ai dosyalarını diğer grafik programlarına atmak

kahramu

Üye
Kayıt
24 Temmuz 2009
Mesaj
93
Tepki
2
Merhaba benim bi sorunum var mesela ai programında çizdiğim vektörel şekilleri cdr ya da fh programında açtığım zaman dosyalar geliyor fakat arkası beyaz olarak geliyo yani ben bu beyazlığın olmasını istemiyorum sadece şekillern gelmesini istiyorum ai eski sürümlerini kaydedip Corel'de açtığım bu ai dosyasını ama yine arkası beyaz geldi kopyala yapıştırdan yaptım yine beyaz geldi transparan olması için ne yapmam lazım?bu nesnelerin grubunu bozdum diğer programlara attım yine arkası beyaz geldi ai de bu beyazlığın gelmemesi için ne yapmam gerekir yanlış bir şey mi yapıyorum bilenlerin yardımcı olmasını isterim..Teşekkr ederim şimdiden...
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@kahramu

Bir çalışmaya has bir sorundan mı genel bir sorundan mı bahsediyorsunuz?
 
Kayıt
13 Ocak 2010
Mesaj
32
Tepki
0
Ai diğer programlara renk ve görsellik olarak oldukça üstündür bu nedenle mesela ai'den freehand'e dosya çağırıyorsan efektlerinde ve renklerinde değişmeler olması gayet doğaldır. Ai'deki birçok efekt'in diğer programlarda karşılığı olmayabilir. Tamamen vektöre çevirirsen en az kayıpla alabilirsin ama yinede bozulacaktır.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Vektör çalışmayı transparan zemin üzerinde yaptıktan sonra AI olarak kaydederken "use compression" seçeneğindeki tıkı kaldırmanız gerekir.
 

kahramu

Üye
Kayıt
24 Temmuz 2009
Mesaj
93
Tepki
2
Teşekkür ederim genel bir sorun ai dosyalarında bulunan vektörel şekilleri freehand ya da corel programlarına attığımda arkaları beyaz geliyor o yüzden sordum inş çözülür hemen deneyim..
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@kahramu

Hocam sorduğum soruyu keşke yanıtlasaydınız. Bu tür sorular sorarken hangi sürümlerde çalıştığınızı, bu hatayı her dosyada tekrarlayıp tekrarlamadığını belirtseydiniz daha iyi yardımcı olurduk.

Ben genel olarak yardımcı olmaya çalışacağım, corel ve freehand, illustrator dosyasının desteklediği transparanlık,harmanlama modları, brush vb gibi bazı özellikleri destekleyemedikleri için sorun çıkartırlar. Her ne kadar ai bir evrensel dosya formatıda olsa dikkat ederseniz nette gezen tüm dosyalar, ai 10 ve altı sürümlerdedir. Eğer bi ai dosyasını herhangi bi yere gönderiyor, program arasında kullanıyorsanız ai 10 - 9 -8 gibi bir formatta kaydedin. Bu formatlar dosyanızı düzleştirir, tranparanlık ve harmanlama modlarını yok eder. Dosya parça parça olmuş bir vektör yapıya döner. Bu yeni yapıyıda eski yeni tüm programlar destekler.

Yalnız şöyle bi nokta var. Dosyanızı kaydederken bu işlemi otomatiğe bırakmak yerine, ai dosyasında flatten tranparency ve expand seçeneklerini uygularsanız. Dosya kendiliğinden kontrollü bir şekilde yukarıda anlattığım yapıya döner.

Bunları dikkate alarak dosya paylaşımı yapın. Çoğunlukla programlar arası copy/past yapmak şikayetinizdeki gibi bir sonuç verir. Basitçe tekrarlıyorum. Dosyanızda saydamlıklar geçişler harmanlama vb varsa bunları düzleştirin, ai 10 veya altı bi sürümle kaydedin. (bunları yaparsanız Fh'de daha eski sürümler deneyin, ai7 gibi) Bu doyayı paylaşıma açın. Bu dediklerim yerine eps ve pdf uzantılı dosyalarıda kullanabilirsiniz.

Kompresör kullan seçeneği ile konunun ilgili olduğunu düşünmüyorum o seçenek CS ve sonrası sürümlerde dosya boyutunu küçültmek için kullanılıyor.
 

runilk

Üye
Kayıt
12 Mart 2010
Mesaj
8
Tepki
0
arkadaşlar benim bir şöle bir sorunum var adobe illustrator cs 4 de yaptığım dosyayı corel x4 atmak istiyorum fakat yaptığım eps leri hiçbir şekilde açamıyorum windows 7 program hata verdi deyip kapatıyor yada açamıyor..daha düşük versiyonlarını denedim yalnız illustrator 8 de açıyor fakat oda benim işime yaramıyor çözünürlük düşük ve resim olarak görüyor vektör olarak değil daha önce svg die kaydet şeklinde bir tavsiye geldi denedim açtı yaptığım tasarımda çok hafif efektlerde bozulma vardı ama çok önemli bir veri kaybı değildi ve yazılar yazı hiç bir sorun yoktu bu kayıt formatında sadece resim varken sorun çıkartıyordu... daha önce yaptığım ayarlarla tekrar başka bir çalışma için yapıyorum fakat sonuç başarısız bunun bir ayarı neym mi var benmi anlamıyorum yada genel olarak bir pc de mi sorun var... ama ne eps yi nede svg yi corel x4 de açamıyorum ....
 

VaraKA

Üye
Kayıt
23 Mart 2010
Mesaj
133
Tepki
2
Çalışma alanındaki tüm nesneleri seçip Object menüsünden Flatten Transparency yapmalısınız..

Flatten Transparency;
Bir belgenin bir bilgisayardan diğerine taşınması sırasında belge içeriğinin her iki kullanıcı tarafından aynı şekilde görülebilmesi ve basılabilmesi için bu komutun o ya da bu şekilde uygulanması gerekiyor. Flatten Transparency (veya InDesign'daki adıyla Transparency Flattener) komutu temel olarak şeffaf objeleri aynı görünümde şeffaf olmayan düz renk alanlarına çeviriyor, yazıları path'lere çeviriyor, başka yazılımlarca vektörel olarak yorumlanması sorun olabilecek alanları resim belgelerine çeviriyor, çizgileri çizgi olmaktan çıkararak aynı kalınlıkta alanlara çeviriyor vs...
 

runilk

Üye
Kayıt
12 Mart 2010
Mesaj
8
Tepki
0
malsef yine olmadı corel x4 yanıt vermiyor...çok büyük bir çalışmada değil ama....:(
 
Yukarı Alt