TÜRKİYE’DE BILLBOARD’lar ve GRAFİK KİRLİLİĞİ

muratz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
38
Tepki
0
Merhabalar, bu türden tartışmaları , yazıları farklı yerlerde görüyor, okuyoruz.Bazen uzun uzadıya yazanlar oluyor.Ama bence bu konuda hemen net bir hükme varıp kestirip atmak yanlış.Söylenenler yazılanlar gerçek hayatla, grafikerler ve içinde bulundukları şartlarla uyuşmuyor tam olarak.
Sonuç itibariyle grafikerlik sadece bilgi kazanımına değil, meraka ilgiye yeteneğe vs. dayanan bir sanat, meslek yönünü düşünürsek ince bir zanaat değil midir?Okullu veya alaylı...Ben grafik alnında bir okul bitirmedim.Ama 4 sene grafik konusunda üniversite düzeyinde eğitim aldıktan sonra ajansa yardımcı grafiker olarak giren ve pekçok konuda benden bilgi alan, halen msn üzerinden ihtiyacı olduğunda bana soru soran arkadaşlarım var...Okulundan mezun olup da bir türlü grafikerlik alanına yönelmeyen, belki de ilgi duyamayan tanıdıklarım var...Bu işin iki ciheti var, birisi sanat boyutu.Bu önce yetenek ve ilgiye dayanıyor..Bunlara pratik ve çalışma eklenirse gelişme görülüyor.Diğeri de bilgi ve kültür edinme..Renk bilgisi, "trend" bilgisi, reklam konusunda dünyanın ortak birikimi..Bunlar da bu işi seçen kişinin öğrendikçe donanımını artıran unsurlar.Artık kendini yetiştirmek isteyen , birikimini artırır.Sonuçta da yaptığı işler ve müşterinin memnuniyeti, gözlemcinin takdiri, reklamın pratik fayda getirmesi, meslektaşları arasındaki konumu o grafikeri belli bir derece içine sokar."Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz". Siz ne derseniz deyin, işini iyi yapan iyidir, kötü yapan kötü..
Bir de diyor ki arkadaşlar, hakkınızı şöyle savunun böyle davranın ..Malesef içinde yaşadığımız ülkenin ekonomik koşulları, işsizlik sorunu vs. olması gerektiği biçimde davranmaktan bizi zaman zaman alıkoyuyor.Ben halihazırda ortalama grafik tasarımcının aldığı aylık ücretin altında çalışıyor, ortalamanın iki katı iş çıkarıyor, seri ürün çıkaran, dış mekan reklamı gibi tasarımın değil kullanımın öne çıktığı sektörde harıl harıl tasarım üretiyor, düpedüz ZORLUK olan beklentiyi karşılamaya uğraşıyorum. Bu yaptığım sadece beni mağdur etmiyor, bulunduğum ilde grafikerlerin maaş ortalamasını düşürüyor, belki benden sonra gelecek olan arkadaşımın benimle kıyaslanıp da işinin çok zorlaşmasına sebep oluyor, mesleği - acımasızca bu tabiri kullanacağım ama- malesef ayağa düşürüyor..Tamam..Ama ben ne yapayım ? Buna da çözüm getiriyor musunuz?Çalışmayayım mı?Az paradansa hiç para mı diyeyim?
Bence birilerine nasihat eden insan varlığı da yokluğu da bilen, hayatta görüp geçirmiş, zorluğu da kolaylığı da tatmış, bu memleketin şartlarını değerlendirebilen birileri olmalı.
Kolay gelsin...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@muratz

Birlik olmazsan tek tek işte böyle kırarlar...
Üstelik seni kırmakla kalmazlar, senin diğerlerini de kırmanı sağlarlar, senin vasıtanla diğerlerini de kırarlar...

Çözüm birliktir.
Birlik olmaza dirlik olmaz.

Birlik fikrinin dışındaki her çözüm boş, her şikayet güçsüz birer hıçkırıktır.

