Uykusuz kalmak beyinde anlık kesilmelere neden oluyor

Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
221
Tepki
1


Sadece bir gece bile uykusuz kalmak beyinde elektrik kesintisine benzer anlık kesilmelere neden oluyor. ABD’li uzmanların yürüttüğü araştırma, uykunun insan hayatındaki önemini işte bu cümleyle ortaya koydu.
Uyku, insanoğlu için sadece bir dinlenme yolu değil vücudun yenilenmesi için de çok önemli bir süreç...
Pensilvanya Üniversitesi’nde görevli bilimadamlarının yaptığı bir araştırma, uykusuzluğun beynin işlevlerini nasıl olumsuz etkilediğini gösterdi.

Araştırmaya göre, sadece bir gün bile uykusunu alamayan insanların beyin işlevlerinde dengesizlikler meydana gelebiliyor.

Bir gece uykusuz kalmak beyinde anlık kesintilere neden oluyor
Bu durumu tıpkı anlık elektrik kesintilerine benzeten uzmanlar, uykusuz kalan insanların gün içinde uyku ve uyanıklık hali arasında kısa geçişler yaşadığını söylüyor.

Bu da uykusuz kalan kişinin dikkatini yoğunlaştıramaması, görsel hafızasında kesintiler yaşanması anlamına geliyor.

Uykusuz kişiler konsantre olmakta sorun yaşayabiliyor
Uzmanlar uykusuz kalan kişinin beyninin kendisini tekrar uyumaya programladığını, bu yüzden vücudun bu istem dışı arzuya direnmekte güçlük çektiğini de vurguluyor.

Beynin kısa süreli uyku haline geçişinin zaman zaman 4-5 saniye kadar sürebildiği ve özelikle trafik kazalarının bir bölümünün arkasında da uykusuz kalan sürücülerin yattığı da araştırmadan çıkan sonuçlar arasında.
 
Yukarı Alt