Tasarımım İzinsiz Kullanıldı

Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesaj
31
Tepki
0
İyi çalışmalar Grafikerler.Org ailesi.

Uzun zamandır bu iş hayatının içerisindeyim ve başıma ilk kez bir olay geldi. Forumumuzda bile bir çok konu altında uyarıları bulunan "Demo çalışmalarının firmalarda bırakılmaması" konusundaki uyarıları üye olduğum süre boyunca okuduğum halde işletmeye güvenerek bu hatayı yaptım.

Uzatmadan konuya gireyim;

Ekim 2011'de bir inşaat şirketinin broşür çalışması işini aldım. Firmanın logosu bulunmadığından birde logo sundum. Broşürü ve logoyu beğendiler fakat gülünecek bir fiyata işi kapatmaya çalıştılar. Ben bunu kabul etmedim fakat broşür işinin tamamlanması için 3D oda modelleri gerekiyordu ve firma bununla ilgileniyordu. Bu esnada ben şehir dışına çıktım ve daha sonra da bu iş arada kaynadı. 5 ay kadar önce bu logoya iki ilave yapılarak kullanılmaya başlandığını tespit ettim.

Yarın belgeler ile kendisine gidip telif ücreti talep edeceğim. Vermemesi halinde mahkemeye başvuracağım. Bilgisi olan arkadaşlardan ricam bu süreç tam olarak ne şekilde işliyor ve ne kadar sürer. Logonun herhangi bir onayı yok fakat Ekim 2011'de oluşturulan .pdf ve .ai dosyalar halen bilgisayarımda duruyor.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler arkadaşlar.
 
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
279
Tepki
6
Elinizdeki pdf ve ai dosyaları kanıt olarak kullanılabiliyor.
Anladığım kadarıyla sözleşmenizde yok ama büyük ihtimal mahkemede siz haklı çıkacaksınız.

Konumuzla ilgili buradan destek alabilirsiniz : http://www.tgdd.org.tr/

Geçmiş olsun.
 

Emre ÇETİNER

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
23 Eylül 2012
Mesaj
483
Tepki
17
Çalışmayı size verdiklerine dair mail ya da yazılı belgeniz var mı? Tarafınıza bir kapora ücreti ödendi mi?
 
Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesaj
31
Tepki
0
@Hasan DİLSİZ

Evet Hasan Bey, sözleşmem yok fakat özellikle ilk oluşturduğum pdf belgesi hiç değiştirilmemiş olarak bilgisayarımda kayıtlı olarak duruyor.


@Emre ÇETİNER

Çalışmayı bana yaptırmak istediklerine dair bir mailden bahsediyorsanız, hayır yok. Yüz yüze konuştuk bütün ayrıntıları. İş tesliminde ücret alacaktım fakat yazdığım gibi kaynadı diğer işler arasında. Keşke kaynamasaydı ama.
 
Kayıt
31 Ağustos 2012
Mesaj
148
Tepki
12
Benzer bir şey benim de başıma geldi.

Şimdiye kadar hiç iş alamama psikolojisiyle (hiç değilse referans olur düşüncesiyle) "hazırla da beğenirsek alırız" diyen bir firmaya 8 adet logo tasarladım. Zamanından önce sundum. Sunum yaparken de kendi logomun olduğu bir sayfayı kullandım. Yaptığım çalışmalar beğenilmedi bizim tarzımızı yansıtmıyor diyip teşekkür ederek konuyu kapattılar. Yaklaşık bir iki ay önce bir bakayım nasıl bir şey yapmışlar düşüncesiyle ismi arattım facebook tan onlar hazırladıklarımı beğenmediler tamam da benim kendi logomun üzerinde renk değişikliği yapıp isimlerini yazmışlar.
Güler misin? Ağlar mısın?

Konuyu açan arkadaşım sizin konunuza yazdım kusura bakmayın ama ben bu konuda acemiyim ve yalnızım ne danışabildim birisine ne de bir şey yapabildim. :/ Sadece bir iki kişiye söyledim ve burada paylaşmak istedim o kadar.

Umarım bir sonuç alabilirsiniz.
 

Emre ÇETİNER

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
23 Eylül 2012
Mesaj
483
Tepki
17
Şimdi şöyle bir durum var. İşi size verdiklerine dair bir kanıt yok. Herhangi bir ödeme de söz konusu değil. Yaptığınız çalışmanın bu şekilde bir anlamı var mı onuda bende pek bilmiyorum. Nike'ın logosunun aynısı çizip bu çalışmayı bana yaptırmışlardı ama paramı ödemediler diye gitsem ve elimde kanıtım yoksa çizdiğim o logo nasıl kanıt olacak herkes bu gün yapılan çalışmanın birebir aynısın yapabilir hele ki bu dijital ortamda yapılıyorsa. Ama farklı bir durum varsa bilmiyorum. Benim bildiğim işin size verildiğine dair mail ve hesabını o kişi tarafından ödeme yapıldığını göstermeniz gerek. Ya da en önemlisi bir sözleşme olsa zaten böyle bir durum yaşanmazdı.
 
Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesaj
31
Tepki
0
Ben müşteriye katalog ile bu logoyu sundum. Müşterinin işi bana verdiğine dair şahidim var, ayrıca son kez demoyu teslim ettiğimde de yine benim başka iki müşterim yanımızdaydı. Bu logonun ilk oluşturulduğu dosya halen bende mevcut, ayrıca üzerinde değiştirilme bile yapılmamış bu dosyanın.
 

Cengiz Duhan

Bronz Üye
Bronz Üye
Kayıt
4 Ocak 2009
Mesaj
314
Tepki
23
@saucy

Arkadaşım ilk önce geçmiş olsun, ama sana biyerlerden hafızamda kalan bir bilgiyi paylaşayım, çalışmanın ilk halinin sende olması ogünün tarihiyle belgenin kayıtlı olması mahkemece yeterli bir delil ollarak değerlendirilmiyor, çünkü günümüzde bazı programlarla geriye yada ileriye dönük tarihli olarak dosyaları kaydeden programlar mevcut(muş), kendi fikrimce şunu söyleyebilirim, tek avantajın şahitler olarak görünüyor o yoldan gidersen bir sonuca varabilirsin gibi, tabi yinede ilk dökümanı da sunarsın, umarım istediğin sonuca ulaşırsın,,
 
Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesaj
31
Tepki
0
@Cengiz Duhan

Şahitlerin bu işe gireceğini sanmıyorum. Bu akşam müşteriyle tekrar görüştüm ve şöyle bir cevap aldım. "- Bu logoyu ben çizdim." Yani benim çalışmam üzerinde değişiklik yapınca çalışma ona ait oluyor düşüncesinde. Şahitlerim ise beraber iş yaptığı bir kaç kişi ve arkadaşları. Ben yarın savcılıkta suç duyurusunda bulunacağım ve ilk ricam şu olacak; hiç bir maddi yaptırım istemiyorum yalnızca beni haklı çıkartın.

Böyle ahlaksız ve emek hırsızlarının parasına ihtiyacım yok.

Herkese teşekkürler, yüreğinize sağlık.
 
Yukarı Alt