Feryat ve haykırış haline gelmeyen yakınmalar, körler ve sağırlar birbirini ağırlar, şeklindedir.

Manevi işkence karşısında haykırmayanlar maddi ve bedensel işkenceya maruz kaldığında artık onların feryat ve çığlıklarını kimse duymaz.

Birilerine nasihat eden insan; varlığı da yokluğu da bilen insan, hayatta görüp geçirmiş, zorluğu da kolaylığı da tatmış, bu memleketin şartlarını değerlendirebilen insan, tek çözümün birlik olduğuna inanarak bu satırları yazdı.
 

Ünal Er

Üye
Kayıt
21 Kasım 2008
Mesaj
109
Tepki
1
hocam walla yazdıklarını taktir ederek okudum.Eğitimsiz grafiker olmaz.Çevremi incelediğimde yapılmış okadar çok hata görüyorum ki..Ne yazık ki bu beni feci şekilde rahatsız ediyor.
 

baranbeyy

Üye
Kayıt
28 Ocak 2008
Mesaj
3
Tepki
0
Merhabalar
Bu güne kadar pek fazla paylaşımda bulunmadığım için özür dilerim. Genelde başka bir sitede paylaşımda bulunup sitenizi takip ediyorum. Bundan Sonrada mümkün olduğu kadar paylaşımda bulunacağım. Şimdi diyeceksiniz ki ne değişti. Pek fazla bişey değişmedi ama bir konu iyice canımı sıkmaya başladı.

Faruk Çağla Bey birçok konuda eğitimsiz meslektaşlarımızı yermiş. Bu çok can sıkıcı bir durum. Kendisi belki eğitim almış olabilir. Ama hoca vasfından dolayı; kendi deyimi ile eğitimsiz grafik tasarımcıları yermesini ben pek yakıştıramadım kendisine.

Faruk Bey 10 yılı aşkın süredir grafik&tasarımcıyım. Hatta size inat abartarak art direktörüm diyebilirim. Bizim zamanımızda bulunduğumuz şehirde güzel sanatlar yoktu. bilemedik, yeteneğimizin sonra farkına vardık. O zamanda baktığımızda işişten geçmişti. Yani eğitim alamadık. Şimdi almaya kalksak güzel sanatlar lisesi mezunlarına öncelik tanınıyor ne kadar çabalarsan çabala ünv.ye kabul edilmiyorsun. (Bu ülkemizin maalesefki acı bir gerçeği). Ha dersinizki bu işi nasıl öğrendin. Ustalarım vardı. 40 yıllık mesleki birikimleri vardı. Sizce onlar bir eğitimci, bende bir öğrenci olmuyormuyum. Hatalarımı yanlışlarımı onlar gösterdi. Ölenlerde var sağlarda var. Sizce onları hiçe saymak olurmu. Şimdi hayatımı kendi kurduğum bir ajansta idame ettiriyorum. Grafik tasarım bölümünden mezun personellerim var. İnanınki hepside pratik olarak çok zayıftı. Bizdende bazi bilgileri alarak şimdi iyi bir grafik tasarımcılar.

Konuya başka bir boyut katalım. Mimar sinan İnşaat mezunumudur ki eserleri günümüze kadar gelsin. Mustafa Kemal Atatürk Siyasi Bilimler mezunumdur ki onun zamanında siyasetin temeli atılsın. Mimar Sinan'ın ustaları onu Mimar etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk şahsi zekası sayesinde o hale gelmiştir.

Kabul ediyorum. Günümüzde çok büyük bir grafik kirliliği var. Ama bunu tüm alaylı grafikerlere yıkmak bence çok yanlış. Bu konuda lütfen daha fazla iddiaya girmeyin. Bu sefer egolarınızı tatmin ettiğinizi düşüneceğim.

