Tüm CorelDRAW Kullanıcı Arkadaşların Dikkatine !

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
CorelDRAW versiyonlarında Ai, eps, Ps, Pdf, Prn vb. uzantılı dosyaların çekilmesi / açılmasında yaşanan zorlukları ve sorunların çözümlerini ele alacağız bu konumuzda...

Hepimizin başına gelmiştir; CorelDRAW X3 - X4 - versiyonlarında yaşadığımız bu çekilmeme / açılmama olayı CorelDRAW ‘ın X5 versiyonunda Ghostscript filtresini standart olarak sunmasıyla son bulmuştur.

Ghostscript nedir?
Ghostscript açık kaynak kodlu bir Postscript okuyucusu ve devamı olan PDF tercümanı-yorumlayıcısıdır. Patentleri ve kaynak kodları tamamen Adobe'nin elinde bulunan kapalı bir sistem olan PostScript ve PDF için Adobe yazılımlarının dışında daha çok destek sağlanabilmesi için GhostScript bir alternatif filtre sağlayıcıdır.

CorelDRAW önceki sürümlerinde PS, EPS ve PRN dosyalarını açabiliyordu. Fakat sadece Postscript Level 1 ve Level 2 ile kaydedilmiş dosyaları açabiliyordu. GhostScript ile birlikte kazandığı yeni özellik sayesinde artık PostScript 3 dosyalarını da CorelDRAW 'da açabilirsiniz. Böylece her EPS 'yi açamama sorunu da sanırım çözülmüş oluyor. CorelDRAW X5 ile Adobe Acrobat 9 biçimindeki PDF dosyalarını açabilirsiniz. CorelDRAW X4 İllustrator dosyalarını açabiliyordu. Fakat bu dosyaların sıkıştırılmamış olarak kaydedilmesi gerekiyordu. Bir başka deyişle sıkıştırılmış Ai dosyaları CorelDRAW X4 'te açılamıyordu.

Fakat CorelDRAW X5 'in yeni Ai filtresiyle İllustrator dosyalarını sıkıştırılmalı olsa dahi açabiliyorsunuz. Ai dosyaları genelde sıkıştırmalı olduğu için dosyayı Ai 'de açıp tekrar sıkıştırmasız kaydetmenize gerek kalmıyor.

Peki X4 - X3 kullanıcıları bu sorunu nasıl çözecek sorusunun cevabıda aşağıdaki linklerde...

64 bit işletim sistemi için indirme linki ; BURADAN

32 bit işletim sistemi için indirme linki ; BURADAN


GhostScript güncel sürümlerini işletim sisteminiz 32 bit / 64 bit hangisi ise indirip / çalıştırıp bu sorunların bir çoğundan kurtulabilirsiniz...

X5 kullanıcılarına da tavsiyem bu Ghostscript ‘in son güncel sürümünü işletim sistemlerine kurmalılar çünkü;
Corel X5 ‘i kurarken eğer bilmeyerekte olsa pasif bıraktıysanız aşağıdaki örnek resimdeki gibi
bu sorun ve sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmaz...



Faydalı Olması Dileğiyle...


Alıntılı Kaynağı Kürşad ÇAKIR ve CorelTURK Blog 'una teşekkürler
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Murat bey, paylaşım için çok teşekkürler.


X5 in içinde Ghostscript in yüklü olup olmadığını kontrol edebileceğimiz bir menü ya da seçenek varmı acaba ? Bir sorun yaşamamış bile olsam ilerisi için garantiye almak isterim kendimi :)
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@alex türkoglu
@plaket

upload hizmeti veren server barındırdığı içerikleri silme kararı aldığı için linkler ne yazık ki silinmiş,
teknik servis konu üzerinde çalışmakta, sonuç buradan sizlere iletilecektir,
iyi forumlar.
 

maaltay

Üye
Kayıt
23 Eylül 2009
Mesaj
12
Tepki
0
Kürşad ÇAKIR ve CorelTURK Blog dan bilgi ve gerekli dosyalar edinilebilir.

Saygılar
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Konu sorunsalı CorelDRAW Versiyon 16 ile birlikte güncelliğini yitirmiştir,
Corel Corporation'a yaptığı başarılı iyileştirmeler için ne kadar teşekkür etsek azdır.
 
Kayıt
16 Eylül 2008
Mesaj
168
Tepki
26
Merhaba arkadaşlar,

Bu eski konu bir kaç ay önce "linkler ölü" diyerek gündeme getirilmiş. Linklerin ölü olmasının sebebi gerçek kaynağına bağlantı verilmemiş olmasıdır. ghostscript herkesin kullanımına açık bir yazılımdır ve zaten kendi sitesinden indirilebilir. Ghostscript'in kendi web sitesindeki "release" sayfasından güncel ghostscript sürümlerini indirip sisteminize yükleyebilirsiniz. Bağlantı burada: http://www.ghostscript.com/Releases.html

Fakat burada X3 ve X4 kullanıcıları için bağlantı verilmiş. Yani ghostscript'i bilgisayarınıza yüklediğinizde CorelDRAW X3 ya da X4 kullanıcılarının PS, EPS ve PRN açma sorunları da giderilmiş oluyor gibi anlatılmış. Oysa ki X5'ten önceki sürümlerin hiç biri ghostscript'i desteklemez. Sisteminize ghostscript kursanız bile hiç bir işinize yaramaz. Bu nedenle bu çözüm önerisi tamamen anlamsız olur.

CorelDRAW ghostscript'i X5 ve sonraki sürümler için bir filtre olarak kullanır. Sisteminizde ghostscript yüklü ise PS, EPS ve PRN dosyalarını CorelDRAW'a import ettiğinizde filtre devreye girer ve sisteminizdeki ghostscript kullanılarak belge PDF'ye çevrilir. CorelDRAW ise bu çevrilmiş PDF belgesini açar. Böylece CorelDRAW'ın daha sorunsuz ve güncel filtresi olan PDF filtresiyle doğal olarak daha sorunsuz import işlemleri gerçekleşmiş olur.

Peki CorelDRAW X3, X4 kullanıcıları ne yapacaklar? Sisteminize ghostscript yüklediyseniz, elinizdeki sorunlu PS, EPS ya da PRN belgelerini Ghostscript vasıtasıyla PDF'e çevirebilir ve bu PDF'i CorelDRAW'da açabilirsiniz.

Fakat eski sürüm kullanıcılarının sorunları bunlarla da giderilemeyebilir. X5'ten sonra piyasaya sürülen X6 ve X7'de PDF import filtresi de epey geliştirildi ve hata düzeltmeleri yapıldı. Yani eski sürüm CorelDRAW ile açmaya çalıştığınız PDF belgesini yeni sürümde açarsanız eğer varsa hataların giderildiğini görebilirsiniz.

Son olarak Murat Vardar arkadaşım, yazısının en altında alıntı yaptığı yerin ismini vermiş, fakat yazının orijinal bağlantısını verseymiş çok daha verimli olurmuş. CorelTÜRK yazılarının tamamı özgün olduğu için tek kaynağı CorelTÜRK'tür.

Aşağıda yazının orijinal bağlantısını veriyorum. Herkese iyi çalışmalar.
http://corelturk.blogspot.com.tr/2010/04/coreldraw-x5-ve-yeni-ai-eps-ve-pdf.html
 
Yukarı Alt