilir, bu düşüncenin yanlış olduğunu bile söyleyenler olabilir, burada söylemek istediğim ve dikkat çekmek istediğim konu şudur; tasarım yapıyorsanız ve tasarım yaparken bir adım önde olmak istiyorsanız, işinize bazen ara verin ve değişik şeylerle uğraşın. Bir süre tasarım yapmayın ve yapılan tasarımları inceleyin. Kendi yaptıklarınızı da inceleyin, dediğim ve anlattığım konu hakkında düşünün, siz bile, farkında olmadan, sürekli tekrarlar yaptığınızı göreceksiniz.

Bunu nasıl değiştirebilirsiniz, biraz da o konuda bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Bunu değiştirmek için öncelikle, renk tercihlerinizde sürekli değişiklikler yapın, bu güne kadar es geçtiğiniz ve gözünüze hiç hoş gelmeyen yeni font denemeleri yapın. Kullandığınız çizimleri ve grafik tekniklerini değiştirin. Çalışmaya soldan değil, sağdan bakmaya çalışın. Daha doğrusu, çerçevenizi değiştirmekten bahsediyorum. Baktığınız pencereyi kapatıp, yeni bir pencere açmanızdan bahsediyorum.

Tüm bunları yaptığınız zaman, monotonlaşmakta olan tasarım becerinize, yeni değerler katmaya başlayacaksınız.

Yeni bir konuda, yine görüşmek üzere, hoşça kalın�
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
Sonraları, biraz daha olaya yoğunlaştığım zaman, her tasarımcının aslında, belli tarzlara sahip olduğunu gördüm. Kullanılan fontlar, yapılan çizimler ve tasarımlar genelde bir şekilde tasarımcının kimliğini yansıtıyor. Ne kadar değişik işler yapmak için gayret sarf etseler de, yaptıkları tasarımlar, kişilerin imzaları gibi, çok fazla değişiklikler sergilemiyor.
katılıyorum... yazı için teşekkürler
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Her meslekte belli bir zaman sonra kişi tarzını belirliyor ve sizin de dediğiniz gibi bu tarz değişmiyor.. Yapılan iş doktorluk,avukatlık vesair gibi mesleker olunca belki çok önemli olmayabilir fakat yapılan iş tasarım olunca buradaki tarz denilen kavram ne yazık ki monotonuluğa dönüşüyor.. Oysa tasarımda tarza fırsat vermemeli, yenilenmeli sürekli yenilenmeye açık olunmalı..

Bu güzel yazı için teşekkür ederim..:)
 

psyduck

Üye
Kayıt
28 Ocak 2010
Mesaj
18
Tepki
0
Bu konuda size katilmamak mumkun degil. bir tasarimi gordugumuzde o tasarimin icinde kullanilan cizgilere fontlara yazikarakterlerine bakarak az cok onun kimin elinden ciktigini tahmin edebilyorsak ki bunu yapabiliyoruz bu sizin soylediklerinizi tamamen dogrular. Ama şuda var o tasarımlar tasarımcının çıktığı zirve, kendince en dogru olansa boyle olmasıda sanırım cok normal.
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Haklısınız, zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim...
 

prof_cadi

Üye
Kayıt
6 Eylül 2009
Mesaj
8
Tepki
0
Çok hoş bir yazı olmuş..
Teşekkürler fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için.. :)
 

ekinoks76

Üye
Kayıt
5 Kasım 2009
Mesaj
318
Tepki
4
Bende sizin düşüncelerinize katılıyorum. Moda tasarım konusunda da bu böyle bir bakmışsınız eski çok eski annanemler zamanından kalma kıyafetler tekrar moda oluyor ufak tefek değişikliklerle bu bir kısır döngü gibi var olanın üzerinde çalışma yapmak belkide insanların kolayına geliyor belkide üzerinde bikaç oynamayla farklı şeyler yakalanıldığı düşünülüyor bilinmez:)
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Prof cadı ve Ekinoks zaman ayırıp okuduğunuz için tşk ederim...
 
Yukarı Alt