Bu eleştirilerimide yaşınıza ve mesleki deneyiminize dayanarak ( eğitime değil) hoşgörü ile karşılayacağınızı düşnüyorum.,alaylımı mekteplimi sorusu artık, yumurtamı tavuktan çıkar tavukmu yumurtadan çıkar sorusu gibi eşdeğerde. Teşekkür eder iyi akşamlar dilerim. Sürçü lisanlarımı anlayışınıza sığınarak affetmenizi diliyorum.

Bekir Baran
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@baranbeyy

Faruk beyden önce ben cevap vermek istiyorum. Açıkcası durumu anlayamamışsınız gibi geldi. Kimsenin alaylılarla derdi yok ."Eğitimsiz" demek alaylı demek değildir. Lütfen kavramları doğru kullanalım ordaki ayrım okullu-alaylı şeklindedir, okullu/eğitimsiz değil. Eğitim okulda da alınır, ustadan da alınır hatta kendinizi geliştirerek bile alınabilir.

Ben de alaylıyım ama delicesine araştırıp okuyorum, üni mezunuyum. Elime geçen herşeyi okuyup gözlemliyorum. Evet bu durumda ben okullu değilim ama eğitimliyim:)

O yüzden eleştirirken doğru okuyup eleştirelim. Gönül ister herkes okulda öğrensin ama olmadı. Elbette bir sıralamaya koyarsak okullu olmak bizi maça 2-0 galip başlatacaktır. Ama eğitim sadece okulda alınmaz.

Burdabizim ve faruk bey'in karşı çıktığı güruh gerçekten eğitimsiz kesimdir. Grafikten, tasarımdan, tipografiden bihaber temel baskı bilgisi ve bi iki program yardımıyla iş bitiren göz zevkimizi yok edip israfa neden olan kişilerdir.

Anladığım kadarıyla siz onlardan değilsiniz o zaman sorun yok.
 

KiLLeDTeaM

Üye
Kayıt
4 Mart 2010
Mesaj
10
Tepki
0
artık tabelalar yerine binalar boyanıyor yakında insanlarıda boyayıp sokaklara bırakıcaklar

Yaaa unuttum burası türkiye idi dimi pardon :)

TL varsa eğer işin ucunda neler olur neler ve siz saygıdeğer grafikerler Dünya teknolojisi ile Türkiyeyi kıyaslarsanız ortaya şu durum cıkacak

Çinde cıkan bir telefon kullanılıyor ve aradan 10 yıl sonra türkiyede moda oluyorsa bu kimin suçu ? burdan birşeyler çıkarabiliriz sanırım he unutmadan burası türkiye burda herşey olur :)
 
Kayıt
31 Aralık 2009
Mesaj
478
Tepki
2
Tüm yazılanları okudum ve bu konu üstünde ne kadar tartışılırsa tartışılsın yerinde sayacağından hiçbir şüphem yok. Sonuçta eğitim almadan da işini gayet iyi yapan tasarımcı arkadaşlarımız var. bir yanda da eğitimini almış berbat grafikerler var. önemli olan bu işe neyle sarıldığındır. maddi mi? manevi mi?
okulunu okumayanlara grafiker diyemeyiz belki, ama aralarında mükemmel tasarımcılar da mevcut. haklarını yememek gerekir.
 

nazlıcan1

Üye
Kayıt
8 Mayıs 2012
Mesaj
2
Tepki
0
Size katılıyorum Hocam.Grafik Tasarım başlı başına bir Kişinin özgüveninden, kendi içersinde olan birikiminden,insanlarla/müşterilerle olan diyaloglarının birbirinin tamamlayıcısı olmasından,belirli bir emeğin, birikiminin hazzını yaşamaktan gelmektedir.Temel sanat eğitimi almadan ve ya buna benzer eğitimlerin alınmamasından, yaratıcılığın dışa vurulmamasından ve tasarımı farklı boyutlara taşımaktan başka bir şey olamaz...
 
Yukarı Alt