Türkçesi varken Neden Yabancı Olanı Kullanıyoruz?

teknobirim

Üye
Kayıt
13 Ağustos 2013
Mesaj
3
Tepki
0
“oğuuul oğul, memleket nasıl ?”

Çok önem verdiğim bir konu, tabi ister istemez bazı kelimelerin karşılığı aklımıza bile gelmiyor (işte bunu da istemiyorum!). TDK'nin de fazla önem vermediğini düşünüyorum açıkçası. Özellikle yabancı tabela (bak yine oldu, tabela nedir?) gördüğüm zaman kızıyorum. İngilizceyi modern görünmek için kullanıyorlar sanırım.

"Türkçe konuşalım!" demek bir ırkçılık çeşidi değildir, bunu da belirtmek istedim.

Yazı için çok teşekkür ederim :)

 
Kayıt
16 Eylül 2014
Mesaj
99
Tepki
85
Tesekkürler Faruk bey bende 43 yaşında biri olarak her geçen gün Türkçemizin kaybolup gitmesine emin olun sizin kadar üzülüyorum. Dün akşamdan size küçük bir örnek vermek istedim 11 yaşında bir kızım var ve ödev olarak öğretmeni Gençliğe hitabe yazılacak ve ezberlenecek demiş, yazdı yazmasına hatta bende defalarca okudum ona, peki burada Atatürk gençlere neyi öğütlemiş kısaca bir özetini anlat dediğimde bana sadece boş boş bakıyordu. Çünkü orada kullanılan Türk dili malesef şimdiki gençlerin ve çocukların bihaber olduğu bir dil ve hergeçen gün unutturuluyor.Oysa mesajlaşırken ''bye, slm,mrb,hi... '' yazan gençlerimiz esas dillerini kaybettiklerinin farkında değiller.
Bize bunu tekrar hatırlattığınızdan dolayı bir kez daha teşekkür ederim. SAYGILAR
 

AdverArt

Üye
Kayıt
12 Ağustos 2014
Mesaj
9
Tepki
4
syn Oktay Sinanoğlu'nun birkaç yıl önce yayınladığı "Bye Bye Türkçe" kitabı, daha o tarihlerde bu konuyu bence en iyi açıklayan bir yapıtıydı. Ne üzücüdür ki, sadece Türkçeye yani Ziya Gökalp'in dediği gibi "dil bayrağımıza" veda ettirmediler. Bir çok değerin içi boşaltıldı ve elan boşaltılmakta. Yaşım icabı geride kalan yılların bir çok bizi biz yapan değerlerine baktığımda, Türkçenin dışında da çok şeyi kaybetmiş olmanın acı hüznünü yaşamamak ne mümkün. Ülkenin üstüne örtülen "tehlikeli cehalet" örtüsünü her nitelikli konuda görmek mümkün. Dinden >Televizyona kadar. Açın Televizyonlarınızı, dilediğiniz bir kanalda, her beş dakika da bir farklı farklı örnekleri görmeniz mümkündür. Ülkenin Eğitim hedefi syn Erdal Atabek'in kitabında yazdığı gibi "İnanca yönelik sermayenin hizmetine uyarlı insan gücü yetiştirmek." olunca, bu arada Türkçe elden gitmiş ne önemi var. Kaldı giden keşke sadece Türkçe olsa....
 
Yukarı Alt