Üniversiteye girişte lise yerine 'kişisel başarı' etkili olacak

Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
Üniversiteye girişte lise yerine 'kişisel başarı' etkili olacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye girişte 'lisenin ÖSS'deki başarı ortalamasına' göre belirlenen 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' (AOBP) uygulamasını kaldırdı. Öğrencinin lisedeki diploma puanına göre hesaplanan 'ortaöğretim başarı puanı' (OBP) uygulamasının sürdürülmesi öngörülürken, halen üniversiteye yerleşmede yüzde 21 etkisi olan lise başarısının etkisinin ne kadar olacağının daha sonra belirlenmesi kararlaştırıldı.
YÖK'ün AOBP'yi kaldırması sonucunda 2010 yılından itibaren uygulanacak iki basamaklı üniversiteye giriş sisteminde 'ortaöğretim başarı puanı' hesaplanırken 'lisenin başarısı' yerine sadece 'öğrencinin lisedeki kişisel başarısı' dikkate alınacak. Lisedeki tüm öğrencilerin ÖSS'den aldığı puanların ortalamasının o lisedeki tüm öğrencileri etkilemesi bazı öğrencilerin lehine, bazı öğrencilerin ise aleyhine oluyordu. Fen ve Anadolu liselerinin ÖSS ortalaması yüksek olduğu için bu okullardaki öğrencilerin AOBP'leri de yüksek oluyor, meslek veya genel liselerin ÖSS ortalamaları düşük olduğu için buralardaki öğrencilerin AOBP'leri de düşük çıkıyordu.
Dersleri zor olduğu için fen liselerinin son sınıfındaki öğrencilerin yoğun bir şekilde genel liselere geçmesi üzerine 1999 ÖSS'den itibaren uygulanan AOBP sistemine, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve YÖK Başkanı Y. Ziya Özcan başta olmak üzere eğitimciler 'adaletsiz' olduğu gerekçesiyle tepki gösteriyordu. Bakan Çelik geçen cuma günü yaptığı açıklamada da ortaöğretim başarı puanının ÖSS'deki etkisinin düşürülmesinin 'cinnet' olacağını; ancak AOBP'nin kaldırılması gerektiğini söylemişti.
Meslek liselilere ek puan uygulaması devam edecek Öte yandan YÖK'ün 2010 yılından itibaren uygulanmasına karar verdiği yeni üniversiteye giriş sisteminde de meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarında bir fakülteye girerken 'ek puan' verilecek. Bu durumda meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarındaki bölümlere giderken yine avantajlı olacak, alanı dışında gitmek istemeleri halinde ise genel lise öğrencileri ile aynı şartlara sahip olacak. Halen meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarındaki bir bölümü tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanları 0,24'lük bir katsayı ile çarpılıyor. Meslek liselerine 'ek puan' verilmesi zorunluluğu Yükseköğretim Kanunu'nun üniversiteye girişi düzenleyen maddesinde yer alıyor. Diğer taraftan yeni ÖSS sisteminin YÖK Genel Kurulu'nda büyük bir çoğunlukla kabul edildiği öğrenildi. 18 üyenin hazır bulunduğu toplantıda sadece 3 muhalif üyenin yeni sisteme katılmadığı, Tuncalp Özgen dahil 15 üyenin ise değişikliğe 'kabul' oyu kullandığı belirtildi.
 
Yukarı Alt