tipografi nedir?

sayli

Üye
Kayıt
21 Ocak 2008
Mesaj
24
Tepki
0
cok faydali bir calisma trsekürler
devamini bekliyoruz sabirsizlikla
 
Kayıt
7 Mayıs 2008
Mesaj
623
Tepki
74
Gutenberg’in ‘değiştirilebilir hurufat’ tekniğini basım ve çoğaltımda kullanmaya başlamasından itibaren ‘tipografi’ terimi yazı, yazım ya da yazmanın yerini almıştır. Terim, bilginin abeceler yoluyla basım ve çoğaltımında bir takım uygulamalar sonucu oluşmuş yazınsal ve işlevsel ilkelere göre yapılan düzenlemeleri teknik anlamda bir ‘zanaat’ olarak niteler. Gutenberg öncesi ‘Yazma Sanatı’ (The Art of Writing) Rönesans’la birlikte artık yerini teknik bir zanaate, ‘tipografi’ye bırakmıştır. Klasik Basımcılığın 500 Yıllık Çağı da denen bu dönem sonucunda, özellikle 20. yüzyılda, sözkonusu terim buna karşın sadece Gutenberg sonrası teknik süreci her ne kadar temelde bu süreci ifade etmekte ise de– tanımlamamakta, insanlığın tarihi boyunca ürettiği iletişim araçları içinde yeralan sadece ‘alphanumeric’ olmasa da abecelerin bütünüyle ele alınışını, onların iletişim ve sanat amaçlı kullanımını da betimlemektedir. Bu, 20. yüzyılın teknik olanaklarının ve yeni ‘Modern’ anlayışının bir sonucudur. İnsanlık, çağlar boyunca kendi yaşamını kolaylaştırmak için yaptıklarının yanısıra– ürettiği bilgiyi korumak amacıyla abeceleri, bu bilgiyi nesillere aktarmak için de kendi ürettiği abeceleri kullanabileceği teknik uygulamaları geliştirmiştir. Çünkü yazı, düşüncenin ve bilginin görünür biçimidir ve zaman içinde bilgiye dönüştürülmüş düşüncenin gücü anlaşılacak ve bilgi –dolayısıyla bilgi aracı olan yazılı ya da basılı kitaplar o oranda önem kazanacaktır.Bilginin ve onun görünür biçimi olan yazının önemi tarih çağları boyunca gitgide artmış, bilginin koruyucusu yazı ve elyazması eserler, fermanlar, duyurular vb. gibi ‘yazılı’ ürünler “Yazının Altın Çağı” denen ilk on beş yüzyıl boyunca gündelik yaşamın gereksinimlerinin dışında bir sanat uğraşısına dönüştürülmüştür. İşte yazma eserlerde gördüğümüz, harflerin sanatsal bir yaklaşımla ele alınarak yapılan düzenlemeler Batı sanatında kaligrafi, Doğu İslam sanatında “Hüsn-ü Hat” yani güzel yazıdır.
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
User arkadaşım, gayretin için tebrik ederim. Yalnız, vermiş olduğun bilgileri daha detaylı araştırıp verebilirsen, hata payanı daha azaltabilirsin.
Typography Type=dizgi, Graph=baskı Yani Tipografi=BaskıYazı anlamıhdadır(kelime olarak) Pratikte ise Typography, Güzel Sanatlar'ın Grafik Bölümlerinde okutulan bir derstir. Latin alfabesinin temel yapısı, dizilişi, yazma aletine ağırlık, tırnak, yumuşak, sert oluşlarına göre sınıflandırılması bilimidir.
Harflerin temel yapısı şöyle formülize edilmiştir NEOSAXI N(kare) E(iki dikdörtgen) O(yuvarlak) S(iki yuvarlak) A(üçgen) X(iki üçgen) I(ince). Bütün harfleri bu formda yazmak mümkündür.
Tabelacılar, en fazla harflerle haşir-neşir olan zanaatkarlardır. Typography uygulayıcıları değil. Typography uygulayıcı ve tasarımcılarına Typographist veya Grafiker denir.
 

Elif Tekin

Üye
Kayıt
27 Haziran 2008
Mesaj
50
Tepki
0
Çok teşekkürler bu sene okulda bana çok yardımcı olucak bu bilgiler.Ben çok seviyorum bu siteyi yaa :D
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Sizlere yardımcı olacak bilgiler verebiliyor ve yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize.

Saygılar.
 

Neziha

Üye
Kayıt
19 Ağustos 2008
Mesaj
1
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar.Benim bir sorum olacak.Daha yeniyim biraz cahilce bir soru olacak ama bilmemek değil, öğrenmemek ayip değil mi ? :) Tipografi yi hangi program üzerinde çalışıyoruz acaba ?
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@Neziha

İsterseniz kağıt kalem alıp elinizle bile çalışabilirsiniz hiç problem değil... Hangi programda isterseniz :)
 
U

User

Misafir
@Arzu Uluırmak
kagıt kalemle yapılan tipografiye 1 kac örnek verebilirmisiniz arzu hanım. rica etsem. kusura bakmayın merak ettim nasıl bişey cıkacak. yapılmaz demiyorum tam tersi kagıt kalemle tipgrafi en iyi sekilde vurgulanır. 1 tane örenek verebilrseniz cok sevinirim.
hem bilmeyen arkadaslarımız a cok büyük bir katkısı olur. aslında bu baslıgı acmamdaki gayede bu idi insanların tipografi ögrenmesi.
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@User


Vaktim olduğunda arar bulursam eklerim tabiki... (Hatta daha fazla vaktim olursa çalışır kendi yaptığımı eklerim, fakat çok yoğunum)

Bu örneği vermemdeki amaç şu idi: Arkadaş tipografiyi programlar sayesinde yapılabilinecek bir efekt gibi görmüş olacakki, hangi programda yapılır diye sormuş... Bende aslında ona bu küçük ve basit cümlemle, tipografiyi özetlemeye çalıştım... Eskiden ne bilgisayarlar ne de programlar vardı... Fakat tasarım, mizampaj, tipografi vardı değilmi... Tıpkı sizin yazınızın içinde de geçen elle yazı yazma sanatıdır ve bu sanatı Türkiyede tabelacılar yapar cümleniz gibi... Anlatmaya çalıştığım şey tamda bu işte..

Keşke bu yazınıza ilaveten birkaç tipografi örneğini siz ekleseydiniz konuyu tamamlamış olurdunuz...

Saygılarımla...
 
Yukarı Alt