Yeni Patent-Marka Kanunu

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Sınai Mülkiyet (Marka, Patent, Tasarımlar) Kanunun Tasarısı’nın detaylarını açıkladı.

Bakanlar kurulunda imzaya açılan 93 maddelik Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’na ilişkin bilgi veren Nihat Ergün, patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret ihlalinde ise 1 milyon lira para cezası kesilebileceğini ifade etti.



Bir ülkenin kendi iç dinamiklerine uygun bir şekilde tasarlanmış ve etkin işleyen bir fikri mülkiyet (Marka- Patent- Endüstriyel Tasarımlar) sisteminin o ülke için çok büyük bir rekabet avantajı sağlayabildiğini kaydeden Bakan Ergün, şöyle konuştu:
“Hızla büyüyen istikrarlı ekonomisiyle fikri mülkiyet haklarının gelişimi için bulunmaz bir ortama sahip olan Türkiye, kuşkusuz bu potansiyeli değerlendirmektedir ve değerlendirecektir.”
Bakan Ergün, “Ülkemizde mevcut bir sınai mülkiyet mevzuatı bulunmakla birlikte, sistemin aksayan taraflarının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeni dinamikleri doğrultusunda potansiyelinin harekete geçirilmesi için bir takım yasal düzenlemelere ihtiyacımız var” dedi.

Yeni Patent – Marka kanunda gibi değişiklikler olacak:
- Taklit ürün üretenlere 1-3 yıl arasında hapis cezası verilmesi
- Yakalanan taklit ürünlere el konulması
- Patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret ihlaline 1 milyon TL para cezası verilmesi
- Suça teşvik eden ırkçılık, küfür içeren ve terör örgütlerini simgeleyen semboller gibi kamu düzenini bozan tasarımların re’sen reddedilmesi
- Üniversitelerin de patent sahibi olabilmesi ve öğretim üyelerinin patent gelirinin en az 30′u olabilmesi


Konuyla ilgili değerlendirme yapan Efor Patent Marka ve Patent Vekili Sibel Gümüş;
Türkiye’de sınai haklar 1995 yılından bugüne Kanun Hükmünde Kararname ile korunmaktadır Bu durum ülkemizde taklitçiliği artırmakta ve teknik gelişimi yavaşlatmaktadır. Mucitler ve tasarımcılar yeniliklerini etkin bir şekilde koruyamayacaklarsa sürekli yenilik yapmaya motive olamazlar. Çok gecikmiş olan Sınai Haklar Kanunun çıkması ile bilinçlenme artacak ve ülkemiz daha hızlı gelişecektir.” dedi.
 
Yukarı Alt