Tram....

Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Ümran, merhaba..
Seni burada görmek ne güzel..

Şimdi resample seçeneği, eğer seçili ise, fotoğraftaki bütün özellikler, yani en-boy-çözünürlük arasındaki ilişki iptal edilmiş olur. Böylece her üç özellik de ayrı ayrı girilebilir.
Fakat en-boy arasındaki orantıyı bozmamak adına, en ve boy ile ilgili kutulara data girmemek gerekir. Ama çözünürlük (resolution) kutusu bağımsız olarak değiştirilebilir. Bu durumda en-boy orantısı bozulmadan çözünürlük artırılabilir.
Öte yandan, resample kutucuğu seçili olursa, bu üç özellik arasındaki ilişki sabitlenir. Yani herhangi biri değiştirildiğinde diğer ikisi de aynı oranda değiştirilir. Özellikle fotoğrafın çözünürlüğünü artırdığımızda en-boy'un da orantılı olarak düştüğünü göreceksiniz. Bu seçenek ile yaptığınız değişiklikler dosya büyüklüğünü değiştirmez. Oysa önceki değişiklikler, yani resample özelliği iptal edilmiş hali ile yapılacak değişiklikler dosya boyutunu değiştirir.

Kolay gelsin, görüşmek üzere.
T.Ö.
 

prosperity

Üye
Kayıt
18 Mayıs 2010
Mesaj
4
Tepki
0
Çok teşekkür ediyorum.
Ben anlattıklarınızdan şunu anladım(umarım doğru anlamışımdır)
Bir fotoğrafın çözünürlüğünü değiştirmek istiyoruz. Örneğin Resulation 180 olan bir fotoğraf var elimizde, bunun baskısını alacağız ama boyutları aynı kalsın istiyoruz. resample image deaktifken resulationu 300 yapmamız gerekiyor.
Böylece çözünürlük artıyor ancak en ve boyda bir değişiklik olmuyor.
Ancak fotoğrafın çözünürlüğü değil de boyutlarıyla oynayacaksak resample image in aktif olması lazım.
Doğru anlamış mıyım Tuncer Hocam?:allalla:
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Evet doğru.
Eğer resample aktif ise, en üzerine yapacağın değişiklik, boyu orantılı olarak etkileyecektir. Bu durumda boyutlar üzerinde yaptığın bu değişiklik, dosyanın boyutunu değiştirmez. Çünkü boyutlar büyürken, çözünürlük düşer.

Bunu, lise bilgilerinden bileşik kaplar teorisi gibi açıklayabiliriz. Bileşik kaplarda bir taraftan bastırarak suyun düzeyini düşürürken, diğer tarafta suyun düzeyi yükselecektir.

Öte yandan, şu konuyu tekrar etmeliyim ki, ilke olarak, düşük çözünürlüğü sahip bir fotoğrafın çözünürlük değerini yükselttiğimiz zaman, bu fotoğrafın kalitesi artmaz. Yani 180ppi bir fotoğrafı, basmak için 305ppi'ya çıkarmak gerekmez. Çünkü burada sadece dosya boyutu byte cinsinden büyüyecektir. Kaliteyi artırmayacaktır.

Kaliteli bir baskı için, fotoğrafın kendisi, başlangıç itibariyle 300ppi olmalıdır. Yani fotoğrafın tarama çözünürlüğü (scannerden) veya dijital fotoğraf makinesindeki çekim çözünürlüğü en az 305ppi olmalıdır.

kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 
Yukarı Alt