Tasarımcının Gücü... İçindeki gizli mesajı görebilen varmı ?

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
5 Temmuz 1971 tarihli Time gazetesinin arka kapağında çıkmış bir içki, bir Cin reklamı.

Bu reklam sayesinde Gilbey’s’in 1.5 milyon dolarlık satış yaptığı tespit edilmiş
Adamın bu kazancının üzerine, bu reklamla ilgili bir araştırma yapılıyor ve bu reklam deneklere gösterildiğinde bu deneklerin yüzde 60’ı reklamın kendilerinde uyandırdığı etkiyi .......... olarak anlatıyor.

Reklamın gizli mesaj içermeyen versiyonu ise, denekler tarafından bu şekilde algılanmıyor ve ardından Gilbey’s’in bu reklam çalışmasını sürdürmesi yasal olarak engelleniyor.

Aşağıda yer alan reklam çalışması gizli bir mesaj içermektedir... Bakalım kaç kişi burda yer alan subliminal mesajı fark edebilecek ?

Bu bir tasarım ve tasarımcı gücüdür... Çoğumuz bunun farkında bile değiliz...



Bu paylaşımı yapmama izin veren sayın Serpil Yüzak Şenol'a çok teşekkür ederim.
 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
Birşeyler canlandı gibi ama tahminde bulunmaya korkuyorum komik olur diye :)

Edit : cesaretim geldi :) acaba bardağın içinde pro içen yada elinde birşeyler tutan bir insan görmeli miyiz ? :)
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
Evet uzun bir inceleme sonucu buldum galiba, bardağın içindeki buzlarda yukarıdan aşağıya "s*x" ibaresi bulunuyor.
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@semira

Yok semira hanım, Subliminal reklamlar o kadarda etkileyici değil, gidip arayıp bulmak istemezsiniz, fakat markette gördüğünüzde mutlaka sepete atasınız gelir :)
 

semira

Üye
Kayıt
30 Mayıs 2009
Mesaj
255
Tepki
145
arzu hanım büyük ihtimalle s*x mesajı var ama tam olarak nerde ve nasıl?ya subminal mesajlar çok tehlikeli olabiliyor reklamlarda kullanılması anlaşılabilir de bir çok çizgi filimde bile varmış düşünebiliyormusunuz!
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@semira

Bardağın içindeki buzların üzerinde yukarıdan aşağıya doğru yazıyor. Evet normal şartlarda yasak olmasına rağmen olduğunu bende duydum. Fakat bunun için film karesi sayma makinası kullanılıyor sanırım. Orada yakalanabiliyor bildiğim kadarıyla...
 

semira

Üye
Kayıt
30 Mayıs 2009
Mesaj
255
Tepki
145
@Arzu ULUIRMAKevet gördüm!teşekkürler.bu mesajlar nereye gidiyor doğru bilinçaltına neler var daha orda kimbilir:)direk etkilediği yerde bilinç yani benlik!acizlik bu:(
 

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Tebrik ederim Arzu hanım, bu görseli gösterdiğimde bu kadar çabuk cevap veren ikinci kişisiniz :)
( sayamadığım kadar fazla insanla paylaştığımıda belirtmek isterim ).

1900’lü yıllara kadar uzanan bir geçmişi var bu tür çalışmaların. O yıllarda psikolog ve psikanalistlerin insanla ilgili uyguladıkları, gözlemledikleri ve deneylerle ortaya koydukları bilgi ve bulgulardan yola çıkarak “İnsanı nasıl etkileyebiliriz” sorusuna cevap aramışlar.

Sonra bu buluşları, başta ticari hedefleri için büyük şirketler, mallarını halka pazarlamanın bir yolu olarak kullanmış. Daha sonra ise bu taktiği öğrenen herkes, her yapımcı, zararlı zararsız kendi niyet, inanç ve ideolojisini bu mesajlarla bizlerin şuuraltına dayatmaya başlamışlar. Ve halen de insafsızca, yasal olamamasına rağmen buna devam etmektedirler.

Semira'nın dediği gibi bu tür mesajlar çizgi filmlerde bile var malesef. Sırf bundada olsa iyi izlediğimiz filmlerde, dinlediğimiz müziklerde ve gördüğümüz afişlerde, logolarda

Mesela ;


Defalarca görmüş olabileceğiniz bir logo bu. Sizce bu logo da ne var? “FedEx Express” yazısı, bir şey ifade etmiyor. Ama “E” ve “x” harfleri arasında oluşan bu oku hemen hemen hiç kimse fark edemiyor.
Peki ok ortak bilincin kalıplarında ne manaya geliyor?
Şirket bu gizli ok işareti ile çok “hızlı” teslimat yaptığının mesajını veriyor. Bu logo deneklere gösterildiğinde, yüzde 80’i bu oku fark etmedikleri halde, işareti algılayan bilinçaltı kalıpları nedeniyle, bu firmanın kendilerine hızlı hizmet vereceğini iddia ediyorlar.Tabi bu son gösterdiğim çalışma gerçek anlamda masum bir çalışmalardır, zihinsel her hangi bir sakıncalı bilinçaltı tetikleyen değildir..


İlk paylaştığım görsele gelince;
 

semira

Üye
Kayıt
30 Mayıs 2009
Mesaj
255
Tepki
145
çağın tüketim çağı olduğunuda düşünürsek durum dahada vahimleşiyor.hiç ama hiç etik değil insanlığı sömürmek:(keşke tamamen engellenebilse
 
Yukarı Alt