Türkiye'de organ nakli, kalp ve kanser tedavisi artık ücretsiz

Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
221
Tepki
1


Hükümet sağlıkta ikinci atılım için hazırlıklarını tamamladı. Önce Tam Gün Yasası çıkarılacak. Özel hastaneler kanser ve kalp tedavisi gibi pahalı hizmetlerde yüzde 30 fark tahsil etmeyecek


SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Eylül’den itibaren Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nde ikinci aşamaya geçeceklerini ve devrim niteliğinde önemli kararlara imza atacaklarını açıkladı. Akdağ, kamu hastanelerinde ‘tam gün’ uygulamasına geçeceklerini ve özel hastanelerde kanser gibi yüksek maliyetli tedavilerdeki yüzde 30 oranındaki ödeme farkına son verileceğini bildirdi.

GEREKEN YAPILACAK

RECEP
Akdağ, Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki bebek ölümleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, ‘Bu tür üzücü hadiselerle karşılaştığımızda gerçeği şeffaf şekilde kamuoyuna sunmayı prensip edindik. Bilen uzmanlarla konuyu soruşturuyoruz, yanlış yapan varsa gereğini yerine getiriyoruz, eğer sistemde hata varsa o hatayı düzeltiyoruz. Burada da aynı yöntemi izledik. Gereken neyse yapılacaktır. Bunların sağlıkta dönüşüm projesiyle karşılaştırılması ise büyük hatadır’ dedi.

ANNE ADAYLARINI MİSAFİR ETTİK

BEŞ
yılda bebek ölümlerinde çok ciddi azalmalar kaydedildiğini, 2003’de binde 23.7 olan bebek ölüm oranının 2008’de binde 18.7’lere gerilediğini anlatan Akdağ, şunları söyledi: ‘Aslında çok zor olan bir işi başardık. Bütün kırsala ulaştık, 112 acil servisi her köşeye yerleştirdik, paletli ambulanslar aldık, sayıları 65 şimdi 110’a çıkaracağız. Gezici sağlık hizmetlerini yaydık. Sağlık personeli sayısını arttırdık. Riskli gebeliklere karşın hava şartlarının kötü olduğu yerlerde anneleri şehir merkezinde doğum yapana kadar misafir ettik. Bu sayede anne ölüm oranını da yüz binde 18’lere kadar düşürdük.’

KIZAMIK SIFIRLANDI

AKDAĞ
çocuk aşılarına verilen önemle bir çok hastalığın da önüne geçtiklerini anlatırken, 2001 yılında 30 bine yakın kızamıklı çocuk sayısının 2008’de sıfırlandığını anlattı ve ‘Sadece üç vaka yaşandı. O da Irak’tan gelen bir öğrencinin 3 üniversiteliye bulaştırması sonucunda oldu’ diye konuştu.

SÜPER LİG’E ÇIKACAĞIZ

SAĞLIK
hizmetlerindeki kaliteyi daha da arttıracaklarını belirten Akdağ, şunları söyledi: ‘Ülkeler arasındaki gelir gruplarına göre yapılan değerlendirmede şu anda biz sağlık hizmeti kalitesi bakımından 1. Lig’de üst sıralardayız. Önümüzdeki 4-5 yılda hedefimiz 20-30 gelişmiş ülkenin içinde yer aldığı Süper Lig’e çıkmaktır. Üstelik bunu daha az kaynakla başaracağız.’


Sağlıkta 2. reform paketi


SAĞLIK Bakanı Akdağ’ın açıkladığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin ikinci etabında özetle şu reformlar yer alıyor:

TAM GÜN MESAİ: YÖK ve üniversitelerin görüşü alınıp mutabakat sağlandıktan sonra Tam Gün Yasası çıkarılacak. Doktorlar artık ya kamuyu ya özel sektörü tercih edecek. Kamu hastanelerinde çalışan doktorların özel muayenehane açma dönemi bitecek.

ÖZEL MUAYENE KALKACAK: Devlet hastanelerinde büyük ölçüde önlenen ‘bıçak parası’ uygulamasının tümden kaldırılması için daha sıkı tedbirler alınacak. Üniversite hastanelerindeki ‘özel muayene’ adı altında sürdürülen yüksek ücretli tedavilere son verilecek.

YÜZDE 30 FARKA SON: Özel hastanelerdeki yüzde 30 oranında fark ödenmesine ilişkin uygulama yeniden düzenlenecek. Kanser, organ nakli, kalp ve damar hastalıkları gibi yüksek maliyetli tedavilerde, tıpkı acil ve yoğun bakım hizmetlerinde olduğu gibi yüzde 30 fark alınmayacak.

SAĞLIK PROMOSYONU: Batı’da ‘Sağlık Promosyonu’ olarak adlandırılan kampanya ile sigara, obezite ve hareketsizliğe karşı savaş açılacak. Bakanlık verilerine göre: Erkeklerin yaklaşık yüzde 50’si sigara içiyor, nüfusun yüzde 20’si şişman ve yüzde 70’i hareketsiz yaşıyor. Akdağ, ‘Kampanyanın promosyonu sağlıklı hayat olacak, ayrıca sağlık harcamaları azalacak’ dedi.

YAP-KİRALA-DEVRET: BU modelle her türlü sağlık hizmetinin verileceği modern sağlık kampusleri yapılacak. Özel sektör sağlık kampüsü yapıp devlete kiralayacak ve 30 yıl sonra devredecek. İlk temel Kayseri ve Ankara’da atılacak. İstanbul, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Adana, Antalya, İzmir ve Bursa’da devam edecek. Ayrıca aynı modelle toplam 40 Psikiyatri ve Rehabilitasyon Merkezleri kurulacak.

DAHA FAZLA MAAŞ: Artan sağlık hizmetlerinin iyi yürütülebilmesi için kadro sayısı arttırılacak ve maaşlar iyileştirilecek. Performansa bağlı olarak Döner Sermaye’den daha fazla yararlanma imkanları sağlanacak, artan maaş bütçeye yük olmayacak.


İlk Sağlık

Kampüsleri Kayseri ve Ankara’da açılacak. Doktorlara ‘ya hastane ya muayenehane’ denecek. Promosyon yapılacak


Lobiler hiç etki yapamadı


DÖNÜŞÜM pojesini baltalamak isteyen lobilerin hükümeti etkileyemediğini kaydeden Akdağ, hiçbir vatandaşın hastanelerde rehin kalmamasını esas alan anlayışla çalıştıklarını anlatarak şunları söyledi: ‘Yine de üzücü hadiselerle karşılaşıyoruz. Anında soruşturma açıp hesap soruyoruz. Eskiden parası olmadığı için hastaneden kaçan hasta olursa personel hakkında soruşturma açılırdı, şimdi hastanede rehin tutulursa soruşturma açılıyor. Zihniyet farkı budur.’
 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Bu gibi şeylerin ücretsiz olarak yapılması gerçekten çok güzel..

Bilgilendirme için teşekkürler..
 
Yukarı Alt