Test Kitabı Yapımı Hk. Yardım

ebru_rst

Üye
Kayıt
26 Kasım 2012
Mesaj
50
Tepki
1
Merhaba arkadaşlar ,

Ben yeni olarak test kitapları yazmaya başladım. Fakat mattype ve pagemaker kullanarak matematik testleri oluşturuyorum. Aldığım tepkiler page maker ın eski bir program olduğuna yönelik. Kimisi diyor ındesign öğren , kimi diyor corel veya ıllustrator. Kafam karışmış durumda ama kendime yol çizmem gerekiyor. Bana yardım ederseniz , yol gösterirseniz çok sevinirim.

Kolay gelsin herkese.
Sağlıcakla.
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Merhaba,

PageMaker çok eskilerde kaldı gerçekten. Miladı çoktan doldu. Test kitapları hazırlayacağına göre, işin masaüstü yayıncılıkla. Bunun için en isabetli araç: Indesign, QuarkXpress ve Scribus. InDesign hakkında bazı şeyler biliyor olmalısın şimdiden, daha fazlasını internetten bir çırpıda edinirsin. Scribus, InDesign'in ücretsiz, hafif versiyonu gibi görülebilir. QuarkXpress'a çok benzer. QuarkXpress, eskiden masaüstü yayıncılıkta en çok tercih edilendi, son yıllarda gözden iyice düştü, bugün az da olsa hala kullanıcıları var.

CorelDraw bir diğer seçenek. Ancak yukarıdaki programların aksine, CorelDraw masaüstü yayıncılığı da içine alan daha genel, daha kapsamlı bir paket.

Şimdi birine karar vermen için, ihtiyaç ve beklentilerini iyi belirlemen gerekiyor. Örneğin bu işi ne kadar süre yapacaksın? Bir programı öğrenmek için harcayacağın emeğine/zamanına değecek mi? Bu işin yanısıra, ileride daha başka akraba işler da yapma olasılığın ve isteğin var mı? Örneğin, dergiler, fasiküller (deneme sınavları), gazeteler, vs.?

İşin özcesi, yapacağın seçimle, bundan sonraki iş yaşamına yatırım yapacaksın. Bunu gözönünde tutarak, InDesign-QuarkXpress-Scribus-CorelDraw araçlarından bir ya da iki tanesine karar vereceksin.
 

ebru_rst

Üye
Kayıt
26 Kasım 2012
Mesaj
50
Tepki
1
Teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için.
Dediğiniz gibi pagemaker baya eski tahminimde yanılmamışım. Photoshop bilgim var , ındesign'de menü olarak biraz aşina oldum . Corel bilgimde biraz var ama yenilemek gerekli tabiki.

Dediğiniz gibi kendimi yan aşamalarda geliştirmek isterim tabiki. Şuan (nacizane) kendi kendime bir test örneği oluşturuyorum pagemaker da. Indesign e yoğunlaşmak daha mantıklı ozaman. İnternetten bir çırpıda öğrenebilmem için sizin önerebileceğiniz bir kaynak varmıdır ? Video izleyip kolayca öğrenebileceğim. Altyapım birazda olsa olduğu için çok zaman kaybetmem diye düşünüyorum. Sizin dediğiniz programı edinip bakıcam.

Sağolun yorum yaptığınız için.
 

ebru_rst

Üye
Kayıt
26 Kasım 2012
Mesaj
50
Tepki
1
Dergi değil de daha çok kitap ( dersane kitapları vs.) oluşturmak için. Indesign sanırım en iyisi.

Şimdiden başladım videolarını bulma çabalarına , olmadı kitap takviyesi yapıcam .:)
 
Kayıt
19 Nisan 2008
Mesaj
1.032
Tepki
67
Ben dersanede grafik sorumlusuyum dizgici arkadaşlar bütün kitapları indesignda hazırlar, bende başta aylık çıkan dergilerimiz, katalogolarımız ve hatta bazen el ilanlarımızda bile indesign kulanırım.
 

Emre Şerim

Bronz Üye
Bronz Üye
Kayıt
20 Ekim 2008
Mesaj
257
Tepki
14
InDesign'a eliniz alıştığı zaman, özellikle kısayollara, sayfalar size yetmeyecektir :)
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
@ebru_rst

İngilizcen var mı? En azından video anlatımlarını takip edebilecek kadar varsa, sürüyle video dersler bulabilirsin youtube'da ve vimeo'da. Benim türkçe kaynaklar hakkında hiçbir bilgim yok maalesef ama internette az da bulunur sanırım; bu forumlarda bi arama yap istersen, işine yarayabilecek sonuçlar elde edebilirsin. Ya da doğrudan bu konuyla ilgili bir başlık aç: Hem online, hem offline Türkçe kaynak bilgisi iste. Eminim bilen birçok arkadaş vardır.

InDesign sorularını da bu forumda sorabilirsin.

Kolay gelsin!
 

ebru_rst

Üye
Kayıt
26 Kasım 2012
Mesaj
50
Tepki
1
Tamam ozaman indesign ile basliyorum :)
Cevap veren arkadaslara tesekur ediyorum. Videolar icin konu acicam fikir icin sagolun.
İngilizcemde coksukur denecek kadar en azindan anliyorum :)))
 

ebru_rst

Üye
Kayıt
26 Kasım 2012
Mesaj
50
Tepki
1
@Emre Şerim

İnşallah birgün banada sayfalar yetmez , ozaman bende sizlerden biri olurum bir de mutlu olurum :)
 
Yukarı Alt