TV Kanallarının Lower Third Çalışmaları

Adem GÖRDÜK

Music Composer
Kayıt
7 Ağustos 2010
Mesaj
260
Tepki
38
Merhaba arkadaşlar. Bu başlık altında, Türkiyede bulunan bazı ulusal kanalların tasarımlarına yer vereceğim. Kısa bir süre önce başladığım için, şimdilik sadece çalışmalardan bazı ön izlemeler paylaşacağım. Yakında animasyonlarını da yapıp, merak edenler için After Effects proje dosyalarını burada paylaşacağım. Umarım faydalı olur. :)

NTV:



Habertürk:

 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.386
Tepki
716
Merhaba;
İlk görselde yukarıdaki gri ribbon'un arka kuyruğu akasındaki uzun gri şeridin arkasına düşmemeli miydi?
Genel hatanız ise fontlarınızın çoğu kenarlara çok yakın. Ayrıca aşağıdaki saat de yine sola çok yakın.
 

Adem GÖRDÜK

Music Composer
Kayıt
7 Ağustos 2010
Mesaj
260
Tepki
38
Merhaba,

Yanıt için teşekkürler. :)

Ntv de saat bandındaki o çıkıntı orjinalinde de böyle;

İkinci olarak fontlar ve saat ile ilgili bir eleştiri sunmuşsunuz ancak, buradaki amaç kanallardaki çalışmaların bire bir aynısını yapmak. Aşağıda yüklediğim Ntv ve Habertürk görsellerini incelerseniz belirttiklerinizin tıpkı bu şekilde konumlandırıldığını görürdünüz.

Ayrıca Bkz; http://goo.gl/i3SWng



 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.386
Tepki
716
NTV öyle yapmışsa doğrudur sizin için o halde , ne diyeyim :)
 

Adem GÖRDÜK

Music Composer
Kayıt
7 Ağustos 2010
Mesaj
260
Tepki
38
@Hakan Dağdeviren

Doğru olduğunu ifade etmedim ki. :) Ayrıca görsel ve işitsel işlerde kesin doğru hiçbir zaman yoktur. Görüşünüzde kusur olarak nitelediğiniz şeylerin aslında öyle olmadığını belirttim sadece. Amaç bu.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.386
Tepki
716
Merhaba;

"Doğru olduğunu ifade etmedim ki. " Yazmışsınız ancak arkasına ise
"Aşağıda yüklediğim Ntv ve Habertürk görsellerini incelerseniz belirttiklerinizin tıpkı bu şekilde konumlandırıldığını görürdünüz."
yazmışsınız.
Hala bir şeylerin doğru olduğunu ifade etmediğinizi düşünüyor musunuz?

"Ayrıca görsel ve işitsel işlerde kesin doğru hiçbir zaman yoktur."
Bu savınız hem teorik hem de snatsal açıdan kesinlikle yaşlıştır.
Öncelikle "Az doğru , Çok doğru, Kesin doğru, Şaibeli doğru " gibi bir yaklaşımda bulunamayız zira
"Gerçek" in sadece 2 önermesi vardır. Ya "Doğru" dur ya "Doğru Değil"dir Bunların arasında herhangi bir şey olamaz.
Ha siz olaya Felsefi olarak bakıyor ve "Evrende DOĞRU kavramı yoktur" diyorsanız o halde o da başka bir konuya girer ve tartışırız.

Savınıza sanatsal açıdan bakmak gerekirse bugüne kadar (görsel ve işitsel işler derken sanatı kastettiniz sanırım) gelinebilen bu noktada tek etken deneyimlerdir, bu deneyimler ise DOĞRU'lukları sayesinde kendinden sonraki çağlara aktarılmıştır. İddianızın aksine sanatta DOĞRU'lar olmasa idi biz bugün hiçbir şey bilmiyor olurduk ya da öncekine nazaran daha az şey biliyorduk.
Sanatta Doğrular, doğru kabul edilmiş deneyimler, yargısı kesinleşmiş hükümlerin bize kuşaklar boyu aktarılması sayesinde kendimizi her gün geliştirebiliyoruz bunu unutmayın.

"Görüşünüzde kusur olarak nitelediğiniz şeylerin aslında öyle olmadığını belirttim sadece"
Bu cümlenizde de yine benim hata olarak gördüğüm durumu "aslında öyle olmadığını belirttim" yazarak sizin hata olarak kabul etmediğinizi gösteriyor. Yani siz zaten "doğru olduğunu ifade etmişsiniz"

Buraya iş yüklediniz ve ben de hatalarınızı size yazdım. Hatalarınızı kabul edip düzeltmek yerine herhangi bir kanalın bandını alıp buraya koyarak bir şeyler kanıtlamaya çalışmanızı hiç anlamadım. O jenerikleri ya da bantları hazırlayanları çok başarılı grafikerler olarak görüyorsanız bir şey diyemem. Ancak bilin ki ben ne komik bantlar ya da kayan yazılar okudum,ne hatalı aksiyonlar gördüm o aşağıda. Burada da hata var, eklediğiniz görselde de sizin yaptığınızda da. Hatta eklediğiniz kanalın yazısında bir de dil hatası var.
Ve hiçbiri o eklediğiniz safe area kurallarına ugun değilller. Saatiniz hala sola çok yakın vs...

Bir yola çıkmışsınız belli ki; benim de kendime referans seçtiğim emsaller var ama bunlar yapılmış film bandını projeksiyona takıp insanlara izletenler değil, o filmin içerisindeki karakterleri tek tek modelleyenler ya da çizenler.
Siz de bu tür insanları araştırın, bu sektörün ünlüleri kimler, kimler neler yapıyor, yapmış, nasıl yapmış, ayrıca bu işi sadece tek bir program yapmıyor, alanınızı genişletin. Yeni programlar araştırın. Misal "Character Works" programını bir şekilde edinin ve netteki eğitimlerini izleyerek kendinizi geliştirin. Yola böyle çıkın ve azimli olun. Başta hepimiz taklitle konuştuk ancak zamanla kendi kalemimizi, çizgimizi oluşturduk ve kendi dilimizle konuşmayı öğrendik.
En önemlisi de asla vazgeçmeyin.

Boş şanslar Adem.
 

Adem GÖRDÜK

Music Composer
Kayıt
7 Ağustos 2010
Mesaj
260
Tepki
38
Sanırım konuyu anlamakta ısrarla güçlük çekiyorsunuz. Halbuki ben eleştiriyi asla kaldıramayan biri değilim, ancak şurda yazılanları okuyacak herhangi biri, sizin anlatımınızla beni tahammülsüz biri olarak görebilir. Sanıyorum burada saatlerce de yazsam, bir şekilde yazılanları yine anlamamakta ısrar edeceksiniz. Açıkçası böyle bir cevap vermek istemezdim. Ancak bu çalışmaya fontlar kenarlara çok yakın ve hiç biri safe area kuralına uygun değil diye bir eleştiri gelirse, insan ister istemez konu hakkında ne kadar (görece) bilgi sahibi olduğunuzu görüyor.

Bende size bol şans diliyorum.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.386
Tepki
716
Peki.
Kendinizi bu sektörde geliştirirseniz 2-3 yıl sonra gelin bu konuya tekrar bakın.
İyi çalışmalar.
 
Yukarı Alt