Telif haklari

mehmettan

Üye
Kayıt
3 Mayıs 2011
Mesaj
23
Tepki
0
İyi günler sizlere yaşadığım en büyük sorunu yazmak istedim. Mutlaka bu durum bir çoğınuzun başına gelmiştir. Bu sorunu çözenlerin nasıl çözdüğünü merak ediyorum.

Biliyorsunuz bir firma tescil edilirken tescil kurumu şekli ile beraber diye bir ibare düşer. Bu logosuda tescillidir anlamına gelir. Ancak biz grafikerler çalışmalarımız esnasında bir çok freelance iş yapıyoruz. Bahsedeceğim sorunda bu durumda gerçekleşiyor.

İşi alıyorsunuz müşteri memnuniyeti deyip 5 6 alternatif logo çalışması yapıyorsunuz. Sonra müşteri size ben bu işleri beğenmedim diyor. Eğer takip etme şansınız varsa bakıyorsunuz. 1-2 hafta sonra sizin çiziminiz olan logo yu kullanmakta. Elbette her yaptığınız logo tasarımı için tescil işlemi yapmanız imkansız. 1 sayfa a4 logo çizimi (25 adet sığdırmıştım) 500 tl civarı tescil ücreti var. O nedenle tescili imkansız gibi duruyor. Boşa masraf zaten. Sözleşmede pek işe yaramıyor eğer konu logo ise. Bu durumda siz ne gibi yöntemlerle emeğinizi koruyorsunuz çok merak ettim.

Hepinize iyi çalışmalar dilerim.
 

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
Müşteri de risk almak istemezse onu seçme olasılığı artar. Gençliğimde çok eskiz yapıyordum; konu hoşuma giderse 6-7 eskiz bile yaptığım oluyordu ve gerisi hep şöyle geliyordu; Önce “çok güzel, eline sağlık” gibi bir tezahürat. Sonra “Hangisini seçeceğiz? A bu da güzel! Bu daha güzel!” gibi on dakikalık bir konuşma, sonra “Bak bunun şurası güzel, bunun da burası güzel! Bunları birleştirsek nasıl olur acaba? Ve sonuç: “Siz bize birkaç eskiz daha yapar mısınız?”. Üstelik, o zamanlar, bilgisayar yoktu; elde çalışıyorduk. Bir eskiz yapmak neredeyse bir gün sürüyordu.

O günlerde ambalaj tasarımı için aldığım ücret, 1500 Liraydı. Fiyatımı ikiye ayırdım. “Eskiz ücreti 500 Lira, orijinal ücreti 1000 Lira” demeye başladım. “Kaç eskiz yapacaksın?” diyorlardı. “Ne kadar isterseniz yaparım; isterseniz bin tane yapayım.” diyordum.”Sen bir tane yap görelim.” diyorlardı ve ondan sonra hiç ikinci eskizi isteyen olmadı.

http://www.photoshopmagazin.com/dergi/2010/01/ilhan_bilge.html
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Selamlar,

Yukarıda bahsi geçen konu, birçok tasarımcının ortak sorunudur. Sadece grafik anlamında değil, mimarlar bile bu sorunlarla sürekli karşılaşırlar. Asıl konu burada, müşterinin sizin tasarımınızı kullanması değil, sizin kendinizi müşteriye ucuza satmış oluşunuzdan ve buna benzer durumlara müsaade edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Birincisi, kendinizi asla ucuza satmayın.

Bilgisayarın, sektör içerisinde yer almasından bu yana, ne işin bereketi kaldı, ne çalışmanın keyfi. Çünkü her önüne gelen bir tasarımcı, her önüne gelen bir reklamcı olarak vitrine oturmuş durumda. Eskiden mesleğin ve yapılan işlerin, parasal getirisini boş verin, bir saygısı, bir duruşu vardı. Ne yazık ki, bu meslekler artık ayaklar altına alınmış ve bir izmarit gibi güzelce ezilmiştir. Durum böyle olunca, siz ağzınızla kuş tutsanız, müşteriye bunu anlatmakta güçlük çekersiniz çünkü, size göre, sanatkar ve bir meslek sahibisiniz, müşteriye göre bu işleri bilgisayar yapmaktadır.

İkincisi, önce siz mesleğinize gerekli saygıyı gösterin.

Şimdi bir yargıç olsanız, ne karar verirdiniz? İşi hazırlayan mı, haklıdır, işi alacak ve kullanacak olan mı? Ben şahsen bu meslek içerisinde yer alan birisi olarak, buna yeterli cevabı veremiyorum! Nedeni çok basit, basitleştirilmiş ve yozlaştırılmış bir mesleğin neyini tartışabiliriz?

Üçüncüsü, maksat meslek icra etmek değil, para kazanmaksa eğer, birçoğu gibi bakın keyfinize...

Dip not: Sevgili arkadaşım, sen yaptığın işleri bedavadan sağa sola dağıtmaya devam ettiğin sürece, önce kendi işinde para kazanamaz ve yukarıda olduğu gibi, şikayetçi olursun, sonra, bu meslekten para kazanacak olanların da önüne sürekli çıkan bir engel olursun. Bu söylediklerime belki kızacaksın ama olsun, dost acı söyler demişler...
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
Arkadaşlar, yaptığınız logo tasarımlarının çıkışını alıp üzerine tarih atarak kendinize postalayın ve zarfı açmadan saklı tutun, mail kutunuzda da mutlaka yapılmış logoların son hali bulunsun. Logonuzu kullandığını gördüğünüz firmayı mahkemeye verin ve kendinize atmış olduğunuz posta zarfınıda ve tabi mail dökümlerinide mahkemeye sunun, posta tarihinden evvel tescilleyemeyeceklerine göre kanıtlamış olur ve tazminatınızı alırsınız....

Bildiğim kadarıyla bu yöntem hali hazırda kullanılan ve geçerli bir yöntem...
 

mehmettan

Üye
Kayıt
3 Mayıs 2011
Mesaj
23
Tepki
0
Arzu ULUIRMAK hocam ilgin ve bilgin için teşekkür ederim tam bir "danışman" gibi davranmışsınız.

Evet danışman, ben burada kendimden pek bahsetmesemde beni 40 yıldır tanıyormuşcasına kestiğin ahkam için sanada teşekkürler.Ama şunu unutmayın meslekten önemlisi benim için kişilikte mütevaziliktir. Varsın ben bedava iş yapayım. :D Ben burada bir sorunu paylaştım. Bunun saadece benim sorunum olmadığını da biliyorum. Reklam firmalarının emek sömürüsünden başka bir başlıkta bahsetmiştim. O nedenle freelance işlerde yaşanan bu sorunu bir başlık altında açayım dedim. Sende bu yoruma kızma.

Tekrar yorumlara teşekkütler...
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Selam sayın Mehmet Tan,

Elbette ki, kızmadım neden kızayım, kızmak için sizi 40 yıldır tanıyor olmam gerek ama bahsettiğiniz ve yönelttiğiniz sorunuz için hiç tanımama gerek yok, çevremde ve ülkede belki milyonlarca sizin gibi "freelance" takısını kullanarak, meslek icra ettiğini düşünen, savunan ve bu işi yaptığını iddaa eden insan var, o yüzden sizi "o konuda" çok iyi tanıdığımdan emin olabilirsiniz...

Vergidir, kiradır, stopajdır, maaş günüdür, gibi, bir şeyler duydunuz mu, hiç? Hayır, sadece merak ettiğim için sordum, yanlış anlamayın...
 
Yukarı Alt